Το διπλό ”μέτωπο” πληγώνει τις αγορές

Η κίνηση της BOE να μειώσει χθες αιφνιδιαστικά τα επιτόκια αποκάλυψε τη μάχη που δίδεται στη σκιά της ”υπόθεσης Ιράκ” για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αποφυγή ”συστημικών κινδύνων”. Έτσι ίσως εξηγείται η ”επιθυμία” των αγορών για... πόλεμο ”εδώ και τώρα”.

Το διπλό ”μέτωπο” πληγώνει τις αγορές
του Γιώργου Παπανικολάου

Η εκκρεμότητα αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ, φαίνεται ότι αποτελεί αυτό το διάστημα τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για τις μεγάλες οικονομίες, αλλά και τις αγορές, σε ολόκληρη τη Δύση.

Το γεγονός ότι μια σύρραξη θεωρείται περίπου δεδομένη, χωρίς όμως να είναι γνωστό, πότε θα ξεκινήσει, πόσο θα διαρκέσει και τι επιπτώσεις θα έχει, λειτουργεί χειρότερα απ’ ότι θα λειτουργούσε η άμεση έναρξη των εχθροπραξιών!

Μιλώντας απλά, η αναμονή δημιουργεί ένα ”πάγωμα” στη διάθεση όχι μόνον των ατόμων αλλά και των εταιριών να επενδύσουν, δεσμεύοντας κεφάλαια. Κι όσο η αναμονή παρατείνεται τόσο χειροτερεύει η κατάσταση.

Η αντίδραση των αγορών προχθές, ήταν χαρακτηριστική. Ενόσω μιλούσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, οι τιμές ανέβαιναν, προεξοφλώντας ότι η ομιλία θα ”πείσει” και η έναρξη των εχθροπραξιών θα επιταχυνθεί.

Μόλις φάνηκε ότι πολλά από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διατήρησαν (στην καλύτερη περίπτωση) αποστάσεις και επιφυλάξεις, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν ξανά.

Για να δούμε όμως και την άλλη πλευρά της ”εξίσωσης”, αρκεί το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας. Εντελώς αιφνιδιαστικά και παρά τις ανησυχίες για τη ”φουσκωμένη” αγορά ακινήτων και τον ”υπερδανεισμό” των ιδιωτών, η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, κατεβάζοντάς τα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1955!!

Αφορμή οι διαφαινόμενες (!) πιέσεις στις εξαγωγές- λόγω και της πτώσης στο δολάριο- καθώς και στη βιομηχανική δραστηριότητα.

Αποτέλεσμα, ως προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου; Πτώση του FTSE-100 κατά 2,22%. Kι αυτό παρότι ο ”αιφνιδιασμός” στη χρήση του ”όπλου” των επιτοκίων, ήταν απόλυτως.

Αναμφισβήτητα διόλου καλό προμήνυμα. Πολύ δε περισσότερο εάν λάβουμε υπ όψιν μας τα σχόλια εγκύρων αναλυτών του εξωτερικού, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδουν την φαινομενικά ”βεβιασμένη” κίνηση της BOE, σε άλλες πιο ανησυχητικές αιτίες.

Ητοι, στην ανησυχία της για την κατάσταση των ασφαλιστικών εταιριών και Ταμείων, ανησυχία που εκφράστηκε άλλωστε τη Δευτέρα και από τη Βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (FSA), η οποία έσπευσε να αλλάξει τα όρια ”ρευστότητας” (solvency ratios) των οργανισμών αυτών, προκειμένου να σταματήσει η υποχρεωτική ρευστοποίηση μετοχών από τη πλευρά τους!!

Κοινώς, η υπόθεση Ιράκ είναι το ένα και μόνο μέρος μιας πολύπλοκης και επικίνδυνης εξίσωσης που πλέον τρομάζει απροκάλυπτα τους Κεντρικούς Τραπεζίτες.

Το ερώτημα τώρα είναι πόσο αποτελεσματική θα αποδειχτεί η σχεδόν συνεχής χρήση του ”όπλου” των επιτοκίων στο Δυτικό Κόσμο... Διότι στην περίπτωση της Ιαπωνίας ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν ήταν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v