Αμυνα για ελαχιστοποίηση απωλειών

Περιορισμένη παραμένει η επίδραση που οι ξένες αγορές ασκούν προς το παρόν στη Σοφοκλέους, καθώς η ελληνική αγορά ”βράζει στο ζουμί” των δικών της προβλημάτων. Η περίπτωση της ΚΟΝΕ είναι απλά η αρχή, καθώς ενισχύεται η εκτίμηση πως θα ”σκάσουν” κι άλλες υποθέσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα είχε όλα... χύμα η Ηπειρωτική Ευρώπη σε οικονομικό επίπεδο, της έρχονται τώρα και... τσουβαλάτα σε πολιτικό, για να τεθεί ευθύτατα πλέον σε αμφισβήτηση ο ρόλος της ΕΕ.

Είναι προφανές πως η διακήρυξη των 8 θα επιδεινώσει περαιτέρω και το οικονομικό κλίμα, στις αγορές της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Κλίμα, που ζητείται να επηρεάσει όσο το δυνατό λιγότερο, τη Σοφοκλέους.

Μετά την υπόθεση της World Wide, το πρόβλημα της Connection έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ματαίως προσπαθούσαν να παραδεχθούν οι αρμόδιοι. Κατά πάσα βεβαιότητα βιώνουμε την αρχή της τελικής πτώσης για ορισμένες υπερχρεωμένες εισηγμένες εταιρίες. (Χαρακτηριστικό το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο ”Τράπεζες εγκαταλείπουν υπερχρεωμένες”).

Το πιθανότερο είναι πως αυτές οι δυο τελευταίες κορυφές αποτελούν μέρος του παγόβουνου που θα μας ταλαιπωρήσει και γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αναγκαία, χρήσιμα, για τη συνέχεια. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις ισχυρών χρηματιστηριακών; Το αυτονόητο και τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Οι χρηματιστηριακές των Eurobank, Εθνικής, Alpha Finance, Π & Κ, Kappa, Σίγμα και δύο- τριών ακόμη, καλώς κάνουν και μας βομβαρδίζουν τελευταία με αναλύσεις. Εστιάζουν όλες τους ούτε λίγο ούτε πολύ, σε συγκεκριμένη ομάδα μετοχών, υγιών εταιριών, ή επιχειρήσεων, με λιγότερα προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο πως μεταξύ άλλων και ο κ. Σπύρος Μπέλλος (Kappa ΑΧΕΠΕΥ) τελευταία εκτιμούσε το προφανές, πως και η φετινή χρονιά θα είναι ”έτος μετοχών και όχι Δείκτη”. Εάν αυτή την εκτίμηση τη συνδυάσουμε με την τελευταία έκθεση της Εθνικής χρηματιστηριακής που προβλέπει αντίδραση συνολική του Δείκτη προς τις 1.850 μονάδες, ο μέσος επενδυτής έχει ένα κατ’ αρχήν πλαίσιο επενδυτικής στρατηγικής.

ΣΗΜ. Για αμερικανική φράξια στην Ευρώπη γράφει σήμερα στο σχόλιό του ο κ. Σταύρος Λυγερός (Καθημερινή). Είναι άξιον αναφοράς και σημείο των καιρών πως συμπλέει ο ”αριστερός Τσέχος Χάβελ” με τις δηλώσεις του Αθνάρ.

Ο τελευταίος ανερυθρίαστα δικαιολογούσε την αμερικανική κίνηση, επειδή οι ΗΠΑ μας είχαν σώσει στο παρελθόν από το ναζισμό και τον κομμουνισμό. Δυστυχώς, αυτή είναι η μέχρι στιγμής εικόνα της αδύναμης να υπάρξει ενιαία, Ευρώπης. Με το πανάκριβο ευρώ ”θρυαλλίδα” στα θεμέλιά της.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v