Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι αποτυχημένες προσπάθειες για την είσοδο στρατηγικού εταίρου στα ΕΛΠΕ, ο κανόνας της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και η ”κάθαρση στον επιχειρηματικό χάρτη” της Σοφοκλέους, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι αποτυχημένες προσπάθειες για την είσοδο στρατηγικού εταίρου στα ΕΛΠΕ, ο κανόνας της δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και η ”κάθαρση στον επιχειρηματικό χάρτη” της Σοφοκλέους, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Τετάρτης.

Ιδιωτικοποιήσεις: Την ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης για διάσωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων επισημαίνει το Βήμα, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και την είσοδο στρατηγικού εταίρου στα ΕΛΠΕ, το οποίο αφήνει ”τρύπα” 500 εκατ. ευρώ. Το ναυάγιο των ιδιωτικοποιήσεων των ΕΛΠΕ και της Ολυμπιακής Αεροπορίας συμβολίζουν και το τέλος ουσιαστικά των αποκρατικοποιήσεων, αναφέρει η Καθημερινή. Σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι βρέθηκε χθες η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, εξαιτίας του ότι αναγκάστηκε να κηρύξει άγονους τρεις διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων που βρισκόντουσαν σε εξέλιξη, του Ξυστού, των ΕΛΠΕ και της Ολυμπιακής. Η εφημερίδα Εξπρές αναφέρεται στην αποχώρηση της πρότασης του ομίλου Ρέστη για την Ολυμπιακή, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις για την Ολυμπιακή οδηγήθηκαν σε οριστικό ναυάγιο. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της εφημερίδας Ημερησία η οποία συμπληρώνει τη δήλωση του υπουργού οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη πως ”δεν πρόκειται να πουλήσουμε κοψοχρονιά”. Τέλος, το Κέρδος αναφέρει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά τις ”μη ιδιωτικοποιήσεις”.

Δημόσιο Έλλειμμα: Τη θέσπιση ενός κώδικα δημοσιονομικής σταθερότητας, σύμφωνα με τον οποίο οι μόνες κατηγορίες δημοσιών δαπανών θα χρηματοδοτούνται μέσω του δανεισμού θα είναι οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις, θα προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Σοφοκλέους: Την υιοθέτηση νέου δείκτη τον οποίο θα συνθέτουν μετοχές που θα συγκεντρώνουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα συζητήσει το συμβούλιο του ΧΑ, όπως αναφέρει το Βήμα. Επιπλέον, σύμφωνα με το Βήμα, τίθενται νέοι όροι για την εισαγωγή των εταιριών στο ΧΑ. Επιχείρηση ”καθαρά χέρια” θα ξεκινήσει το χρηματιστήριο, με στόχο την κάθαρση στον επιχειρηματικό χάρτη της Σοφοκλέους, επισημαίνει η Καθημερινή, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως ο κίνδυνος ”ντόμινο” εταιρικών κρίσεων στη Σοφοκλέους είναι πλέον ορατός.

Διεθνή Χρηματιστήρια: Καταπέλτη στα διεθνή χρηματιστήρια χαρακτηρίζει τη σκιά του Κόλιν Πάουελ η εφημερίδα Κέρδος. Σχετικά η Ημερησία αναφέρει πως παρατηρήθηκαν μαζικές πωλήσεις μετοχών λίγο πριν ανοίξει των φάκελο ο Κ. Πάουελ.

Χρυσός: Σε ρεκόρ επταετίας έφτασε η τιμή του χρυσού επισημαίνει το Βήμα καθώς οι επενδυτές κατέφυγαν μαζικώς στα πολύτιμα μέταλλα ενώπιον της ανησυχίας για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ακτοπλοΐα: Στις αυξήσεις των ναύλων που ζητούν οι ακτοπλόοι επικαλούμενοι ζημιές από τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, τα ασφάλιστρα και τα άλλα λειτουργικά έξοδα, αναφέρεται η Καθημερινή. Σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Offshore: Σε ”νομικό κενό” βρίσκονται οι offshore εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, επισημαίνει η Καθημερινή.

ΟΤΕ: Νέες διοικητικές αλλαγές φαίνεται ότι έπονται στον ΟΤΕ σύμφωνα με την Καθημερινή.

Cosmote: Ο έντονος ανταγωνισμός μειώνει δραστικά το κόστος των τηλεφωνικών κλήσεων, σύμφωνα με την Ημερησία.

Πληροφορική: Κορυφώνονται οι χρηματιστηριακές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος της πληροφορικής, σημειώνει το Κέρδος, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως χρηματιστηριακές εταιρίες καθώς και οι εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών κλονίζονται.

Τράπεζες: Κάθετη πτώση κερδών για την ΑΤΕ αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, ενώ προσθέτει πως δε θα διανείμει μέρισμα για δεύτερη χρονιά, επίσης το Χρηματιστήριο αναφέρει πως η Fitch υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου.

Alfa Alfa Holdings: Περιουσιακά στοιχεία 67 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να ρευστοποιήσει η Alfa Alfa Holdings, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ενώ το Κέρδος προσθέτει πως η εταιρία στοχεύει στην κατά 17% μείωση του δανεισμού της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v