Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, τη δημιουργία της Εταιρίας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, τη χθεσινή ομιλία του κ. Κόλιν Πάουελ, αλλά και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σχετικά με το Γ΄ ΚΠΣ επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, τη δημιουργία της Εταιρίας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, τη χθεσινή ομιλία του κ. Κόλιν Πάουελ, αλλά και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σχετικά με το Γ΄ ΚΠΣ επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Κόλιν Πάουελ: Στα ”μυστικά και ψέματα” της ομιλίας του Κόλιν Πάουελ αναφέρεται η Καθημερινή, ενώ προσθέτει πως αρχικά οι αποδείξεις του κ. Πάουελ ερμηνεύτηκαν θετικά. Το γεγονός πως οι αγορές θεώρησαν ότι ”αίρεται η αβεβαιότητα” αναφέρει η Ημερησία καθώς παρατηρήθηκαν μεγάλα κέρδη στις αγορές του Λονδίνου και της Φραγκφούρτης. Σχετικά η εφημερίδα Κέρδος αναφέρει πως οι ”αποδείξεις” του κ. Πάουελ δεν έπεισαν.

ΕΚΤ: Δύο νέες ανεξάρτητες αρχές θα περιορίσουν τον εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ, αναφέρει η Καθημερινή, κύριο μέλημα των οποίων θα είναι η κατάρτιση κοινοτικής νομοθεσίας για την εφαρμογή των νέων, διεθνών κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας.

Ιδιωτικοποιήσεις: Στην προαναγγελία της δημιουργίας Εταιρίας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που θα διαχειριστεί εμπορικά ακίνητα του δημοσίου αξίας 50 εκατ. ευρώ αναφέρεται η Καθημερινή.

13 επιχειρήσεις περιλαμβάνει ο κατάλογος των εταιριών εκείνων που δεν κατάφεραν να αλλάξουν μετοχική σύνθεση το 2002 όπως αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική. Το Βήμα επισημαίνει σχετικά πως η κυβέρνηση θέλει μετά τα λαϊκά ομόλογα να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς αποταμιευτές να επενδύσει σε ακίνητα του δημοσίου και ως εκ τούτου να εισπράξει πόρους.

Γ’ ΚΠΣ: Στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την επίσπευση του Γ’ ΚΠΣ αναφέρεται η Ναυτεμπορική, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως μέσω αποθεματικούς θα δοθεί ”τονωτική ένεση” στα προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ που ”τρέχουν γρήγορα” ύψους 2 δισ. ευρώ, όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του συνόλου των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η μεταφορά κονδυλίων από έργα που καρκινοβατούν σε προγράμματα που υλοποιούνται ταχύτερα αποφασίστηκε, όπως αναφέρει το Βήμα. Σύμφωνα με την Εξπρές πραγματοποιείται αγώνας δρόμου για τη διάσωση κονδυλίων του ΚΠΣ.

Σοφοκλέους: Την χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη παρά το γεγονός ότι οι ξένες αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, σημειώνει η Ναυτεμπορική. Προβληματισμός υπάρχει στα αντανακλαστικά των χρηματιστηριακών αρχών σύμφωνα με την Καθημερινή, καθώς πέραν της υπόθεσης της Connection υπάρχουν στα χέρια τους εκθέσεις για σημαντικές παραβάσεις σε έξι εισηγμένες εταιρίες. Μικρή πανωλεθρία προέκυψε στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με την Εξπρές. Τέλος, το Βήμα αναφέρει πως οι ισολογισμοί 35 εταιριών θα υποστούν φέτος εξονυχιστικό έλεγχο.

Εισοδηματική πολιτική: Την αύξηση της τάξεως του 2,5% για τους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που εξήγγειλε χθες ο υπουργός οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, επισημαίνει η Ναυτεμπορική, ενώ σχετικά η Ημερησία αναφέρει πως οι αυξήσεις των αποδοχών στο δημόσιο κυμαίνονται μεταξύ 2,5% - 4,5% αν και οι πραγματικές αυξήσεις εκτιμάται ότι είναι μικρότερες εάν υπολογιστούν οι ασφαλιστικές κρατήσεις στο ειδικό επίδομα. Ονομαστικές αυξήσεις από 2,5% – 4% θα χορηγηθούν φέτος στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ συμπληρώνει πως η εισοδηματική πολιτική βρίσκεται κοντά στον πληθωρισμό. Το Βήμα προσθέτει πως η στενότητα πόρων του προϋπολογισμού προσδιόρισε την εισοδηματική πολιτική του 2003.

Δημόσιο: Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων στο δημόσιο, αναφέρει η Καθημερινή.

Ανταγωνιστικότητα: Την κοινή επιστολή που απέστειλαν οι Σρέντερ, Σιράκ και Μπλερ προς την ελληνική προεδρία βάσει της οποίας ζητούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στη Σύνοδο του Μαρτίου, επισημαίνει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή προσθέτει πως με την εν λόγω επιστολή ζητούν την ανανέωση της προ τριετίας αναληφθείσας πρωτοβουλίας με στόχο την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ρευστότητα: Τις ανησυχίες των τραπεζών από την έλλειψη εμπιστοσύνης, σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό του το Κέρδος, κάνοντας λόγο για ”ωρολογιακή βόμβα”.

Γερμανία: Ρεκόρ πενταετίας με 11,1% ανεργία φέρεται να έχει η Γερμανία σύμφωνα με την Ημερησία.

Ελληνικές εξαγωγές: Η μείωση του κόστους των ελληνικών προϊόντων δεν αρκεί από μόνη της για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών επισημαίνει το Βήμα.

Χρυσός: Σε νέο ρεκόρ εξαετίας έφτασε η τιμή του χρυσού, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Ναυτιλία: Εντείνεται ο ανταγωνισμός στις ακτοπλοΐα καθώς παλαιοί και νέοι παίκτες διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, επισημαίνει η Ημερησία.

Τράπεζες: Σε απαξίωση οδηγείται ο τραπεζικός κλάδος, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, ενώ προσθέτει πως με νέες προϊόντα όπως οι πιστωτικές κάρτες που ετοιμάζουν για τα ταξί, προσελκύουν νέους πελάτες.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Αλλαγές στον κλάδο αναμένονται σύμφωνα με την Εξπρές, ενώ σε συνέντευξη που έχει δώσει στην εφημερίδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νηρεύς επισημαίνει πως ο όμιλος δεν εξετάζει την περίπτωση εξαγοράς ομοειδούς εταιρίας.

OTEnet: Επενδύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η OTEnet για το Data Center σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v