Νέος κύκλος δυσκολιών για τη Σοφοκλέους

Οι μικρές απώλειες για το Γενικό Δείκτη, οι πολύ μεγαλύτερες για το σύνολο του ταμπλό, η επικέντρωση του ενδιαφέροντος σε 4 τίτλους, η αναστολή διαπραγμάτευσης για Connection και η συνέχιση των πιέσεων στις μετοχές του ομίλου Λαναρά συνέθεσαν το τοπίο στη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους.

Μικρές απώλειες για το Γενικό Δείκτη, αλλά σαφώς μεγαλύτερες για την ευρύτερη αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, αφού οι πιέσεις που δέχτηκε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,26%, έδωσαν το στίγμα για την αδυναμία της ευρύτερης αγοράς να αντιδράσει, απόρροια της έλλειψης ουσιωδών ερεισμάτων για επανατοποθέτηση ρευστότητας.

Η αγορά σήμερα στηρίχθηκε ουσιαστικά σε τέσσερις τίτλους, και δη στις ΔΕΗ (0,7%), ΟΤΕ (1,2%), Panafon (0,8%) και ΟΠΑΠ (1,2%), ενώ δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι εκ των 51,5 εκατ. ευρώ συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας (3 εκατ. σε πακέτα) τα περίπου 28 εκατ. αφορούσαν σε συναλλαγές επί των προαναφερθέντων τίτλων.

Κατά τα λοιπά, η τάση στην ευρύτερη αγορά παρέμεινε πτωτική κατά διαστήματα, έντονα, με τις απώλειες 0,36% του γενικού δείκτη τιμών (1677,52 μονάδες) να μην αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την γενικότερη κατεύθυνση της πλειονότητας των εισηγμένων τίτλων με την αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2,2 προς 1 υπέρ των πρώτων.

Ουσιαστικά οι εμπλεκόμενοι στην αγορά απέδειξαν για άλλη μια φορά πως εάν επιθυμούν την ενασχόληση το πράττουν με τους δικούς τους όρους και προπάντων σε μετοχές με ρευστότητα, όπου ο κίνδυνος εγκλωβισμού είναι μικρότερος, ενώ διάχυτη είναι η αμφισβήτηση της ευρωστίας συγκεκριμένων εισηγμένων και χρηματιστηριακών.

Και όλα αυτά βεβαίως, υπό το βάρος των λογιστικών αλχημειών στην Connection, που οδήγησε στην προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης, αλλά και των συνεχιζόμενων φημολογιών - πιέσεων στον όμιλο Λαναρά.

Στο τελευταίο δε σημείο, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, δεδομένου ότι το ζήτημα της εμπιστοσύνης πέρα από πτυχή της χρηματιστηριακής αγοράς είναι συνάμα και θεμελιώδης λίθος της και είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτή τη στιγμή οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύονται μεμονωμένους τίτλους σε διφορούμενες χρονικές περιόδους και όχι συνολικά την αγορά.

Τέλος, όσον αφορά στην αγορά Παραγώγων, υπήρξε έντονο discounting σε συμβόλαια της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με όγκο συναλλαγών που ακόμη δεν προδιαθέτει σε νέα επικείμενη έντονη διόρθωση της υποκείμενης αγοράς.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Κλωνατέξ (κοινές) σημειώνοντας απώλειες ύψους 17,39% - στα 0,76 ευρώ, Κλωνατέξ (προνομιούχες) σημειώνοντας απώλειες 17,81% - στα 0,69 ευρώ, Λανακάμ (προνομιούχες), Γιαννούσης, Κλωστήρια Ναούσης, Τασόγλου, Stabilton (κοινές), ΕΜΠΕΔΟΣ, EΛΛΑΤΕΞ και Microland.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Κλωστήρια Ναούσης, Stabilton (κοινές), ΕΛΛΑΤΕΞ, Ιντεάλ (κοινές), Μicroland, Fanco, ΛΑΝΤΕΚ Επικοινωνίες, ΕΡΓΑΣ, Μουριάδης και Υγεία.

H συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 56 εκατ. ευρώ (σημειώνοντας μείωση κατά 26,32% σε σχέση με τη συνεδρίαση της παρασκευής) εκ των οποίων τα 7,1 εκατ. ευρώ αποτέλεσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα (340 και 54.000 τεμαχίων) του ΟΤΕ στην τιμή των 11,64 και 11,26 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο (890.000 τεμαχίων) της Ασπίς Πρόνοια στην τιμή των 0,86 ευρώ και ένα πακέτο 187.000 τεμαχίων της Aspis Bank στην τιμή των 3,50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v