Η πλήρης λίστα ΧΑ για τις μετοχές με spread +/- 2%

Το μέσο άνοιγμα τιμών αγοράς και πώλησης (spread) για όλες τις εισηγμένες μετοχές για τον μήνα Ιανουάριο 2003 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Χ.Α. Δείτε την πλήρη λίστα και, κυρίως, ποιες μεγάλες εισηγμένες θα διαπραγματεύονται από τις αρχές Μαίου με διαφορετικό καθεστώς.

Η πλήρης λίστα ΧΑ για τις μετοχές με spread +/- 2%
Το μέσο άνοιγμα τιμών αγοράς και πώλησης (spread) για όλες τις εισηγμένες μετοχές για τον μήνα Ιανουάριο 2003 έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Χ.Α. *

Η ανακοίνωση εντάσσεται στην απόφαση του Χ.Α. για τη διαφάνεια και τη ρευστότητα της αγοράς, η οποία όριζε ότι από τις αρχές Μαίου 2003 θα υπάρχει διαφορετικό καθεστώς διαπραγμάτευσης μετοχών με βάση το όριο +/-2% του spread.

Ετσι, σύμφωνα με τον πίνακα του Χ.Α., 213 μετοχές (κοινές και προνομιούχες) έχουν μέσο άνοιγμα τιμών (spread) κάτω του 2%, ενώ για τις υπόλοιπες (141) το spread κινείται από 2% έως και 19,79% (Ιντεάλ Προνόμιο).

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Χ.Α. (23/12/02), οι μετοχές που έχουν άνοιγμα (spread) μεγαλύτερο των δυο ποσοστιαίων μονάδων θα έχουν συνεχή διαπραγμάτευση τριών ωρών, σε δυο περιόδους: από 11.00 έως 11.30 και από 13.30 έως 16.00.

Μεταξύ των δύο αυτών περιόδων στο σύστημα θα συγκεντρώνονται εντολές αγοράς και πώλησης, προκειμένου με την έναρξη της δεύτερης περιόδου να προσδιορίζεται η τιμή εκκίνησης ανά μετοχή (διαδικασία preopening).

Με βάση τον κανόνα του ανοίγματος (spread), συνεχή διαπραγμάτευση πέντε ωρών (11π.μ – 4μ.μ) θα έχουν οι μετοχές οι οποίες έχουν μέσο ημερήσιο άνοιγμα (spread) μικρότερο των δύο ποσοστιαίων μονάδων, το οποίο είναι το ετήσιο καθοριζόμενο όριο για το 2003.

Συνεχή διαπραγμάτευση 5 ωρών (11π.μ.–4 μ.μ.), ανεξαρτήτως μέσου ημερησίου ανοίγματος (spread), θα έχουν οι μετοχές που διαθέτουν ειδικό διαπραγματευτή, ο οποίος λειτουργεί με τους όρους που ισχύουν στο τρέχον κανονιστικό πλαίσιο.

Σημειώνεται, ότι με βάση τον πίνακα του Χ.Α., 7 μετοχές διαθέτουν ειδικό διαπραγματευτή, εκ των οποίων οι 2 (Δυναμική Ζωή και Compucon) έχουν spread άνω του 2%.

Το Χ.Α. θα προβαίνει σε αυτή την ανακοίνωση στο συγκεκριμένο σημείο του δικτυακού τόπου www.ase.gr μετά το τέλος κάθε μήνα, τόσο για το μέσο άνοιγμα τιμών εκάστου μηνός όσο και για το μέσο άνοιγμα τιμών για τη διανυθείσα περίοδο από τις αρχές του έτους.

* Δείτε το σχετικό πίνακα στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v