Τινάζουν τα... χαλιά στη Σοφοκλέους!!!

Με επιτυχία στέφθηκε η μάχη για την τήρηση των προσχημάτων, δηλ. τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις... 1.650 μονάδες, ενώ στα ενδότερα του ΧΑ η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές διαμορφώθηκε στο 5/1.

Πλήρως αδιάφορο το γεγονός πως ο Γενικός Δείκτης – και σήμερα – αποκολλήθηκε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.644,48 μονάδων, κλείνοντας με απώλειες 0,59% στις 1.657,43, καθότι η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε εκ νέου χαμηλότερα, με την αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 5 προς 1, όταν χθες, σε μια ”φαινομενικά καλύτερη” αγορά, η ίδια αναλογία διαμορφώθηκε στο 3 προς 1.

Κάθε μέρα και χειρότερα δηλαδή, με την αγορά να στηρίζεται και σήμερα σε επιλεκτικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης προκειμένου η τελική εικόνα σε επίπεδο Δείκτη να είναι σαφώς καλύτερη από την περιρρέουσα στο εύρος της αγοράς, με τον ΟΤΕ (0,9%) και τη ΔΕΗ (1,3%) να αναλαμβάνουν τη σκυτάλη από τις ΟΠΑΠ (-2%) και Eurobank (-2%).

Με τον τζίρο να παραμένει ουσιαστικά ”στάσιμος” σε σχέση με χθες, καθότι εκ των 70 εκατ. ευρώ τα 6,7 εκατ. αφορούσαν σε πακέτα, είναι προφανές πως η δυνητική προσφορά παραμένει ως βασική παράμετρος της αγοράς, με 70 μετοχές να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5%, ήτοι το 25% της αγοράς.

Για πια μερισματική απόδοση να μιλήσει κανείς και για πια δυναμική κερδοφορίας και ανάπτυξης, όταν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, εγκαταλείποντας τη στρατηγική του ”όλα υπό έλεγχο” εκποιούν συμμετοχές και μετοχοδάνεια, σε μια προσπάθεια να καλλωπίσουν τους ισολογισμούς και να αποφύγουν τα μεγάλα write-downs, όντας αποδειγμένα ”αλλεργικές” σε αυτό.

Μια πιο προσεκτική ματιά στη κίνηση επιμέρους τραπεζικών τίτλων δείχνει όμως πως η αγορά ξέρει ποιος ή ποίοι έχουν πρόβλημα, ποίοι έχουν επισφάλειες και ποιες είναι αυτές.

Κατά τα λοιπά, ΧΑ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολούνται με νέους δείκτες ή... τίποτα, ας ελπίσουμε λοιπόν πως το τίναγμα του... χαλιού θα τελειώσει το συντομότερο δυνατόν...

Όσον αφορά στο ΧΠΑ σταθεροποίηση των υποτιμήσεων στη περιοχή του 1,5-2% για τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20, τάση που όπως είπαμε και χθες χαρακτηρίζει ούτως ή άλλος τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μεταξύ άλλων οι μετοχές Microland (απώλειες 9,3%), της Datamedia (απώλειες 16,28%), της Newsphone (απώλειες 8,43%), της Κρέτα Φάρμ (απώλειες 9,46%), της Ξιφίας κοινές (απώλειες 10,34%), της Space Hellas (απώλειες 11,68%), της Rainbow (απώλειες 7,8%), της Μουριάδης (απώλειες 6,25%), της CPI (απώλειες 9,85%) και της Εργάς (απώλειες 10%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Microland, της Datamedia, της Μεταλλοπλαστική Αγρινίου, της Newsphone, της Κρέτα Φάρμ, της Ξιφίας κοινές, της Κορφίλ, της Space Hellas, της Rainbow και της Μουριάδης.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 3,08% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,88 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 2.000.000 της Προοδευτική στα 0,54%, δύο πακέτα 150.000 και 350.000 τεμαχίων της Vodafone-Panafon στα 5,14 ευρώ και δύο πακέτα 70.000 μετοχών το καθένα στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v