Connection: Τι απάντησαν οι τράπεζες (update)

Τη μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της Connection, την οποία ήδη έγκυροι κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν πλέον ως ”χαμένη” μετά και τις καταγγελίες εκ μέρους του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, η οποία οδήγησε στην αναστολή της διαπραγμάτευσης. Τι απάντησαν οι τράπεζες και τι λέει το εξώδικο της εταιρίας προς τον Ορκωτό Λογιστή.

Connection: Τι απάντησαν οι τράπεζες (update)
Τη μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της Connection, την οποία ήδη έγκυροι κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν πλέον ως ”χαμένη” μετά και τις καταγγελίες εκ μέρους του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες κατά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων τους οι τράπεζες οι οποίες μετέχουν στο κοινοπρακτικό δάνειο που είχε λάβει η εταιρία, ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, απλά συμφώνησαν να απαντήσουν επί μίας και μόνον πρότασης, έως την προσεχή Πέμπτη.

Η οποία πρόταση αφορά την καταγγελία της σύμβασης του κοινοπρακτικού και το πλήρες κλείσιμο των λογαριασμών.

Σημειώνεται πάντως ότι το κοινοπρακτικό αφορά 15 μόνον από τα 50 εκατ. ευρώ στα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι δανειακές επιβαρύνσεις της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιριών, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων της υπολογίζεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, το πρωί ο πρόεδρος του ΧΑ, Π. Αλεξάκης, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Connection, λόγω αλλοιώσεων που διαπιστώθηκαν κατά τη διαδικασία ελέγχου των λογιστικών καταστάσεων της εταιρίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΧΑ προχώρησε στην προαναφερθείσα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, με την κοινοποίηση της εξώδικης δήλωσης (ΣΟΛ ΑΕ, 29/1/2003), την οποία απέστειλε στην εισηγμένη εταιρία Connection, ο τακτικός ορκωτός ελεγκτής της, κ. Πρόδρομος Γεωργιάδης. *

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση του τακτικού ορκωτού ελεγκτή που διενήργησε τον έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων με ημερομηνία 30/6/2002, κατά τη διαδικασία του ελέγχου των λογιστικών καταστάσεων με ημερομηνία 31/12/2002 διαπίστωσε αλλοιώσεις στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη της λογιστικής κατάστασης 30/6/2002.

Οι συγκεκριμένες αλλοιώσεις αφορούσαν στην καταβολή ΦΠΑ πρώτου εξαμήνου 2002, ύψους 2.023.840,19 ευρώ, ο οποίος ποτέ δεν καταβλήθηκε, καθώς και αντίστοιχες αλλοιώσεις στους λογαριασμούς ”Συμμετοχές & μακροπρόθεσμες απαιτήσεις, ύψους 1.160.000 ευρώ”, ”Απαιτήσεις, ύψους 947.448,35 ευρώ”, ”Διαθέσιμα, ύψους 1.652,24 ευρώ”, ”Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις, ύψους 2.104.735,19 ευρώ” και ”Εσοδα από πωλήσεις, ύψους 1.060,92 ευρώ”.

Ως εκ τούτου, η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Connection κρίθηκε αναγκαία μέχρι την πλήρη αποσαφήνιση των στοιχείων που αναφέρει στην εξώδικη δήλωση του ο τακτικός ελεγκτής και των επιπτώσεών τους στην εισηγμένη.

Εξάλλου, η CONNECTION ΑΕ προχώρησε σε εξώδικη απάντηση προς τον ορκωτό λογιστή κ. Πρόδρομο Γεωργιάδη, με αφορμή τις παρατηρήσεις που ο τελευταίος διατύπωσε στο πόρισμα του. Το κείμενο της εξώδικης απάντησης - διαμαρτυρίας κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Ανάπτυξης και στην εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Σ.Ο.Λ..

- Η εξώδικη απάντηση της Connection στον Ορκωτό Λογιστή

”Αναφερόμαστε στην από 28.01.2003 εξώδικη δήλωσή σας και πρόσκληση με επιφύλαξη δικαιωμάτων που μας κοινοποιήθηκε την 30.01.2003, και σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Κατά τον επανέλεγχο των εγγραφών που είχαν γίνει στα προσωρινά βιβλία της Εταιρίας, διαπιστώθηκε λανθασμένη αποτύπωση ορισμένων λογιστικών εγγραφών στην λογιστική κατάσταση της 30.06.2002, που προφανώς οφείλεται σε παραδρομή. Ως αποτέλεσμα, διαπιστώθηκε ότι παρουσιάστηκε ισόποσα μειωμένο το Ενεργητικό και το Παθητικό μέρος, κατά ποσό 2.104.735,19 ευρώ.

2. Οι εγγραφές αποκαταστάθηκαν αμέσως και οι οριστικές καταχωρήσεις στα θεωρημένα βιβλία της Εταιρίας έγιναν κανονικά.

3. Στη συνοπτική λογιστική κατάσταση γ’ τριμήνου (30.09.2002) της Εταιρίας, η ως άνω εκ παραδρομής λανθασμένη αποτύπωση έχει διορθωθεί και οι σχετικές εγγραφές εμφανίζονται κανονικά.

4. Λυπούμαστε για τους αβάσιμους χαρακτηρισμούς που περιέχονται στην ως άνω εξώδικη δήλωσή σας. Ιδίως επισημαίνουμε ότι:

(α) Η διαπιστωθείσα λανθασμένη αποτύπωση, σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνει την πραγματική εικόνα της περιουσιακής διάρθρωσης, της χρηματοοικονομικής θέσης και των αποτελεσμάτων της Εταιρίας, εν όψει των μεγεθών που περιλαμβάνονται στους ισολογισμούς της.

(β) Σε κάθε περίπτωση, η παραδρομή αυτή αποκαταστάθηκε πλήρως και αμέσως, ενσωματώθηκε δε στη δημοσιευθείσα λογιστική κατάσταση της 30.09.2002.

(γ) Η εκ μέρους σας επίκληση του άρθρου 57 κ.ν. 2190/1920 είναι αβάσιμη, όχι μόνο διότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του αλλά και επειδή οι διατάξεις του αφορούν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της Εταιρίας (ιδίως τη διανομή κερδών) και όχι τις τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις.

(δ) Σε κάθε περίπτωση, οι διαπιστώσεις σας θα έπρεπε και θα μπορούσε να εισαχθούν ως παρατήρηση στο υπό σύνταξη πιστοποιητικό ελέγχου σας των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρίας.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς εκείνον που απευθύνεται, για να λάβει γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες”.

* Σημειώνεται ότι στη δεξιά στήλη δημοσιεύεται το πλήρες κείμενο του διευθύνοντος συμβούλου της ”ΣΟΛ ΑΕ” κ. Παναγιώτη Μαρκόπουλου, όπου περιλαμβάνεται και η πλήρης αναφορά των διαφοροποιήσεων που έχουν επέλθει στους λογαριασμούς της λογιστικής κατάστασης 30/6/2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v