Προσοχή σε ΟΤΕ, με το αυτί στον ... Πάουελ

Σε επίπεδο Δείκτη (ώστε να διαφυλαχτούν οι 1.650 μονάδες) και σε ορισμένες ”ευπαθείς” περιφερειακές μετοχές, φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί η προσπάθεια ”στήριξης”- εξελίξεις που τελούν εν αναμονή της πορείας των ευρωπαϊκών αγορών και των δηλώσεων Πάουελ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιτέλους οι ”συνωμοσιολόγοι” εκ των πραγμάτων δικαιώνονται. Πρώτο και καλύτερο το Δίκτυο, ο γράφων και ορισμένοι ακόμη που εδώ και καιρό εκτιμούν ότι το ξεκαθάρισμα της αγοράς θα έχει λίγο απ’ όλα.

Τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένης της συγκυρίας θα δώσουμε δίκιο στα λόγια του ιστορικότερου ίσως στελέχους της αγοράς που πριν καιρό μας άνοιγε τα μάτια λέγοντας ότι μόνο με μία διαδικασία ”Μαγρίζου – Φθινοπώρου του 1996” ενδέχεται να αποκτήσει την πολυπόθητη αναγνωρισιμότητα ένα κομμάτι της Σοφοκλέους.

Γι’ αυτόν τον λόγο διαβάζετε και ξαναδιαβάζετε το σημερινό Εγερτήριο του αγαπητού Θανάση Μαυρίδη.

Στο καθαρά πρακτικό μέρος των ημερών, θεωρώντας ως πιθανότερη την εκτίμηση ότι η κατηγοριοποίηση έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει, εμείς οι αδύναμοι δεν έχουμε και πολλά περιθώρια πολυτέλειας. Θα αφεθούμε στον αφρό, να μας παρασύρει ο ρους των ισχυρών, αυτών που μέσω της νέας ΕΧΑΕ θα κληθούν ως πέντε – έξι ”λευκοί ιππότες” να αναλάβουν τις τύχες της ”νέας” Σοφοκλέους.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες πιέζονται συγκεκριμένες μετοχές. Για διαφορετικούς, εκ πρώτης όψεως, λόγους, με το ίδιο όμως κίνητρο στην πλειονότητά τους.

Σημασία δεν έχει κατά πόσο το ”ξεσκαρτάρισμα” θα πρέπει δικαίως ή αδίκως να αποδοθεί στους ”συνήθεις υπόπτους”, δηλαδή τους πέντε – έξι μεγάλους, αλλά στο ίδιο το γεγονός.

Δεν είναι τυχαίο πως οι 14 από τις πρώτες 20 μετοχές, του πίνακα του ΧΑ αποτελούν παραδοσιακές επιλογές θεσμικών, κυρίως ξένων. Πρόκειται για μετοχές του FTSE 20, εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυξημένης εμπορευσιμότητας, που- όλως συμπτωματικώς- τις τελευταίες ημέρες προτείνονται με τη μορφή... ομοβροντίας ξένων και εγχώριων αναλυτών.

Προφανώς δεν θα πρέπει να είναι τυχαίο πως τις τελευταίες δέκα ημέρες, εκθέσεις ισχυρών χρηματιστηριακών ”παικτών” της αγοράς παραγώγων, συνεργατών ξένων διαχειριστών, των ουσιαστικά κυρίαρχων της αγοράς, διαμορφώνεται τάση προς συγκεκριμένες μετοχές.

Στις εκθέσεις που έγκαιρα παρουσιάζει το euro2day.gr των Εθνικής, Eurobank, Alpha Finance, Kappa και δυο - τριών ακόμη, ούτε λίγο ούτε πολύ διακρίνονται, συστήνονται οι ίδιες μετοχές, σχεδόν οι ίδιοι κλάδοι. Όλοι τους συμφωνούν πως και η φετινή χρονιά θα είναι έτος μετοχών και όχι δεικτών.

Δεν είναι τυχαίο πως οι μισές και πλέον από τις εν λόγω ΑΧΕ θα είναι, εκτός σοβαρού απρόοπτου, οι διαχειρίστριες της νέας ΕΧΑΕ. Μιας ΕΧΑΕ, που προικοδοτείται, ας μην το ξεχνάμε, και με την προμήθεια επί των συναλλαγών σε ομόλογα, που για πρώτη φορά προβλέπεται να ”περνούν” μέσα από την ΕΧΑΕ.

Επιμένουμε, ότι και σήμερα θα επιχειρηθεί να δοθεί μια ανάσα στον όμιλο της Κλωνατέξ, καθώς όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση η έντονη φημολογία επικεντρώθηκε σε άλλον όμιλο, χωρίς να παραλείπεται η προσπάθεια συντήρησης του Δείκτη υψηλότερα των 1.650 μονάδων.

ΣΗΜ: Κερδίζει έδαφος η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως μέσω της συνεχόμενης απαξίωσης ορισμένοι επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι, εταιριών, όπου η μετοχή έχει spread μεγαλύτερο του 2%, σχεδόν παρακαλετά θα ζητήσουν την ανάληψη της ειδικής διαπραγμάτευσης των επιχειρήσεών τους.

Εκτίμηση, που μπορεί να αποτελεί απότοκο νοσηρών ”συνομωσιολογικών” εγκεφάλων, αλλά σε αυτή την αγορά ”τα βλέπουμε όλα πλέον”.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v