Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας

Οι ανησυχίες του κ. Παπαδήμου για τις αρνητικές συνέπειες μιας παρατεταμένης σύρραξης στο Ιράκ, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παραδίδεται σήμερα, αλλά και η εικόνα της Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Δευτέρας.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Δευτέρας
Οι ανησυχίες του κ. Παπαδήμου για τις αρνητικές συνέπειες μιας παρατεταμένης σύρραξης στο Ιράκ, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παραδίδεται σήμερα, αλλά και η εικόνα της Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Δευτέρας.

Παπαδήμος: Στη νύξη του αντιπροέδρου της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων αναφέρεται η Οικονομική Ελευθεροτυπία, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος υπαινίχθηκε τη λήψη νομισματικών μέτρων για ανάπτυξη. Σχετικά η εφημερίδα Ημερησία αναφέρει πως ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε σωστή την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική και υπεραμύνθηκε του Συμφώνου Σταθερότητας, ζητώντας διαρθρωτικές αλλαγές.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Σήμερα παραδίδεται στον υπουργό Οικονομίας το προσχέδιο της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας, όπως σημειώνει η Ημερησία, προσθέτοντας πως εφικτός κρίνεται ο στόχος για ανάπτυξη της τάξεως του 3,8% το 2003 και του 4% το 2004.

Σοφοκλέους: Περισσότερες από οκτώ στις δέκα εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο μετοχές έχουν σημειώσει από την αρχή της χρονιάς σημαντικές απώλειες, επισημαίνει η Ναυτεμπορική. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα των νέων εκδόσεων της Σοφοκλέους, αναφέρει η Ημερησία, καθώς 17 από τις 22 νέες μετοχές βρίσκονται κάτω από την τιμή εισαγωγής τους.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Οι ΕΠΕΥ υποχρεούνται να καταθέτουν τα χαρτοφυλάκια των πελατών σε θεματοφύλακα και να ενημερώνουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ημερησία.

Ελληνικά Πετρέλαια: Στην εντυπωσιακή αύξηση κερδών που σημείωσαν τα ΕΛ.ΠΕ αναφέρεται η Ημερησία, ενώ επιπροσθέτως σημειώνει πως η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με Luckoil – Λάτση δεν αναιρεί τον στόχο για τη σύναψη διεθνούς συνεργασίας, όπως δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος.

Τράπεζες: Πιέσεις προς συγχωνεύσεις θα ασκηθούν στην εγχώρια τραπεζική αγορά το 2003, καθώς ο ανταγωνισμός θα ενταθεί περαιτέρω και οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των κεφαλαίων τους, εκτιμά ο γενικός διευθυντής της Γενικής Τράπεζας κ. Γιάννης Τσαμουργκέλης, σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ενώ το Χρηματιστήριο επισημαίνει τις συνολικές υποχρεώσεις των Τραπεζών προς τα Ταμεία.

Φοίνιξ – Metrolife: Avanti θα είναι η επωνυμία της νέας εταιρίας της οποίας ηγείται ο κ. Γιώργος Καπουράνης και που σηματοδοτεί το επόμενο βήμα του στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Καπουράνη.

Κινητή Τηλεφωνία: Νέο τοπίο διαμορφώνεται στη λιανική πώληση προϊόντων κινητής τηλεφωνίας μετά την πρόσφατη συνεργασία Vodafone – Panafon με το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός, όπως σχολιάζει η Ναυτεμπορική.

Offshore εταιρίες: Ονομαστικοποιούν τις μετοχές τους οι επιχειρηματίες που έχουν offshore εταιρίες, σύμφωνα με την Ημερησία, ενώ συμπληρώνει πως παράγοντες του ΣΔΟΕ εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν στις offshore.

Ναυτιλία: Επενδύσεις ύψους 400 εκατ. δολαρίων πραγματοποίησαν οι Έλληνες εφοπλιστές σε νέα πλοία και κυρίως τάνκερ, όπως σημειώνει η Ημερησία.

Μεταλλουργία: Κανένας τίτλος του κλάδου της μεταλλουργίας δεν κατέγραψε κέρδη από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Κατασκευές: Στον δεύτερο κύκλο συγχωνεύσεων για τον κλάδο αναφέρεται το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v