ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Δείκτη

Με αιχμή τον ΟΤΕ, θεωρείται πιθανό πως και αυτή την εβδομάδα θα δοθεί μάχη για τη ”στήριξη” του Δείκτη- προέχει βλέπετε η άμβλυνση των περιθωρίων υποχώρησης του FTSE 20 και η επαναπροσέλκυση μέρους της ρευστότητας προς επιλεγμένες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στήριξη οι 1.650 μονάδες, αντίσταση οι 1.695, μέχρι νεωτέρας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς να έχει μεταβληθεί κάτι θεαματικά στις διεθνείς αγορές, δε συντρέχουν λόγοι σημαντικής διαφοροποίησης της μέχρι τώρα εικόνας στη Σοφοκλέους.

Δεδομένου ότι τις τελευταίες περίπου δυο εβδομάδες αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία κυρίως στη διακύμανση του Δείκτη, με πρόσκαιρες μεμονωμένες ”ανάσες” στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, φαίνεται πως η τακτική αυτή θα ακολουθηθεί και αυτή την εβδομάδα.

Έχουμε κατ’ επανάληψη σημειώσει πως η στήριξη (εν μέρει τεχνητή, εν μέρει ουσιαστική) του Δείκτη αποσκοπεί στο να περιορίζεται το περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης του FTSE 20, δηλαδή το κίνητρο για τη λήψη και άλλων θέσεων ”πώλησης” στο ΧΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο πως καθημερινά, το περίπου 50% των συναλλαγών πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες τέσσερις– πέντε δεικτοβαρείς μετοχές με αιχμή τον ΟΤΕ.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως το discount στα συμβόλαια του FTSE 20 ελαχιστοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, κάτι που διευκολύνει και το ”κλείσιμο” των θέσεων μηνός Φεβρουαρίου, χωρίς την άσκηση σημαντικών πιέσεων.

Όσο η μετοχή του ΟΤΕ ”κρατά” τα 11 ευρώ, βρίσκει δηλαδή αγοραστές από τα 11,2 ευρώ με τη συμμετοχή και ξένων διαχειριστών, δε θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές πιέσεις στον FTSE 20.

Θα πρέπει όμως σταδιακά να διαφανούν ενδείξεις αναστροφής της τάσης σε τραπεζικές μετοχές, κυρίως στην Eurobank, Εθνική και δευτερευόντως στην Alpha. Η Eurobank κρατά τα 10 ευρώ, για την Alpha επανέρχονται φήμες και σενάρια, αν και το μείζον θέμα στον κλάδο είναι η διαγραφή υποαξιών (κυρίως Εθνική, Εμπορική).

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμάται σταδιακά είναι η επαναφορά στο προσκήνιο της μετοχής του ΟΠΑΠ. Η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., δευτερευόντως της Ολυμπιακής, καθιστά και πάλι τον ΟΠΑΠ εν δυνάμει πηγή εσόδων για το δημόσιο.

ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, θα λέγαμε πως για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο αντίστοιχα, μπορούν να αποτελέσουν εισηγμένες, τροφοδότες για τα αναιμικά ταμεία του δημοσίου. Η διάθεση ενός ακόμη πακέτου του ΟΠΑΠ, προς τον Απρίλιο, Μάιο, θα κερδίζει σταδιακά έδαφος μεταξύ των οικονομικών επιτελών.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το κομμάτι εκείνο της ”μεσαίας” κεφαλαιοποίησης όπου διακρίνονται τάσεις αυτονόμησης, ενδείξεις αντίδρασης. Πρέπει να έχει συνέχεια η αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών που πιέστηκαν σημαντικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις προκειμένου να ενισχυθεί σε κάποιο βαθμό η εμπιστοσύνη του κοινού.

Πρωτεύουσα σημασία έχει η συμπεριφορά της Κλωνατέξ, όπου φήμες κάνουν λόγο και πάλι για... ιδιότυπη σχέση με ιδιωτικό τραπεζικό σχήμα. Θα φανεί σήμερα- αύριο κατά πόσο έχουν βάση αυτές οι φήμες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμπεριφορά της ΕΧΑΕ, καθώς όλα συγκλίνουν στο ότι η πολύπαθη θυγατρική θα καταλήξει σύντομα στην ομάδα των ”έξι”.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v