Ποιoς έχει τώρα σειρά;

Ποιες ακόμη εταιρίες θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Connection; Το ερώτημα αυτό έχει γίνει αφορμή για να εμφανιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, με αποτέλεσμα η μικρή κεφαλαιοποίηση να κινδυνεύει να εξαϋλωθεί!

Ποιoς έχει τώρα σειρά;
Ποιες ακόμη εταιρίες θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Connection; Το ερώτημα αυτό έχει γίνει αφορμή για να εμφανιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στο ταμπλό, με αποτέλεσμα η μικρή κεφαλαιοποίηση να κινδυνεύει να εξαϋλωθεί! Ο προβληματισμός της αγοράς επικεντρώνεται, πάντως, στις μετοχές των εταιριών εκείνων που δεν λένε να σταματήσουν την κατρακύλα στο ταμπλό…

Εύλογα οι επενδυτές αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει με τις μετοχές εκείνες που καθημερινά καταγράφουν νέα χαμηλά, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 10% και του 18%. Όταν μεγάλες βιομηχανίες αποτιμώνται στο ταμπλό σε αξία περιπτέρου και οι μετοχές τους συνεχίζουν να καταγράφουν νέα χαμηλά, δύο πράγματα μπορεί να υποθέσει ένας επενδυτής: Είτε τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας δεν είναι αυτά που περιγράφονται στις οικονομικές της καταστάσεις, είτε κάποιοι παίζουν σε βάρος της περιουσίας των μετόχων της εταιρίας.

Κι η ανησυχία του κόσμου είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη. Διότι το ταμπλό σπάνια λέει ψέματα! Σε πολύ λίγες περιπτώσεις έχει διαψευστεί αυτό το αξίωμα!

Να είναι άραγε αδικαιολόγητοι οι φόβοι της αγοράς; Σ’ αυτό είναι υπεύθυνες για να απαντήσουν οι χρηματιστηριακές αρχές και οι διοικήσεις των εταιριών (για το τελευταίο δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι).

Όλο αυτό το σκηνικό έχει όμως και την αισιόδοξη πλευρά του. Αν ξεκαθαρίσει, επιτέλους, το σκηνικό, τότε δικαιούμαστε να αισιοδοξούμε για μία ουσιαστική ανατροπή του σημερινού αρνητικού κλίματος.

Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι αρκετές από τις προβληματικές καταστάσεις μπορεί να μείνουν για πολύ καιρό ακόμη σε ”λανθάνουσα” κατάσταση, γεγονός που θα επιβραδύνει την πολυπόθητη ”κάθαρση”.

Είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος που δεν πρέπει να την αγνοήσουμε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες διαδικασίες που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ είμαστε ικανοί να συντηρούμε επί μακρόν προβληματικές καταστάσεις, πιστεύοντας ότι έτσι περιορίζουμε το πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εντελώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο, όπως έχει αποδειχτεί και στην περίπτωση του Οργανισμού Προβληματικών Επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα για αυτό συζητάμε: Για μία νέα γενιά προβληματικών εταιριών…

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v