Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Στην επιστολή που υπέγραψαν οι ηγέτες 8 χωρών αναφορικά με το θέμα του Ιράκ, στην εκ νέου έκθεση της ΕΕ, στους ελέγχους που ξεκινάει η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, στις Δημόσιες Επενδύσεις, στον πληθωρισμό που θα σημειώσει προσωρινά κάμψη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Στην επιστολή που υπέγραψαν οι ηγέτες 8 χωρών αναφορικά με το θέμα του Ιράκ, στην εκ νέου έκθεση της ΕΕ, στους ελέγχους που ξεκινάει η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, στις Δημόσιες Επενδύσεις, στον πληθωρισμό που θα σημειώσει προσωρινά κάμψη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου της Παρασκευής.

Ηγέτες: Βαρύ πλήγμα φαίνεται να επέρχεται στις προσπάθειες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνοχής, σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ η ίδια συμπληρώνει πως Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, και Προεδρία περιορίζουν τη δυνατότητα ελιγμών της Αθήνας. Σχετικά το Κέρδος αναφέρει πως τα νέα δυσμενή δεδομένα για την ΕΕ και την ίδια την ενότητά της προδιαγράφει η επιστολή που υπέγραψαν οι ηγέτες 8 χωρών με την οποία τάσσονται στο πλευρό του αμερικανού προέδρου. Αιφνιδίασε η κοινή πρωτοβουλία οκτώ Ευρωπαίων ηγετών να διαχωρίσουν, υπέρ των ΗΠΑ, τις θέσεις τους για το Ιράκ, αναφέρει η Εξπρές.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δεν αξιοποιεί επαρκώς τους πόρους η Ελλάδα, βάσει της νέας έκθεσης της ΕΕ η οποία αφορά στην πρόοδο της περιφερειακής πολιτικής, σημειώνει η Καθημερινή. Σκληρές και έντονες διαπραγματεύσεις θα ταλανίσουν τα επόμενα χρόνια την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όσον αφορά στα επόμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης επισημαίνει μεταξύ άλλων το Βήμα. Επιπροσθέτως, το ίδιο αναφέρει πως η πρακτική της διατήρησης από την πλευρά του κράτους της ”χρυσής μετοχής” σε δημόσιες υπηρεσίες που ιδιωτικοποιούνται βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο.

ΔΝΤ: Δεκαήμερο έλεγχο ξεκινάει η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, όπως αναφέρει η Καθημερινή, για τις αποκρατικοποιήσεις, τις δαπάνες και το χρέος. Το Βήμα συμπληρώνει πως ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει κώδικα δημοσιονομικής σταθερότητας. με στόχο την εξασφάλιση της ορθής χρήσης των δαπανών του προϋπολογισμού. Το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας για το 2003, σε περίπτωση που η πολεμική κρίση στο Ιράκ και η διεθνής αβεβαιότητα παραταθεί, μετέφερε χθες ο υπουργός οικονομίας στο κλιμάκιο εμπειρογνωμών του IMF, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Ημερησία.

Δημόσιες Επενδύσεις: Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα – μαμούθ για τις δημόσιες επενδύσεις, επισημαίνει το Βήμα, ενώ σχετικά η Καθημερινή σχολιάζει πως μέχρι τις αρχές Μαρτίόυ καλούνται περιφέρειες, υπουργεία και νομαρχίες να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πληθωρισμός: Προσωρινή κάμψη θα σημειώσει τον Ιανουάριο ο πληθωρισμό, πλησιάζοντας στο 3% από 3,4% αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Αγορές: Στη χρονική περίοδο, κατά την οποία οι επενδυτές μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις αλλά και στον τρόπο των επενδύσεων αναφέρεται η εφημερίδα ”Μέτοχος”.

Χρηματιστήριο: Τραπεζικός κλοιός για υπερχρεωμένες του ΧΑ φαίνεται ότι έχει επέλθει, όπως αναφέρει η Καθημερινή, με έναυσμα τη μετοχή της Connection η οποία μπαίνει υπό επιτήρηση. Συγχωνεύσεις και εξαγορές αλλάζουν τον χάρτη του ΧΑ, σημειώνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Πόλεμος: Λυγίζουν κάτω από τον φόβο του πολέμου οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ευρωζώνης, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ παράλληλα επισημαίνει και την κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί για το μέλλον.

Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο: Αντιδράσεις και καταγγελίες από τους ”εν δυνάμει μνηστήρες” έχουν δημοσιοποιηθεί, αναφέρει η Καθημερινή.

Πετρέλαιο: Έκτακτα σχέδια για κάθε ενδεχόμενο παράτασης της κρίσης με το Ιράκ, επεξεργάζεται η Επιτροπή Διαχείρισης Πετρελαϊκών Κρίσεων, όπως αναφέρει το Βήμα. Μεταξύ 30 – 32 δολάρια το βαρέλι θα κυμαίνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έως ότου ξεκινήσει ο πόλεμος στο Ιράκ, σημειώνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Ευρώ: Προσωρινή άνοδο του ευρώ μέχρι το 1,10 δολαρίου ”βλέπει” σε ανάλυσή του το τμήμα μελετών της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ναυτιλία: Στη General Motors πουλήθηκε η Metrostar του κ. Θ. Αγγελόπουλου, σύμφωνα με το Βήμα, έναντι 575 εκατ. δολαρίων, συμπληρώνει η Καθημερινή.

ΕΛΠΕ: Επιφυλακτικοί εμφανίζονται παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών για τη θετική έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των ΕΛΠΕ, σημειώνει η Καθημερινή.

Τηλεπικοινωνίες: Με ταχύτερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους αναπτύσσονται οι εναλλακτικοί φορείς σταθερής τηλεφωνίας, όπως επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Στην αλλαγή σκηνικού που επέρχεται στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, μετά τη συμφωνία των Ευρωσυμμετοχών και της Sea Farm αναφέρει η Ναυτεμπορική. Αναδιαρθρώνεται ο κλάδος, σημειώνει το Χρηματιστήριο, καθώς ”παντρεύονται” Ευρωσυμμετοχές και Sea Farm. Επιπροσθέτως, ο Μέτοχος επισημαίνει τα παρεπόμενα της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Connection: Σε επιτήρηση μπαίνει από σήμερα η μετοχή της Connection, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ ο Μέτοχος αναφέρεται στο χρονικό της κρίσης για την άλλοτε πολλά υποσχόμενη εταιρία. Τέλος, η Εξπρές συμπληρώνει πως από χθες το δ.σ. του ΧΑ είχε συζήτηση για τη μετοχή της Μουριάδης.

Worldwide: Νέα στοιχεία για το ”κανόνι” της Worldwide παραθέτει η εφημερίδα Μέτοχος.

Intracom: Συμφωνία 6 εκατ. ευρώ στην Κίνα υπέγραψε ο όμιλος της Intracom, σύμφωνα με την Εξπρές. Το Κέρδος αναφέρει σχετικά πως πρόκειται για το πρώτο συμβόλαιο του ομίλου στην εν λόγω αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v