Πιέσεις σε μετοχές με υψηλό spread (και όχι μόνον)

Σε ρευστοποίηση θέσεών τους προχωρούν, σχεδόν αποκλειστικά, εγχώριοι θεσμικοί, συμβάλλοντας στην περαιτέρω υποχώρηση της ήδη αδύναμης αγοράς. Είναι προφανές πως μετοχές με spread υψηλότερο του 2%, που εν δυνάμει εντάσσονται στην κατηγορία της τρίωρης διαπραγμάτευσης, υφίστανται τις εντονότερες πιέσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιθετικότερες έχουν γίνει το τελευταίο ημίωρο οι ρευστοποιήσεις θέσεων, σχεδόν αποκλειστικά εγχώριων θεσμικών. Κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα, με σημαντική προσφορά, υποχώρηση όχι μόνο δεικτοβαρών μετοχών (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική) αλλά και επιμέρους τίτλων.

Αυτό που ξαφνιάζει, πέραν του τραπεζικού κλάδου, είναι η εσπευσμένη κίνηση θεσμικών, που εν όψει της κατηγοριοποίησης επιδιώκουν να ξεφορτωθούν, ακόμη και με σημαντική ζημιά, θέσεις των χαρτοφυλακίων τους.

Παρατηρείται πως σημαντικότερο πρόβλημα έχουν μετοχές με μέσο εύρος διακύμανσης υψηλότερο του 2%, αυτών δηλαδή που θα ενταχθούν στο καθεστώς της τρίωρης διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά τους οι ελάχιστοι ξένοι, όπως επιβεβαιώνουν οι συναλλαγές, επικεντρώνουν τις αγορές τους σε δύο – τρεις επιλογές. Προφανώς η μια εξ αυτών είναι ο ΟΤΕ, από την περασμένη Παρασκευή ο ΟΠΑΠ και πέραν αυτών ουδεμία άλλη.

Αυτό όμως που προκαλεί εύλογη απορία είναι ο εκ των υστέρων εντοπισμός μιας ομάδας μετοχών που, ενόψει της κατηγοριοποίησης, δυνητικά μπορεί να έχουν πρόβλημα. Για μια ακόμη φορά η πλειονότητα των εγχώριων θεσμικών φαίνεται να καταλαμβάνεται... εξ απήνης, να αιφνιδιάζεται, από τα λίγο – πολύ γνωστά εδώ και καιρό.

Στη μετοχή της Eurobank δίνεται μάχη να αποφευχθεί η διάσπαση των 10 ευρώ με μικρές εντολές αγοράς που σταδιακά τοποθετούνται στα 10,22 – 10,26 ευρώ, προς τα 5 ευρώ υποχωρεί και η μετοχή της Πειραιώς με επίσης σημαντική προσφορά. Ανάλογη μάχη με τα 12 ευρώ δίνεται στην Εθνική, ενώ στην Cosmote κρατείται, με υψηλό τζίρο, η ”τιμή” των 9,3 ευρώ.

ΣΗΜ: Τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα όμως σήμερα, εντείνονται και πάλι, λίγο – πολύ γνωστές φήμες για προβλήματα χρηματιστηριακών. Αυτή τη φορά οι φήμες είναι πιο συγκεκριμένες, ονοματίζουν μάλιστα δύο – τρεις ΑΧΕ που δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές.

Αναμφίβολα εάν ισχύει κάτι τέτοιο, αποτελεί μια ακόμη πτυχή του προβλήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, εάν έχουν βάση οι φήμες θα πρέπει να δοθούν αρμοδίως έγκαιρα ξεκάθαρες διευκρινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v