Εκτός από το Ιράκ, υπάρχουν και οι... φήμες!

Η συνεδρίαση της Παρασκευής επέτρεψε τη δημιουργία ισχυρής βάσης στις 1.650 μονάδες, αλλά μέσω των φημολογιών για Κλωνατέξ και της επιτήρησης της Connection, ήλθαν και πάλι στην επικαιρότητα τα εγγενή προβλήματα της περιφέρειας στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διαδικασία κατηγοριοποίησης έχει επί της ουσίας ξεκινήσει εδώ και καιρό. Αργά και βασανιστικά ξεχωρίζουν μετοχές, εταιρίες, παράγοντες.

Όλα αυτά από τα επίπεδα των 1.650 μονάδων, όπου είναι προφανές πλέον πως επιχειρείται να διαμορφωθεί στήριξη για τον δείκτη.

Θα λέγαμε ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα της αγοράς μετοχών έναντι των παραγώγων, των ανοικτών πωλήσεων και της όποιες προσπάθειες υποτίμησης.

Ξεχωρίζει η κατηγορία εκείνων των μετοχών, που εξακολουθεί να έχει προβληματική συμπεριφορά, προφανώς ενσωματώνοντας ανάλογη πορεία των αποτελεσμάτων της αντίστοιχης εταιρίας.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο, πως όσες φορές κυριαρχούν φήμες πλήττονται λίγο πολύ οι ίδιες μετοχές. Όπως και το ότι πολλές άλλες, που είναι εγκατελειμένες από το επενδυτικό κοινό, τα σχήματα και βεβαίως τους θεσμικούς, υποχωρούν σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεχωρίζει όμως μια ομάδα μετοχών, που σταδιακά θα συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος από τα επενδυτικά κεφάλαια. Η Σοφοκλέους, πρακτικά έχει περιοριστεί και δικαιολογημένα σε χρηματιστήριο 55-65 εισηγμένων.

Για την ερχόμενη εβδομάδα παρέχει σχετική ασφάλεια η βάση των 1.650 μονάδων, αλλά φαντάζει δύσκολη η υπέρβαση των 1.715 μονάδων. Εκτός εάν υπάρξουν θεαματικές μεταβολές στο διεθνή χώρο.

Ασφάλεια επίσης παρέχουν οι μεθοδικές αγορές των τελευταίων δύο συνεδριάσεων και ειδικότερα εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές του ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, 3Ε αλλά και Εθνικής, Vodafone.

Φαίνεται ότι τεχνικά εξασφαλίζεται η στήριξη του δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Όπως βεβαιώνεται και από τις κινήσεις στο ΧΠΑ οι εν δυνάμει πωλητές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Είναι ενδεικτικό πως εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο FTSE 20 να κλείσει στις 835,4 μονάδες, διαμορφώνοντας το discount στις περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό πρακτικά, εκτός από την επιφυλακτικότητα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως για τις επόμενες ημέρες, ο δείκτης έχει περισσότερες πιθανότητες να κινηθεί μεταξύ 1665-1715 μονάδων, παρά σημαντικά χαμηλότερα ή υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v