Πυγολαμπίδες στο σκοτάδι της Σοφοκλέους

Το λυτρωτικό για την αγορά διαμορφώνεται ενδεχομένως μέσα από τη σύμπτωση όλων αυτών των τόσο αρνητικών καταστάσεων. Από την αβεβαιότητα, λόγω του πολέμου, μέχρι τον... Ηνίοχο, η αγορά μας, δείχνει και πάλι διατεθειμένη να κοιτάξει ψηλά, μπροστά. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι οι πρώτες ευκαιρίες... λαμπυρίζουν σαν τις μικρές πυγολαμπίδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο περιθώριο των εξελίξεων... καιροφυλακτεί η Σοφοκλέους. Με συναλλαγές που παραπέμπουν στο μακρινό 1996 και αυξανόμενες ενδείξεις ασφυξίας που ξαναφέρνουν στις μνήμες μας εποχές... Μαγρίζου.

Σε απόγνωση οι μικροχρηματιστές, μέχρι και σε πρωτοβουλία 40 εξ αυτών, αναφέρει ο Αλέξανδρος Κασιμάτης, χωρίς τζίρους οι μεγάλοι, σε ανάλογη κατάσταση και αρκετές εισηγμένες.

Ενδεικτική η περίπτωση της Altec που με λεπτομερείς ανακοινώσεις προσπαθεί να πείσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κυρίως όμως το κοινό της.

Σενάρια επί σεναρίων κάνουν και πάλι λόγο για ανακατατάξεις στον τραπεζικό χώρο, όλα με επίκεντρο την Alpha, τη στιγμή που η UBS θεωρεί ακόμη υπερτιμημένο τον κλάδο.

Η Εθνική χρηματιστηριακή ”παρακολουθεί” και αξιολογεί τη μετοχή των Επιχειρήσεων Αττικής, θεωρεί υποτιμημένη τη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής και θέτει τιμή στόχο υψηλότερη για Άκτωρα και Άβαξ.

Στην Coca – Cola κυρίως οι ξένοι φαίνεται να πείθονται, πως δεν επίκειται νέα ρευστοποίηση θέσης του βασικού μετόχου. Και η μετοχή ανασαίνει.

Αντιδρά η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά την πρωτοφανή απαξίωση που γνωρίζει χρηματιστηριακά ένας από τους λίγους ομίλους που διαθέτει η χώρα μας. Απαξίωση που για να μην κρυβόμαστε, σε μέγιστο βαθμό ευθύνονται και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Αυξημένος τζίρος και ανοδική τάση για τη μετοχή της Hyatt, πρώτα εγκαίνια σήμερα για το Hilton, σύντομα και για τη Μεγάλη Βρετανία, σταθερός ο Παπαστράτος, αδίκως πιεσμένη η Intralot, σταθερός ο Γερμανός, το Πλαίσιο, θα πωληθούν σε κάποια πιο κατάλληλη στιγμή τα ΚΑΕ.

Το θετικό για την αγορά μας είναι πως ”οοοολα” μαζί τα αρνητικά συμποσούνται αυτήν την περίοδο. Από τον πόλεμο, μέχρι την περίπτωση του... Ηνίοχου, όλα συνηγορούν πως βιώνουμε το τελικό ξεκαθάρισμα.

Δυστυχώς, οι κερδισμένοι της επόμενης ημέρας θα είναι κυρίως όσοι διαθέτουν σήμερα ρευστότητα. Ευτυχώς όμως, που με αφορμή τα συμβαίνοντα, μια σειρά επιχειρηματιών υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να ξεχάσει το ”τρυφηλό” 1999 και να ασχοληθεί και πάλι με τις εταιρίες.

Από αυτήν την ομάδα επιχειρηματιών, έχουμε μέχρι στιγμής θετικές ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να επηρεάσει και τη χρηματιστηριακή, δηλαδή των μετοχών τους.

Τεχνικά για σήμερα, θα επιμείνουμε στο γνώριμό μας εύρος 1.650 – 1.695 μονάδων, τις 825 μονάδες για τον FTSE 20, και τα 11,3 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ.

ΣΗΜ. Σε αυτή τη χώρα συνυπάρχουν, δυστυχώς, η απομόνωση της... Καλαμάτας και ευτυχώς οι διαπιστώσεις του ισπανικού ακαδημαϊκού Φρανσίθκο Αδράδος.

Ο ισπανός επαναδιατυπώνει το αυτονόητο, τον πλούτο, την έμμεση επίδραση της ελληνικής γλώσσας σε ό,τι έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, σε ένα μεγάλο τμήμα του σύγχρονου κόσμου.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v