Αρνητική ψυχολογία, ”κόντρα” στην Ευρώπη

Επιλεκτικές οι μέχρι στιγμής ανοιχτές πωλήσεις σε ”ευπαθείς” μετοχές του FTSE– 20. ”Κρατούν” ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, πιέζεται προς τα 13,8 ευρώ η ΔΕΗ, τη στιγμή που η αναστολή διαπραγμάτευσης της Connection επιτείνει (δικαιολογημένα) το αρνητικό κλίμα για ένα σημαντικό τμήμα της περιφέρειας. Ισχυρές πιέσεις στον όμιλο Κλωνατέξ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο Δείκτης από τη μία πλευρά και ένα τμήμα μετοχών από την άλλη, επηρεάζονται από διαμετρικά αντίθετες εξελίξεις, ”διαχωρίζοντας” ακόμη περισσότερο τη Σοφοκλέους.

Τις τελευταίες ημέρες είναι σαφές, πως με επίκεντρο συγκεκριμένες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης επιχειρείται να κερδηθεί η μάχη του Δείκτη. Λίγο πολύ, την ίδια περίοδο κορυφώνεται η κρίση γύρω από τη Connection, με γνωστές τις σημερινές εξελίξεις.

Καλώς ή κακώς, για ένα μεγάλο μέρος των ”παικτών”, η υπόθεση της Connection δεν είναι η μόνη που εμφανίζει αυτά, ή άλλου περιεχομένου προβλήματα. Ενδέχεται όμως, για λόγους ευνόητους, να είναι η τελευταία που ”σκάει” αυτή την περίοδο. Ούτως ή άλλως, ένα τμήμα της αγοράς εγκαταλείπεται σταδιακά από τις αρχές Δεκεμβρίου από ”παίκτες”, επενδυτικά σχήματα ακόμα και θεσμικούς.

Μέρος της ρευστότητας στρέφεται προς την υψηλή κεφαλαιοποίηση τη στιγμή που ”το έξυπνο χρήμα” ανιχνεύει τις ευκαιρίες από την ”υγιή” μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η μέχρι στιγμής συμπεριφορά των τριών μετοχών- σηματωρών, είναι αναμενόμενη για ΟΤΕ και Εθνική, εμφανίζει όμως κάποια προβλήματα στην περίπτωση της Eurobank. Η μετοχή της τελευταίας θα πρέπει οπωσδήποτε να ”κρατήσει” για σήμερα τα 10,6 ευρώ.

Λόγω επιχειρηματικών συνεργειών ο ευρύτερος κλάδος των τηλεπικοινωνιών παρουσιάζει ενδιαφέρον, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεργασίας Γερμανού – Vodafone/ Panafon.

Μέχρι στιγμής, χρηματιστηριακά, ζημιωμένη εμφανίζεται η Cosmote. Προφανώς ο δανεισμός μετοχών την Παρασκευή και οι πρώτες ανοιχτές πωλήσεις στη μετοχή της Cosmote, ενδέχεται να φανερώνουν την επιφυλακτικότητα ορισμένων διορατικών ”παικτών”.

Τεχνικά η μετοχή της Cosmote, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα θα πρέπει να ”κρατήσει” τα 9,9 ευρώ.

Ο FTSE - 20 ”χάνει” μέχρι στιγμής, τη μάχη με τις 830 μονάδες, αλλά ο μέχρι στιγμής χαμηλός τζίρος μας επιτρέπει να παραμένουμε ακόμη αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Εάν ο FTSE - 20 αντιδράσει από την περιοχή των 830 και κάτι μονάδων, θα μπορούσε η αγορά να κινηθεί προς τις 1.685 μονάδες.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενδιαφέρον παρουσιάζουν, πέραν της περίπτωσης των Ευρωσυμμετοχών, η αντίδραση της Χαλκόρ, της Delta Singular, Εσκιμό, Χατζηιωάννου, Έμπεδου, ΑΕΓΕΚ, CPI και δυο τριών ακόμη περιπτώσεων.

Η μετοχή των ΚΑΕ με περιορισμένη εμπορευσιμότητα κινείται στα 7,58 ευρώ, καθώς προεξοφλείται η υπογραφή συμφωνίας την ερχόμενη Τετάρτη. Ορισμένοι πάντως, και δικαιολογημένα θα λέγαμε, λόγω των προηγούμενων ανεπιτυχών προσπαθειών διάθεσης του 40% στο σχήμα του Folli Follie – Γερμανός διατηρούν την επιφυλακτικότητά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v