Short Squeeze... αλά ελληνικά στο ΧΑ

Τα θετικά νέα από την ανεργία στις ΗΠΑ αντέστρεψαν θετικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα οι εγχώριοι πωλητές να επιδοθούν σε Short Squeeze... αλά ελληνικά.

Την ελληνική ”έκδοση” του short-squeeze βιώσαμε σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς μετά τις 15.30, όποτε και οι αγορές ”γύρισαν” από το αρνητικό έδαφος σε κέρδη της τάξης του 1%, απόρροια των πάρα πολύ καλών μακροοικονομικών στοιχείων που αφορούν την ανεργία στις ΗΠΑ, οι πωλητές κυριολεκτικά αποσύρθηκαν όχι μόνο στην spot αγορά, αλλά και στην αγορά παραγώγων, ”αφήνοντας” τους έχοντες ήδη short θέσεις να τις κλείνουν με market εντολές αγοράς, ωθώντας σε κέρδη 1,83% τον τραπεζικό κλάδο και τον Γενικό Δείκτη στις 1.674,2 μονάδες, με κέρδη 1,28%, επίπεδο που ήταν και το υψηλότερο της ημέρας.

Ευτυχές σίγουρα – όσο και ενθαρρυντικό – το γεγονός πως η Περιφέρεια ακολούθησε με 15 μετοχές να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 9%, ενώ 20(!) τίτλοι σημείωσαν ενδοσυνεδριακή διακύμανση μεγαλύτερη του 12%, δεδομένο που αντικατοπτρίζει την απόσυρση πωλητών.

Ωστόσο, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, με το τζίρο να ανέρχεται μόλις στα 60 εκ. ευρώ (6,7 εκ. σε πακέτα) δεν μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητικός για μια αγορά όπου το 75% του τζίρο αφορούσε σε συναλλαγές επί πέντε μετοχών, και δη τον ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, Alpha, EFG Eurobank-Ergasias και ΟΤΕ, ενώ αν προσθέσουμε και τις ΔΕΗ και ΕΛΠΕ, οι πράξεις επί επτά μετοχών ανέρχονται στο 81% του συνολικού τζίρου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη μετοχή του ΟΠΑΠ (2,30%) η οποία αφενός ανέκτησε το επίπεδο των 9 ευρώ, ωστόσο εντύπωση προκαλεί η μεταβίβαση 643.200 μετοχών στη συγκεκριμένη τιμή, υπό τη μορφή πακέτου μετά το πέρας της συνεδρίασης, καθώς με αυτή τη πράξη η συγκεκριμένη μετοχή πραγματοποίησε το 15% του συνολικού τζίρου από μόνη της.

Με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 3,8 προς 1, θα πρέπει πλέον να αναρωτηθούμε αν η σημερινή κίνηση είναι απλά μια ”μονοήμερη εκτόνωση” ή εάν στον αντίποδα η αγορά δύναται σε επίπεδο Δείκτη να αντιδράσει περαιτέρω προς τις 1.700 και σε επίπεδο επιμέρους τίτλων να δούμε δύο ή τρεις μέρες κερδών.

Τα προβλήματα και ζητήματα που ταλαιπωρούν την εγχώρια αγορά σίγουρα δεν εξαλείφονται με τη σημερινή κίνηση, όμως η ευκολία και προθυμία με την οποία ακολούθησε το ΧΑ τις λοιπές Ευρωαγορές σίγουρα δείχνει ότι έστω κι έτσι υπάρχουν ακόμα αντανακλαστικά.

Όσον αφορά στο ΧΠΑ, μετά τις 15.30 το short-squeeze οδήγησε σε ουσιαστική εξάλειψη των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE-ASE20 λήξης Φεβρουαρίου, με αντίστοιχη εικόνα και στα ΣΜΕ επί μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στάση αναμονής από μέρους των πωλητών; Κατηγορηματικά όχι, αφού για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα πιάστηκαν εξ’ απήνης. Γίνονται κι αυτά...

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μεταξύ άλλων οι μετοχές Γκάλης (απώλειες 0,89%) και της Μουριάδης (απώλειες 7,14%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Κορφίλ προνόμιο, της Γκάλης και της Ιντερσάτ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 17,65% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 6,78 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 400.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,5 ευρώ, ενώ στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε ένα πακέτο 6.431.148 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v