Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ρωσική οικονομία στο μικροσκόπιο της Εθνικής

Την ”ενεργειακή” αναγέννηση της Ρωσικής οικονομίας κατά την τελευταία πενταετία, τις προοπτικές της, αλλά και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει για το μέλλον εξετάζει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, με ημερομηνία Ιανουάριος 2003.

Η ρωσική οικονομία στο μικροσκόπιο της Εθνικής
Τη φωτογράφιση της ρωσικής οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές της επιχειρεί σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας (Russian Federation – 01/2003), που εκπονήθηκε στα πλαίσια του ενδιαφέροντος που το ελληνικό ίδρυμα έχει στην περιοχή.

Την πορεία του ενεργειακού κλάδου και τις διαρθρωτικές αλλαγές επισημαίνει η έκθεση ως κομβικά σημεία για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.

Η οικονομία της Ρωσίας, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχει ανακάμψει σημαντικά από την κρίση του 1998 ”οδηγούμενη” -κατά κύριο λόγο – από τις υψηλές ενεργειακές τιμές που επικρατούν, τις συνεχείς διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται, αλλά και την πολιτική σταθερότητα.

Ο ενεργειακός τομέας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) αποτελεί σημείο- κλειδί για την αχανή χώρα και την οικονομία της, αφού όχι μόνο συνέβαλε κατά 9,4% στο ΑΕΠ του 2001, αλλά αποτελεί και το 50% των εξαγόμενων συνολικά προϊόντων.

Για το άμεσο μέλλον, η αύξηση στην τιμή της ενέργειας σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης στο Ιράκ υπολογίζεται ότι θα έχει θετική επίδραση στα πλεονάσματα, αλλά αρνητική στον πληθωρισμό και στην ανταγωνιστικότητα των μη πετρελαϊκών τομέων της χώρας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε η χώρα από το 1998 βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 15% περίπου για το 2002, έναντι 36,5% το 1999, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση. Για το τρέχον έτος μάλιστα, εκτιμάται πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά προσέγγιση στο 13,8%.

Αναφορικά με το δημοσιονομικά οικονομικά της χώρας, στην ανάλυση επισημαίνεται πως το δημοσιονομικό έλλειμμα 5,2% (ως ποσοστό του ΑΕΠ) το 1998 ”μετεβλήθη” σε πλεόνασμα ύψους 3% το 2001. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλός (στο 4,4%) ενισχυμένος τόσο από την ιδιωτική κατανάλωση και τους όρους εμπορίου, όσο και από τις δημόσιες δαπάνες.

Η μελέτη της Εθνικής προβλέπει επιβράδυνση στις διαρθρωτικές αλλαγές σε κρίσιμους για τη ρωσική κοινωνία τομείς, όπως είναι αυτός της ενέργειας, της στέγασης και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ενόψει και των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο.

Αντίθετα, εκτιμάται ότι σε τομείς μικρότερης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως ο τραπεζικός κλάδος, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνει αμείωτος και πιθανότατα θα ενταθεί μετά τις εκλογές.

Οι νέες προκλήσεις για τη ρωσική οικονομία ακούν τώρα στο όνομα ”προσέλκυση ξένων επενδύσεων”, ”διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης”, ”βελτίωση της αποτελεσμάτικότητας του τραπεζικού τομέα” και ”διαφοροποίηση των εξαγωγών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v