”Αδειασαν” μετοχές με υψηλό spread

Πάνω 50 μετοχές έκλεισαν σήμερα στη Σοφοκλέους με απώλειες μεγαλύτερες του 6% εκ των οποίων οι 39, με βάση τα στοιχεία του ΧΑ, κατατάσσονται στην κατηγορία της περιορισμένης ρευστότητας, ενώ, παράλληλα, συνεχίστηκε η μεταστροφή κεφαλαίων σε ”ποιοτικές μετοχές”.

Αξιοθρήνητη η κατάσταση σήμερα στη Σοφοκλέους, καθότι η αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 3 προς 1 υπέρ των πρώτων, και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με απώλειες ”μόνον” 0,62%, στις 1.667,19 μονάδες, δεν πείθουν απολύτως κανέναν ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν ”καλύτερη” της χθεσινής.

Κι αυτό γιατί με 50 μετοχές να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 6%, με 39 εξ αυτών να κατατάσσονται – με βάση τα στοιχεία του ΧΑ – στη κατηγορία περιορισμένης εμπορευσιμότητας, υψηλού spread – είναι προφανές πως οι εγχώριοι θεσμικοί κάθε άλλο παρά διατεθειμένοι να παραμείνουν επενδεδυμένοι είναι.

Άντ’ αυτού, συνεχίστηκε η μεταστροφή κεφαλαίων στις λεγόμενες ”ποιοτικές” μετοχές, με το story στον ΟΤΕ (0,9%) να είναι μάλλον θετικό, παρά τις διϊσταμένες απόψεις των αλλοδαπών οίκων γύρω από την εξέλιξη στο θέμα της RomTelecom.

Κι αυτό γιατί μια μερίδα αλλοδαπών θεσμικών και αναλυτών εκτιμά πως ο ΟΤΕ ούτως ή άλλος δεν είναι πια αμυντική μετοχή, συνεπώς με την εξαγορά της ρουμανικής εταιρίας αποκτά πτυχή ανάπτυξης (το περιβόητο growth story), ενώ στον αντίποδα υπάρχει μια άλλη σχολή σκέψης, την οποία εκφράζει αυτή την εποχή πρωτίστως η UBS Warburg, η οποία αναφέρει πως ο ΟΤΕ ”ανοίγεται” πολύ σε μια δύσκολη εποχή, θυσιάζοντας τα αμυντικά του χαρακτηριστικά σε ένα εγχείρημα αμφίβολης ποιότητας και αποδοτικότητας.

Επιπροσθέτως, τόσο ο ΟΠΑΠ (2%) όσο και η Alpha Bank (0,7%) συνέβαλαν στο να κρατηθεί ο Δείκτης σε αξιοπρεπή επίπεδα, με το τζίρο να εμφανίζει οριακά αυξητικές τάσεις (64 εκ. ευρώ με 4 εκ. σε πακέτα), εξέλιξη διόλου θετική δεδομένης της δυνητικής προσφοράς τίτλων που παρατηρείται.

Τέλος, στο ΧΠΑ διευρύνθηκαν οι υποτιμήσεις, τάση που χαρακτηρίζει ούτως ή άλλος τις ευρωπαϊκές αγορές αυτή την ημέρα, καθότι φαίνεται πως ”καύσιμα” για περαιτέρω άνοδο δεν υπάρχουν. Κι ως γνωστό, ότι δεν ανεβαίνει, κατεβαίνει...

Ταχέως κατά διαστήματα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 16,7% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,19 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 66.041 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 12,16 ευρώ, ένα πακέτο 71.508 μετοχών της Alpha Bank στα 10,96 ευρώ, ένα πακέτο 157.565 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,54 ευρώ και ένα πακέτο 75.560 τεμαχίων της Eurobank στα 10,42 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v