Καλλωπισμός για δείκτη, στο έλεος... η περιφέρεια

Προσπάθειες διατήρησης του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 1.650 μονάδων καταβάλουν ”ειδικές δυνάμεις” στη Σοφοκλέους, ωστόσο η πλειονότητα των μετοχών διαπραγματεύεται με αρνητικό πρόσημο εν μέσω άκρατων φημών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ”τσακ” επιχειρείται, όπως αναμένονταν, να κρατηθεί ο Δείκτης υψηλότερα των 1.650 μονάδων. Και μπορεί μέχρι στιγμής η προσπάθεια των τελευταίων 30 – 40 λεπτών να στέφεται από μερική επιτυχία, καθώς ο Δείκτης αντιδρά προς τις 1.660 μονάδες, όμως περισσότερες από 300 μετοχές πιέζονται επιθετικά, χαμηλότερα.

Ο FTSE 20, με τη συνδρομή και σήμερα κυρίως των Intracom, ΔΕΗ και ΟΤΕ ”κυμαίνεται” μεταξύ 822 – 825 μονάδων. Παράλληλα, οι οριακές απώλειες των Alpha, Cosmote, Εθνικής, Panafon, συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Μέχρι εδώ καλά, καθώς αυτή η τακτική λίγο – πολύ αναμενόταν. Στο μεγαλύτερο όμως μέρος της αγοράς, η εικόνα είναι επιεικώς ανησυχητική, τραγική μάλιστα σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις.

Το παράδοξο είναι πως λίγο – πολύ και σήμερα, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, καθώς η ”ψαλίδα” Δείκτη – μετοχών διευρύνεται σταθερά στις τελευταίες τέσσερις – πέντε συνεδριάσεις.

Ένα άλλο παράδοξο αφορά στη στάση των αρχών ιδιαίτερα στη διαχείριση της μεγενθυνόμενης κρίσης.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η Σοφοκλέους δεν είναι προσωπικό μαγαζάκι κανενός. Αφορά σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, την εικόνα της ίδιας της οικονομίας – όπως τουλάχιστον διαφήμιζε προεκλογικά το κυβερνών κόμμα – άρα το δυσανάλογο έλλειμμα πληροφόρησης είναι επιεικώς... ανεπίτρεπτο.

Υ.Γ. Φροντίζουν μεν τον Δείκτη, καθώς εκεί επικεντρώνονται οι αυριανές θεσμικές τους επιλογές. Αδιαφορούν, θα λέγαμε ότι σπρώχνουν ακόμη χαμηλότερα, ενδεχομένως εν αγνοία τους, οι ίδιοι την πλειονότητα των μετοχών μέσα σε ένα απαράδεκτο περιβάλλον, άκριτων φημών και ελλιπέστατης πληροφόρησης.

Εάν έτσι εννοούν αυτοί την κάθαρση, τότε ας κοιτάξουν ξανά τα... αιματοβαμμένα χέρια τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v