Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Η αυξημένη τιμή των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων, η ”αυτοκάθαρση” της Σοφοκλέους, τα επιτόκια, το σκηνικό της Σοφοκλέους και πως έχει αλλάξει για τον απλό επενδυτή, αλλά και η χθεσινή παραίτηση του κ. Γ. Πανταγιά, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Η αυξημένη τιμή των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων, η ”αυτοκάθαρση” της Σοφοκλέους, τα επιτόκια, το σκηνικό της Σοφοκλέους και πως έχει αλλάξει για τον απλό επενδυτή, αλλά και η χθεσινή παραίτηση του κ. Γ. Πανταγιά, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Παρασκευής.

Επιτόκια: Η γραμμή της άμυνας της Ευρώπης μπροστά στην πολεμική απειλή του Ιράκ και την καλπάζουσα άνοδο των πετρελαϊκών τιμών γίνεται το οχυρό των χαμηλών επιτοκίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Κέρδος. Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 2,75% διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ η ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Βήμα. Σύμφωνα με την Καθημερινή η τράπεζα της Αγγλίας εξέπληξε χθες μειώνοντας τα επιτόκιά της στο 3,75% τη στιγμή που η ΕΚΤ τα άφησε αμετάβλητα. Η Ημερησία αναφέρει πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Σοφοκλέους: Πιστοποιητικό των θεσμικών κενών αλλά και των λειτουργικών αδυναμιών που διέπουν την ίδια, ως βασικό εποπτικό μηχανισμό, παρείχε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχολιάζει η Εξπρές. Τι έχει αλλάξει στη Σοφοκλέους για τον απλό επενδυτή επισημαίνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα Μέτοχος, ενώ προσθέτει και τα νέα μέτρα – φάρμακο στην ”Ενρονίτιδα”, ενώ το Βήμα κάνει λόγο για ”οδυνηρή αυτοκάθαρση στη Σοφοκλέους”. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο επισημαίνει πως μέσω άσκησης δικαιώματος stock option ”ρίχνουν στη Σοφοκλέους εκατομμύρια νέα χαρτιά”.

Διεθνή Χρηματιστήρια: Με απώλειες της τάξεως του 2-3% έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Ασφαλιστικές: Με ισχυρό τιμολογιακό σοκ απειλεί η ασφαλιστική βιομηχανία, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, εφόσον δεν δρομολογηθούν άμεσα οι απαιτούμενες αλλαγές για την πραγματική εξυγίανση του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων. Το Κέρδος συμπληρώνει πως ενδέχεται να αποφασιστούν αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 100% των σημερινών τιμολογίων.

Ολυμπιακή: Προχωρούν οι διαδικασίες για την πώληση της θυγατρικής της Ολυμπιακής, Γαλιλαίος, όπως αναφέρει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή επισημαίνει πως δυο εκ των οκτώ υποψηφίων προκρίθηκαν και θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το τίμημα και τους όρους εξαγοράς, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Galileo. Η Ημερησία προσθέτει πως οι Otenet και Cendant διεκδικούν το 100% της Γαλιλαίος.

Γ. Πανταγιάς: Στην παραίτηση του ”μέχρι χθες στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού”κ. Γ. Πανταγιά αναφέρεται η εφημερίδα Κέρδος, ενώ η Ημερησία αναφέρεται στην οργισμένη επιστολή του κ. Πανταγιά.

Αγρότες: Τη Λάρισα πολιορκούν πέντε μπλόκα από αγρότες που πρόσκεινται κυρίως στη Ν.Δ. και ζητούν απορρόφηση όλου του νόμιμου βαμβακιού, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Κατανάλωση: Στη συγκέντρωση του τζίρου σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, αναφέρεται η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως μόνο στην Ελλάδα συνεχίζει η εντυπωσιακή αύξηση της κατανάλωσης.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμα 173.400 ευρώ σε 11 εισηγμένες επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την Ημερησία.

Τουρισμός: Σημαντικές είναι οι μειώσεις κρατήσεων προς Ελλάδα από τις αγορές της Αγγλίας και της Γερμανίας, σημειώνει η Ναυτεμπορική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου χάνουν τον μαζικό τουρισμό σε όφελος των αναδυόμενων προορισμών, αναφέρει η Εξπρές. Τα σύννεφα του πολέμου στο Ιράκ πυκνώνουν και ήδη, οι επιπτώσεις στη διεθνή τουριστική κίνηση έχουν γίνει εμφανείς, όπως επισημαίνει η Καθημερινή.

Ολυμπιάδα: Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων όσον αφορά στην εκτέλεση των έργων για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ θα απορροφήσουν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Εταιρίες Επενδύσεων: ”Εμπλουτίζεται” με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς ο αριθμός των εταιριών που ενδιαφέρονται να συστήσουν Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητα, αναφέρει μεταξύ άλλων η Ναυτεμπορική, ενώ η Καθημερινή συμπληρώνει πως το νέο 30μελές συμβούλιο παρουσιάζει ευρεία ανανέωση.

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Νέος πρόεδρος της ΕΕΕ εξελέγη, όπως αναμενόταν ο κ. Νίκος Ευθυμίου, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Τράπεζες: Αυξημένα κέρδη της τάξεως του 4% για τις εισηγμένες του ΧΑ το 2003, όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο βάσει προβλέψεων των Citi και Salomon.

Connection: Στο οδυνηρό τέλος εποχής της εταιρίας Connection, αναφέρεται η εφημερίδα Μέτοχος. Δήλωση ”αναστολής πληρωμών” υπέβαλε χθες στο Πρωτοδικείο η Connection, σύμφωνα με το Κέρδος.

Alpha Bank: Στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευή του στην εφημερίδα Μέτοχος, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Alpha Bank και πρόεδρος της Alpha Finance κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης.

ΕΒΖ: Με 3 εκατ. ευρώ πέρασε στην ΕΒΖ η σέρβικη Crvenka, αναφέρει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως με τη δεύτερη εξαγορά η ΕΒΖ κατέχει πλέον το 40% της παραγωγής ζάχαρης στη Σερβία.

Euromedica: Στη δημιουργία θυγατρικής για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου προχωρά η Euromedica, όπως επισημαίνει το Κέρδος.

ΕΧΑΕ: Σε τράπεζες και χρηματιστές το 33% της ΕΧΑΕ, αναφέρει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως η μετοχοποίηση θα πραγματοποιηθεί με βιβλίο προσφορών.

Θεμελιοδομή: Στροφή στον τουρισμό πραγματοποιεί η Θεμελιοδομή, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

Δασκαλαντωνάκης: Στην κοινοπραξία της αμερικανικής εταιρίας Aramarc και του ομίλου Δασκαλαντωνάκη κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διατροφή στην Ολυμπιάδα, σύμφωνα με το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v