Τέρας... ψυχραιμίας η Σοφοκλέους!!!

Η αγορά για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση διατήρησε τα επίπεδα των 1.650 μονάδων, αλλά και βελτίωσε την αναλογία πτωτικών/ανοδικών προς όφελος των δεύτερων, παρά το άσχημο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Ε, μην είμαστε και αχάριστοι...

Και λοιπόν, τι έγινε;

Μήπως θα πρέπει να εμφανιστούμε ικανοποιημένοι που για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση ο Δείκτης κατάφερε να ”κρατήσει” στις 1.650 μονάδες, καθότι με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 1.647,94 κατάφερε να αντιδράσει κλείνοντας με απώλειες 0,26%, στις 1.653,05;

Ή μήπως μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι η σχέση πτωτικών προς ανοδικές μετοχές διαμορφώθηκε στο 2,2 προς 1 υπέρ των πρώτων, από 5 προς 1 που ήταν χθες;

Όπως χθες, έτσι και σήμερα, η συνεδρίαση κύλησε πλήρως αδιάφορα, κύριες και κύριοι.

Διότι πολύ απλά η τελική εικόνα της αγοράς υπήρξε κατά 99% αποτέλεσμα των ανοιχτών εντολών αγοράς σε EFG Eurobank Ergasias, Εμπορική και ΟΠΑΠ κατά τα τελευταία πέντε λεπτά της συνεδρίασης, την ίδια ώρα που στην Περιφέρεια τα φαινόμενα δυνητικής προσφοράς καλά κρατούσαν και κρατούν.

Στον αντίποδα, πολύ περισσότερες ανησυχίες θα πρέπει να προκαλεί η αδυναμία του ΟΤΕ να κρατήσει στην περιοχή των 11,5 ευρώ, καθώς το short-selling ΣΜΕ επί της μετοχής και ίδιων μετοχών οδήγησε σε απώλειες 2,6%, αποδεικνύοντας ότι το safe-haven status στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει.

Ακόμα και η ”άποψη” ΔΕΗ πισωγύρισε (-0,6%), ενώ αν έλειπε και η αντίδραση από τα 9,5 ευρώ των ΕΛΠΕ, τότε ο Γενικός Δείκτης σίγουρα θα έκλεινε χαμηλότερα.

Πολύ πιο χρήσιμο θα ήταν να ρίξουμε το βάρος της προσοχής μας στην περαιτέρω συρρίκνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, με τον τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 51,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 εκατ. αφορούσαν τη διακίνηση προσυμφωνημένων πακέτων.

Με άλλα λόγια, ακόμα και σε αυτές τις αποτιμήσεις, ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να επανατοποθετήσει ρευστότητα και, κυρίως, με 27 μετοχές να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5% (μόλις 10 αυτές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%), ουδείς μπορεί να πει πως ο συστημικός κίνδυνος υποχωρεί ως ενδεχόμενο.

Όσον αφορά στο ΧΠΑ, η σταθεροποίηση των υποτιμήσεων συνεχίστηκε στην περιοχή του 1% με 1,5%, εξέλιξη που αποδίδεται αμιγώς στο ότι η μέρα λήξης/εκκαθάρισης πλησιάζει.

Διότι και σήμερα η κίνηση ήταν μικρή, και μάλλον περισσότερο βάρος πρέπει να ρίξουμε στην κίνηση των ΣΜΕ επί μετοχών, που φαίνεται εσχάτως ότι γίνονται πιο ”ελκυστικά” ως μέθοδος για shorting...

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Dionic (απώλειες 11,24%), της Τασόγλου (απώλειες 13,64%), της Μύλοι Κεπενού (απώλειες 3,91%), της Μουριάδης (απώλειες 6,67%), της Τεχνοδομή (απώλειες 6,45%), της Ελατέξ (απώλειες 10%), της Εικόνα Ήχος (απώλειες 8,45%) και της Q & R (απώλειες 4,89%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Dionic, της Τασόγλου, της Ελληνικής Υφαντουργίας, της Βιοσώλ προνόμιο, της ΑΕΓΕΚ προνόμιο, της Βιοσώλ κοινές, της Μύλοι Κεπενού, της Κορφίλ και της Μουριάδης.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 28,57% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση), εκ των οποίων τα 2,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 260 μετοχών της Τιτάν κοινές στα 36 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 μετοχών της Vodafone Panafon στα 5,16 ευρώ και ένα πακέτο 387.120 μετοχών της Ασπίς Τράπεζας στα 3,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v