Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάψευση ΥΠΕΘΟ για λίστες ”άτακτων” εισηγμένων

Καμία λίστα με εισηγμένες εταιρίες που προέβησαν σε λογιστικές παρατυπίες δεν έχει στη διάθεσή του ο ΥΠΕΘΟ, δήλωσε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας το θέμα ”αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”. Ακόμη, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ, τα ΚΑΕ, την εισοδηματική πολιτική του 2003, αλλά και τον πληθωρισμό.

Διάψευση ΥΠΕΘΟ για λίστες ”άτακτων” εισηγμένων
Ο υπουργός οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι δεν έχει στη διάθεση του οποιαδήποτε λίστα εισηγμένων επιχειρήσεων με λογιστικές ατασθαλίες, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος των εισηγμένων επιχειρήσεων είναι ”αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”.

Τη δήλωση αυτή έκανε, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με δημοσίευμα της ”Καθημερινής”, το οποίο αναφέρει ότι ο υπουργός έχει δώσει την έγκριση για αποκάλυψη λογιστικών παρατυπιών από επιχειρήσεις εισηγμένες στο ΧΑ.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση βλέπει τα ΚΑΕ ως το ”σωσίβιο” στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε,ότι εντός των προσεχών ημερών θα δοθεί σε ιδιώτες επενδυτές το πακέτο του 40% των ΚΑΕ το οποίο έχει η ΑΤΕ.

”Πέρσι,έγιναν αποκρατικοποιήσεις οι οποίες απέφεραν έσοδα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ απετέλεσαν έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 500 περίπου εκατομμύρια ευρώ έμειναν στις μητρικές επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν τις αποκρατικοποιήσεις των θυγατρικών τους, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα επενδυτικά προγράμματα και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών”, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Όσον αφορά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, ο υπουργός είπε ότι η ενδιαφερόμενη κοινοπραξία προχώρησε σε σοβαρή μείωση του τιμήματος, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να δεχτεί η κυβέρνηση. Για τα επόμενα βήματα στο ίδιο θέμα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται νέες μορφές αποκρατικοποίησης παράλληλα με τη διερεύνηση της δυνατότητας σύναψης στρατηγικής συμφωνίας.

Για την ΕΥΔΑΠ, ο υπουργός είπε ότι θα γίνει φέτος διαγωνισμός για διάθεση ενός πακέτου μετοχών μικρότερου του 10% σε στρατηγικό εταίρο, ενώ το δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Για την ΕΧΑΕ είπε ότι σήμερα και αύριο θα γίνουν ”κρίσιμες διαβουλεύσεις” για τη διάθεση του 33% σε ιδιώτες επενδυτές.

Αναφορικά με το Ξυστό, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει απευθείας ανάθεση, αλλά ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και το υφιστάμενο πλαίσιο”.

Αναφέρθηκε ακόμη στην εισοδηματική πολιτική του δημοσίου για το 2003, σύμφωνα με την οποία, η μέση αύξηση για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι 4,3% και για τους συνταξιούχους δημοσίου, 4,5%.

Όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2002, είπε ότι υπήρξε υπέρβαση των δαπανών, αλλά συνολικά η εκτέλεση ήταν καλή και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 2% του ΑΕΠ στο 105% του ΑΕΠ.

Για τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι τον Ιανουάριο θα μειωθεί σημαντικά αλλά προσέθεσε ότι υπάρχει ”αβεβαιότητα” για την εξέλιξή του τους επόμενους μήνες λόγω της τιμής του πετρελαίου.

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στην ΑΕΔΑΚ Ακινήτων, που δημιουργούν από κοινού η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και η οποία, όπως πρόσθεσε έχει ως στόχο την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων από ιδιώτες μικροεπενδυτές, θεσμικούς επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία.

* Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη για τις αποκρατικοποιήσεις



”Ένας δεύτερος τομέας στον οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι η εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην Αγροτική Τράπεζα. Ήδη, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 40% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών σε ιδιώτες.

Όσον αφορά τη ΔΩΔΩΝΗ: Έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της επιχείρησης, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις συνεταιριστικές οργανώσεις Ηπείρου και Κερκύρας και σχεδιάζεται η περαιτέρω εισαγωγή της επιχείρησης στο Χ.Α.Α. Για το ΑΓΝΟ και την ΡΟΔΟΠΗ προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων.

Στο θέμα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός μετά τη διαμόρφωση μιας πρότασης, την τελευταία στιγμή της προθεσμίας, η οποία ως συστατικό στοιχείο ενείχε τη σοβαρή μείωση του τιμήματος, πράγμα το οποίο, φυσικά, δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αποδεκτό, προστατεύοντας έτσι και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Η κυβέρνηση θα εξετάσει το αμέσως προσεχές διάστημα νέες μορφές αποκρατικοποιήσεων των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, παράλληλα με τη διερεύνηση σύναψης στρατηγικών σχεδίων.

Όσον αφορά τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, τη ΔΕΠΑ, εντός αυτής της εβδομάδος ξεκινά η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες μετά το ζωηρό και πολύ σοβαρό ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώθηκε από μεγάλες εταιρείες του κλάδου φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή ’Ενωση.

Όσον αφορά τον Όμιλο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, να προχωρήσει στη δημιουργία μιας βιώσιμης και αξιόπιστης νέας Ο.Α. η οποία θα αναλάβει το πτητικό έργο του εθνικού αερομεταφορέα.

Όσον αφορά τις συμμετοχές στην Ο.Α., σας αναφέρω ότι είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ”ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ ΕΛΛΑΣ”, υπάρχει ενδιαφέρον από 8 εταιρείες και κοινοπραξίες, ακολουθεί η προεπιλογή των επενδυτών οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του τρέχοντος μηνός.

Όσον αφορά την τεχνική βάση της Ολυμπιακής, αυτό το οποίο μελετάμε είναι η απόσχιση του κλάδου με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας στην οποία θα συμμετέχει και το αντίστοιχο σχήμα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, της ΕΑΒ. Και σε αυτό το κοινό, νέο σχήμα, θα κληθούν να συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές.



Στον τομέα των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων: Προχωρούν και ολοκληρώνονται με πολύ γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης και προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση και διαχείριση στις μαρίνες Ζέας, Φλοίσβου και Αλίμου -νομίζω για τον Άλιμο ολοκληρώνεται αύριο ή μεθαύριο η διαδικασία.

Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί που αφορούν την έκταση Γκολφ στη Ρόδο, την έκταση της Αναβύσσου όπου προβλέπεται η δημιουργία θεματικού πάρκου, όπως επίσης έγιναν ήδη τρεις σοβαρές προσφορές για τη διαμόρφωση διεθνούς συνεδριακού κέντρου στον πρώην αερολιμένα του Ελληνικού.

Στον ΟΛΠ: Τελειώνουν αυτό τον μήνα οι διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται για να εισαχθεί η επιχείρηση στο Χ.Α.Α. και να διατεθεί ποσοστό έως 25%.

Στα Ελληνικά Ταχυδρομεία διερευνάται η σύναψη συμμαχιών με διεθνή επιχείρηση του κλάδου, όπως επίσης και η εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο εντός του τρέχοντος έτους.

Για την ΕΧΑΕ, έχει αποφασισθεί η μεταβίβαση έως και 33,3% των μετοχών, αυτές δηλαδή τις οποίες εξακολουθεί να έχει το ελληνικό Δημόσιο, σε ιδιώτες και θεσμικούς και πιστεύω ότι αυτή η μεταβίβαση θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και τις ημέρες αυτές, και σήμερα και αύριο, υπάρχουν πυκνές τελικές διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους.

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός του σε Α.Ε. και διερευνάται πλέον η διεύρυνση της μετοχικής βάσης με εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Στην ΕΥΔΑΠ, θα προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό για την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου.

Όσον αφορά το ΤΑΝΕΟ, το Ταμείο της Νέας Οικονομίας, έχουμε προχωρήσει όλες τις διαδικασίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε ανακοινώσει, και ήδη η πρώτη επένδυση ύψους 24.000.000 ευρώ βρίσκεται στην τελική φάση έγκρισης.

Για το ΞΥΣΤΟ, επαναλαμβάνω και πάλι ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα ανανέωσης της υφιστάμενης σύμβασης και η διαδικασία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και το υφιστάμενο πλαίσιο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v