Νέα σενάρια για την αγορά!

Οι Έλληνες είμαστε αρκετά επιρρεπείς στην σεναριολογία και στην πρακτορολογία. Χτες, λοιπόν, αναπτύχθηκε ένα νέο σενάριο για την πτώση της αγοράς που δείχνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση…

Νέα σενάρια για την αγορά!
Οι Έλληνες είμαστε αρκετά επιρρεπείς στην σεναριολογία και στην πρακτορολογία. Το Μεγάλο σοκ με την 17 Νοέμβρη δεν ήταν ότι συνελήφθησαν οι ένοχοι, αλλά ότι δεν ήσαν αυτοί που υποθέταμε. Χτες, λοιπόν, αναπτύχθηκε ένα νέο σενάριο για την πτώση της αγοράς που δείχνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση…

Οι επιμελείς επενδυτές άρχισαν να ψάχνουν ένα – ένα τα χαρτοφυλάκια των μεγάλων τραπεζών για να βρουν ποιος θα μπορούσε να έχει μεγάλες ποσότητες μετοχών των εταιριών της μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν καταβαραθρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οπότε και άρχισαν να αναπτύσσονται εκ νέου σενάρια για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για την σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών.

Δεν ήταν δύσκολο να βρει κανείς ότι ένα ή δύο χαρτοφυλάκια τραπεζών είχαν ”κληρονομήσει” από το παρελθόν μεγάλες θέσεις σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να αποδειχτεί ότι αυτά τα χαρτοφυλάκια ήσαν πράγματι οι πωλητές και πολύ περισσότερο ότι πίσω από μία τέτοια κίνηση (αν τελικά υφίσταται) κρύβεται κάποιο σατανικό σχέδιο για την απαξίωση της περιουσίας των επενδυτών.

Αυτό που έχουμε να σημειώσουμε είναι ότι όσες φορές στο παρελθόν γίναμε μάρτυρες ανάλογων περιστατικών, μάθαμε εκ των υστέρων ότι υπήρχε θέμα θεσμικού περιεχομένου. Θυμηθείτε το ”χώσιμο” που είχε πέσει πριν από δύο χρόνια όταν άνοιξε για πρώτη φορά η συζήτηση για την κατηγοριοποίηση των μετοχών. Ήταν το πρώτο χαστούκι που έφαγε η περιφέρεια.

Υπάρχουν και πιο απλές εξηγήσεις από τις … πρακτορικές! Δεν είναι απαραίτητο να ρευστοποιεί κάποιος μετοχές επειδή θέλει δήθεν να καταστρέψει την αγορά ή δεν του αρέσει ο Θανάσης ή ο Κώστας. Μία πιο απλή εξήγηση είναι ότι κάποιοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς έχουν πάρει απόφαση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα περιοριστεί στο εξής σε λίγες μόλις μετοχές.

Πέντε ή δέκα μετοχές θα κάνουν τον μεγάλο τζίρο και οι υπόλοιπες θα βρεθούν αυτόματα στο περιθώριο. Άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο. Όχι γιατί οι τραπεζίτες είδαν κάποιο κακό όνειρο, αλλά διότι αυτή είναι η πραγματικότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Είτε μας αρέσει είτε όχι.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v