Αντε γειά ...

Επιεικώς άκαιρη χαρακτηρίζεται η χθεσινοβραδινή απόφαση του χρηματιστηρίου να εγκρίνει την εισαγωγή εκατομμυρίων νέων μετοχών, 13 εταιριών, σε μια περίοδο που τα φαινόμενα... υπερχείλισης γίνονται ορατά στις όχθες τις αγοράς. Μια γενικότερη αίσθηση ενός μεγαλοπρεπούς ”άντε γεια” πλανάται στην ατμόσφαιρα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Άντε γεια”. Έκφραση χαρακτηριστική που πρωτοακούστηκε από τον γαύρο, αλλά φίλο, Τσουκαλά και που στις μέρες μας θα μπορούσε να έχει πολλούς, μα πολλούς αποδέκτες.

Παραπέμπουμε κατ’ αρχήν στο πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας, μια και η αποπομπή Πανταγιά αναδιατάσσει τον μικρόκοσμο του κυβερνώντος κόμματος.

Μη μειδιάτε, καθώς οι συνέπειες θα φανούν σύντομα και στον χώρο που μας αφορά άμεσα, το χρηματιστήριο.

Το ”άντε γεια” θα μπορούσε να ισχύσει στην περίπτωση των... αποκρατικοποιήσεων μετά τη νέα αποτυχία του εγχειρήματος σε ΕΛΠΕ, Ολυμπιακή. Κάτι που πρακτικά ανοίγει τον δρόμο, για μια ακόμη μετοχοποίηση της ΔΕΗ στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, αλλά και σε προσπάθειες ενδυνάμωσης του ΟΠΑΠ, ώστε να δοθεί τελικά μέχρι τον Μάιο πακέτο και του Οργανισμού.

Επιεικώς άκαιρη, δεδομένης της συγκυρίας, χαρακτηρίστηκε από αρκετούς παράγοντες της αγοράς η χθεσινή απόφαση του χρηματιστηρίου, να εγκρίνει την εισαγωγή νέων μετοχών δεκατριών εταιριών.

Σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές, όπου εφαρμόστηκε σε δύσκολες χρηματιστηριακές περιόδους, το μέτρο της διάθεσης μετοχών – κινήτρου σε προσωπικό, μέλη δ. σ. και υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών, οι παρενέργειες ήταν άμεσες και οδυνηρές.

”Άντε γεια” φαίνεται να αποφασίζουν και στο ΥΠΕΘΟ για την υπόθεση της ΕΧΑΕ, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα φέρεται πως θα ληφθούν οι τελεσίδικες αποφάσεις.

”Άντε γεια” και σε μια ακόμη προσπάθεια διάθεσης του πολυπόθητου ποσοστού των ΚΑΕ στην κοινοπραξία Γερμανού – Folli Follie. Είναι η τρίτη ή η τέταρτη φορά, αν δεν μας απατάει η μνήμη μας, που οι φήμες φουντώνουν λίγο πριν τη λήξη των εγγυητικών επιστολών.

Στο διαδικαστικό μέρος της συνεδρίασης ισχύει, λίγο - πολύ ότι και για χθες, καθώς η τάση διαμορφώνεται μέσω των ΟΤΕ, Eurobank. Η μεν μετοχή του Οργανισμού θα πρέπει να κρατήσει την ”στήριξη” των 11 ευρώ, της δε δεύτερης τα 10 ευρώ.

Καθαρά τεχνικής βέβαια μορφής κινήσεις που διαμορφώνουν όμως τη διακύμανση του Δείκτη. Υπενθυμίζεται πως μέσω της ”εικονικής ανθεκτικότητας” του Δείκτη περιορίζεται το discount στα συμβόλαια του FTSE 20 και διστάζουν οι πολλοί να πουλήσουν θέσεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μένει να διαπιστωθεί σήμερα, σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσει η τελεσίδικη όπως φαίνεται διαδικασία εκκαθάρισης της Connection, το ιδιαίτερα ευπαθές τμήμα της αγοράς. Αυτό γιατί ορισμένες μετοχές αντέδρασαν, πλην όμως δεν έπεισαν πως διευθετούνται τα ουσιαστικά προβλήματα, πως επίκειται λύση.

Με αυτά και με εκείνα, θα δοθεί μια ακόμη μάχη για την ”τιμή των όπλων” στις 1.650 μονάδες, με αρκετούς όμως επενδυτές να συνεχίζουν να ανιχνεύουν τις επόμενες επενδυτικές επιλογές τους.

Σαφώς και η απαξίωση δεν αφορά συνολικά στις εισηγμένες, καθώς σταδιακά ξεχωρίζουν υγιείς εταιρίες, που παρά την κρίση αξιοπιστίας καταφέρνουν να πείσουν για τα αποτελέσματα, τις προοπτικές τους. Αυτό το μικρό κομμάτι των 40– 50 μετοχών είναι αυτό που συγκεντρώνει σταδιακά συναλλαγές, θετικές αναλύσεις χρηματιστηριακών και επενδυτές.

Σαφώς και η περίπτωση του Πλαίσιο δεν είναι η μόνη στη Σοφοκλέους.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v