Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Στις διαπιστώσεις του κοινοτικού επιτρόπου κ. Π. Σόλμπες σχετικά με την ελληνική οικονομία, στο ναυάγιο για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, στην κινητοποίηση που ζήτησαν από κοινού Γαλλία και Ισπανία για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων εν όψει του επικείμενου πολέμου, αλλά και στις πρόσφατες ανησυχίες και εξελίξεις στη Σοφοκλέους, αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Στις διαπιστώσεις του κοινοτικού επιτρόπου κ. Π. Σόλμπες σχετικά με την ελληνική οικονομία, στο ναυάγιο για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, στην κινητοποίηση που ζήτησαν από κοινού Γαλλία και Ισπανία για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων εν όψει του επικείμενου πολέμου, αλλά και στις πρόσφατες ανησυχίες και εξελίξεις στη Σοφοκλέους, αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Π. Σόλμπες: ”Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έχει γίνει δεν σημαίνει ότι τελειώσατε με το ασφαλιστικό” είναι το μήνυμα που έστειλε στην Ελληνική κυβέρνηση ο κοινοτικός επίτροπος κ. Π. Σόλμπες, όπως αναφέρει το Βήμα. Η Ναυτεμπορική προσθέτει τις διαπιστώσεις του κοινοτικού επιτρόπου, πως παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξελίσσεται αρκετά ομαλά, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βραχυπρόθεσμα και κυρίως τα μεσοπρόθεσμα προβλήματά της, όπως ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος. Ενάντια του πολέμου στο Ιράκ τάχθηκε ο κ. Σόλμπες, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, διαφοροποιώντας τη θέση του από την πρωτοβουλία των 8 Ευρωπαίων ηγετών. Ο Ισπανός επίτροπος συνέστησε επαγρύπνηση και άμεσες μεταρρυθμίσεις τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, αναφέρει η Καθημερινή. Το Κέρδος αναφέρει σχετικά πως σύμφωνα με τον κ. Σόλμπες το βάρος πρέπει να δοθεί στον πληθωρισμό και στο δημόσιο χρέος, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως ο κοινοτικός επίτροπος εκτιμά πως δεν υπάρχει λόγος για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ε.Ε.: Την κινητοποίηση των χωρών της ΕΕ ζήτησαν χθες Γαλλία και Ισπανία, όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες από έναν πιθανό πόλεμο. Σχετικά η Καθημερινή αναφέρει πως οι δύο χώρες απεύθυναν έκκληση προκειμένου να συζητηθούν τρόπου ανταπόκρισης στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

ΕΛΠΕ: Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 23,17% των ΕΛΠΕ καθώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε αρχικά επισημαίνει το Βήμα. Οριστικοποιήθηκε χθες το ναυάγιο για την εξαγορά των ΕΛΠΕ από την κοινοπραξία Λάτση με τη ρωσική Lukoil αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ την τελευταία στιγμή η κοινοπραξία Λάτση - Lukoil πρότεινε μείωση του τιμήματος, σύμφωνα με την Ημερησία.

Ο.Α.: Προς αδιέξοδο φέρεται να είναι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπως αναφέρει το Βήμα. Αποφάσισε να εμπλακεί σε περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Δημόσιο για την Ο.Α. η Golden Aviation του κ. Στ. Ρέστη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σοφοκλέους: Με ”ανοχύρωτη πόλη” παρομοιάζει η Καθημερινή το Χρηματιστήριο καθώς βυθίζεται στην απαξία και στην αδιαφάνεια υπό το βάρος παρανόμων, ενώ προσθέτει πως οι αποκαλύψεις του ορκωτού για τη Connection δρομολογούν αλυσιδωτές εξελίξεις. Περίπου 140 μετοχές κινδυνεύουν να υποβιβαστούν στη δεύτερη κατηγορία διαπραγμάτευσης από τον Μάιο, σύμφωνα με το Βήμα, ενώ η Ημερησία αναφέρει ποίες μετοχές εμφανίζουν υψηλότερο του 2% άνοιγμα, μεταξύ τιμών αγοράς και πώλησης. Εν μέσω πολλών φημών, μιας αναστολής διαπραγμάτευσης αλλά και έντονης ανησυχίας για ανάλογες εξελίξεις σε άλλους τίτλους ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση, όπως σχολιάζει η Ναυτεμπορική. Σοβαρούς κλυδωνισμούς και σε άλλες εταιρίες με υψηλό δανεισμό φοβάται η αγορά, ύστερα από την υπόθεση της Connection, αναφέρει σχετικά η Εξπρές.

Ενέργεια: Το έλλειμμα ενδιαφέροντος από ιδιώτες καλύπτει η ΔΕΗ, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Τουρισμός: Ανήσυχος για τον περιορισμένο αριθμό κρατήσεων αλλά και για την αύξηση των πιέσεων από πλευράς tour operators απέναντι σε ξενοδόχους για χαμηλότερες τιμές εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Ξυστό: Άγονος κηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για το στιγμιαίο λαχείο καθώς δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά, σημειώνει το Βήμα, ενώ σχετικά η Ημερησία αναφέρει πως μετά την προσφυγή που έκανε βρετανική εταιρία ”παγώνει” ο διαγωνισμός.

Κατασκευαστικές: Ισχυρότερα κατασκευαστικά σχήματα δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή του νόμου των συγχωνεύσεων επισημαίνει η Ναυτεμπορική. Η Ημερησία αναφέρει σχετικά πως με συγχωνεύσεις-εξαγορές μειώθηκε ο αριθμός των κατασκευαστικών από 12.117 σε 6.310. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως 14 εταιρίες πήραν πτυχίο, ενώ 3 ”έμειναν μετεξεταστέες”.

Συνεδριακό Αθηνών: Τρία σχήματα εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την κατασκευή του Μητροπολιτικού συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου Αθηνών, συνολικού κόστους άνω των 70 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ η Καθημερινή προσθέτει πως σήμερα αποσφραγίζονται οι τεχνικές προσφορές των τριών σχημάτων.

ΟΤΕ: Επενδύσεις 250 - 300 εκατ. δολαρίων θα πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ στη RomTelecom, όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο, ενώ προσθέτει πως θα πουληθεί η θυγατρική της Ρουμανικής εταιρίας CosmoRom.

Όμιλος Κλωνατέξ: Μεγάλη επάρκεια ιδίων κεφαλαίων φέρεται να έχει ο όμιλος του κ. Θ. Λαναρά, σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων της Εθνικής Τράπεζας, όπως επισημαίνει το Κέρδος.

Connection: Εκτός ταμπλό η Connection, αναφέρει το Βήμα, ενώ προσθέτει πως την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση των τραπεζών για να αποφασίσουν αν θα καταγγείλουν το κοινοπρακτικό δάνειο ή όχι.

ΚΑΕ: Εντός των ημερών αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΚΑΕ, όπως αναφέρει η Εξπρές.

Intrasoft: Έργο 90 εκατ. ευρώ ανέλαβε η Intrasoft, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v