Κατηγοριοποιείται η Σοφοκλέους ...

Μέρες... Μαγρίζου φαίνεται να περνάει η αγορά, με τους ισχυρούς ”παίκτες” να επιτείνουν την απαξίωση ενός τμήματός της. Κυρίως μέσω των ανοικτών πλέον πωλήσεων τους σε συγκεκριμένες μετοχές και με τη στροφή τους σε τίτλους υγιέστερων επιχειρήσεων. Επιμένουμε, πως η κατηγοριοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θεωρούμε λίγο πολύ δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος, εκ των ων ουκ άνευ αναπόφευκτες τις εξελίξεις, κυρίως όμως,καθαρή τη συνείδηση μας. Γι’ αυτό και δε θα αναφερθούμε τώρα στα όσα εδώ και καιρό εκτιμούσαμε πως δημιουργούν και μεγεθύνουν το πρόβλημα.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ψηλάφησης των όποιων, ελάχιστων έστω, θετικών στοιχείων μπορούν να μας φανούν χρήσιμα για την επόμενη μέρα. Εκ των πραγμάτων φαίνεται, πως οι διαθέτοντες ρευστότητα ”αδειάζουν” τα χαρτοφυλάκιά τους από μετοχές προβληματικών, κατά την εκτίμησή τους, εταιριών και στρέφονται προς συγκεκριμένους τίτλους υγιέστερων επιχειρήσεων.

Η ανακοίνωση χθες των δύο κατηγοριών, με βάση τα στοιχεία διακύμανσης για τον μήνα Ιανουάριο, αποτελεί πρόκριμα και πολύτιμο στοιχείο για το πώς διαμορφώνεται η αγορά, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Περιμένουμε, αύριο, την επιβεβαίωση (ή όχι) της συμφωνίας μεταξύ των Folli Follie – Γερμανός και των ΚΑΕ. Αυτή τη φορά φαίνεται πως υπάρχει και άνωθεν πίεση, ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση του 40% των ΚΑΕ έναντι 8,3 ευρώ ανά μετοχή.

Η... άνωθεν επιθυμία είναι απόλυτα δικαιολογημένη μετά το χθεσινό ναυάγιο των Ελληνικών Πετρελαίων και της σχεδόν βέβαιης, για πολλοστή φορά, αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα της Ολυμπιακής.

Ο κατασκευαστικός κλάδος, στον οποίον ποντάρουν αρκετά οι περισσότερες χρηματιστηριακές και θεσμικοί, αποκτά από χθες τους πρώτους 14 ισχυρούς ομίλους. Αναμφίβολα, η χθεσινή πανηγυρική απονομή των ανώτατων πτυχίων δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ένα επιπλέον θέμα, που εκ των πραγμάτων δημιουργείται, είναι η υποχρέωση της χρηματιστηριακής αρχής να προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση μετοχών (ειδικής χρηματιστηριακής τιμής).

Πρόκειται για μετοχές με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Stabilton που εκ της τιμής τους έχουν πρακτικά προβλήματα κίνησης στο ταμπλό. Τα ελληνικά penny stocks τώρα γεννιούνται.

Τέλος, δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η προσωρινή (;) αναβολή του διαγωνισμού για το ”Ξυστό”, που δεόντως χαιρετίστηκε χθες από τους ξένους με ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή αγορές, κυρίως στη μετοχή του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως της Intralot. Αλήθεια δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει ένας τόσο πανάκριβος και με αμφισβητούμενα οικονομικά αποτελέσματα διαγωνισμός να προχωρήσει σε αυτή τη φάση.

Τηρουμένων των αναλογιών, αρκετοί παλαιότεροι σχηματίζουν σταδιακά την εκτίμηση πως η αγορά βιώνει ξανά ”μέρες Μαγρίζου”. Είθε και αυτή τη φορά η κάθαρση, δυστυχώς με σαφώς περισσότερα θύματα, να μας οδηγήσει σε κάτι καινούριο, καλύτερο.

Υ.Γ. Διόλου θεωρητικό το ερώτημα, με την περίπτωση του ομίλου Κλωνατέξ, να είναι ενδεικτική και μόνο της συνολικότερης κατάστασης. Ποιος αλήθεια ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου του Δούδου, ποια αρχή έδωσε το πράσινο φως για αύξηση κεφαλαίου στην Κλωνατέξ, στην τότε τιμή των 3,8 ευρώ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v