Διαδικασίες εκκαθάρισης στη Σοφοκλέους

Οι αλλοιώσεις στους ισολογισμούς της Connection και οι πιέσεις στις μετοχές του ομίλου Λαναρά φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τα ενδογενή προβλήματα της Σοφοκλέους, αναιρώντας τη στρατηγική των θεσμικών επενδυτών για τη διαχείριση της κρίσης σε ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς, ενώ είναι πλέον σαφές ότι η διαδικασία κατηγοριοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επαρκείς ή όχι οι διευκρινήσεις - εξηγήσεις, που δίνονται από τη διοίκηση του ομίλου Κλωνατέξ, η αγορά και οι ”ενεργοί” παίκτες έχουν τη δική τους εκτίμηση. Η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών του ομίλου δεν συνιστούν τωρινό πρόβλημα, για το οποίο δόθηκαν άπαξ εξηγήσεις την Παρασκευή.

Είναι ένας ακόμη πτωτικός κύκλος με προφανείς τις παρενέργειες, δικαιολογημένες τις ανησυχίες και για τους πολλούς, αβέβαιο το μέλλον. Δε γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό έχει δίκιο ο όμιλος στα όσα υποστηρίζει, ο γράφων εύχεται να είναι σωστός 101%, πλην όμως οι επιθετικές πωλήσεις είναι πρόβλημα.

Και όχι ενεστώτος χρόνου, αλλά διαρκείας. Ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς που χρόνια τώρα, έμαθε να κινείται γύρω από την Connection, την κάθε Connection, φαίνεται να τρέπεται σε άτακτη φυγή.

Όσοι δεν μπορούν να αντιληφθούν, πως η διαδικασία κατηγοριοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει, εθελοτυφλούν. Σημαντικές οι απώλειες για την Κλωνατέξ, τη Νάουσα, στα 9 σεντς η Stabilton, στα 18 σέντς ο Μουριάδης, και έπεται συνέχεια.

Δικαιώνονται σε μεγάλο βαθμό όσοι, εδώ και καιρό, μήνες για να μην πούμε χρόνια, υπεραμύνονται του δικαιώματος του κοινού, στην πληροφόρηση. Ξεκινώντας από τους κόκκινους κωδικούς των χρηματιστηριακών, τις επισφάλειες των ΑΧΕ και, φτάνοντας μέχρι τα μετοχοδάνεια, στις ενεχυριασμένες εταιρίες, τις προσωπικές οφειλές...

Είτε μας αρέσει, είτε όχι το παγόβουνο, κορυφή του οποίου αποτελεί η κάθε Connection, αναδύεται στην επιφάνεια ”λιώνοντας” παράλληλα, δημιουργώντας παλιρροϊκά κύματα που σαρώνουν ήδη ένα κομμάτι της αγοράς.

Οι ενεργοί ”παίκτες” δεν πείθονται πλέον, ούτε από τις επίσημες ανακοινώσεις της προεδρίας του χρηματιστηρίου, ούτε από τις πομφόλυγες ανακοινώσεις επιχειρηματιών και βασικών μετόχων.

Δυστυχώς, το πρόβλημα τώρα αναδύεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v