Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Το πόρισμα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον πληθωρισμό, την κατάσταση στη Σοφοκλέους, την πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, αλλά και την απάτη της ”παρατράπεζας” σχολιάζουν μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Το πόρισμα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον πληθωρισμό, την κατάσταση στη Σοφοκλέους, την πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, αλλά και την απάτη της ”παρατράπεζας” σχολιάζουν μεταξύ άλλων τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου της Τρίτης.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Την υιοθέτηση ενός ταχύρυθμου προγράμματος αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους ώστε να περιοριστεί στο 60% του ΑΕΠ το 2010, προτείνει το ΔΝΤ, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Σήμα κινδύνου εξέπεμψε το ΔΝΤ σύμφωνα με το Βήμα, για το ασφαλιστικό, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ελληνική οικονομία δεν είναι αρκετά. Στις συστάσεις του ΔΝΤ για σκληρές περικοπές δαπανών μεταξύ των οπίων περιλαμβάνονται και οι μισθολογικές αναφέρεται η Ναυτεμπορική. Η Ημερησία συμπληρώνει πως το ΔΝΤ συνιστά συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και σφιχτή εισοδηματική πολιτική.

Σοφοκλέους: Στην αναστολή της άδειας λειτουργίας της χρηματιστηριακής εταιρίας Ηνίοχος, αναφέρεται το Βήμα επισημαίνοντας πως πρόκειται για το πρώτο ανάλογο συμβάν μετά το σκάνδαλο της Δέλτα Χρηματιστηριακής το 1996. Την κάθετη πτώση του τζίρου χθες στη Σοφοκλέους, σχολιάζει η εφημερίδα Εξπρές.

Πληθωρισμός: Ευχάριστη εξέλιξη αποτελεί η πτώση του πληθωρισμού στο 3,1% τον Ιανουάριο του 2003 όπως σχολιάζει η Καθημερινή. Το Κέρδος προσθέτει πως ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,1% από 3,4% που ήταν τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας σημαντική πτώση, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως τον Ιανουάριο τα νέα από τον πληθωρισμό ήταν ευχάριστα. Η Ημερησία σχολιάζει πως ο τιμάριθμος έπεσε προσωρινά στο 3,1% και πως υπάρχουν φόβοι για νέα αναζωπύρωση.

Ηγέτες: ”Εντυπωσιακή κίνηση της γηραιάς Ευρώπης”στην πολεμική σκακιέρα του Μπους, χαρακτηρίζει η Ημερησία την πρόταση της Αθήνας για έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα.

Χριστοδουλάκης: Τις ριζικές αλλαγές στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου που αναφέρθηκε ο υπουργός οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σημειώνει η Ημερησία. Η Ναυτεμπορική επισημαίνει αναφέρει σχετικά πως η διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού νόμου έχει στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στον τομέα του τουρισμού. Όπως επισημαίνει η Καθημερινή, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας, για την ελληνική οικονομία πρόβλημα παραμένει ο υψηλότερος πληθωρισμός συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

”Παρατράπεζα”: Τουλάχιστον τρία είναι τα κεντρικά πρόσωπα που φέρονται να βρίσκονται πίσω από την υπόθεση της παρατράπεζας στη Γλυφάδα, ενώ το ύψος των χρημάτων που έχει χαθεί δεν μπορεί να υπολογισθεί, αναφέρει το Βήμα. Σχετικά η Καθημερινή σημειώνει πως οι διωκτικές αρχές διερευνούν τη χρηματιστηριακή εμπλοκή της υπόθεσης της παρατράπεζας που κατέρρευσε, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει ποιοι και από πότε ήξεραν για την παρατράπεζα. Το Κέρδος επισημαίνει πως συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της παρατράπεζας η οποία υποσχόταν αποδόσεις μέχρι και 20% μηνιαίως.

ΙΟΒΕ: Για το 2004 αναβάλλουν οι διεθνείς εξελίξεις την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, όπως αναφέρει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή προσθέτει πως σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ”εμφανή καθίζηση”. Σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ οι προσδοκίες είναι μειωμένες, ενώ η στάση αναμονής και η επενδυτική διστακτικότητα είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Η απειλή μιας πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ έχει δημιουργήσει αυξημένες αβεβαιότητες για το μέλλον της οικονομίας μας σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ όπως προσθέτει η εφημερίδα Κέρδος, ενώ η Ημερησία αναφέρει σχετικά πως υπάρχει ανησυχία για την πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Alpha Bank: Σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με μπόνους για τη συνταξιοδότηση μπαίνουν οι τράπεζες και ανάμεσά τους και η Alpha Bank όπως επισημαίνει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή αναφέρει πως προβλέπει κίνητρα για την αποχώρηση όσων θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2003.

Τράπεζες: Υπερτιμημένες φέρονται να είναι οι ελληνικές τράπεζες για την UBS, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, ενώ προσθέτει πως διεξάγονται έλεγχοι από την τράπεζα της Ελλάδος για τις επισφάλειες. Σχετικά, το Βήμα επισημαίνει πως η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινάει ενδελεχή έλεγχο στις χορηγήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό. Στην έκθεση της UBS η οποία εντοπίζει ”τέσσερα αγκάθια στις τράπεζες” αναφέρεται και η Ημερησία.

Ομόλογα: 59,7 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στα ομόλογα σε ένα μήνα όπως επισημαίνει η Ημερησία.

Πληροφορική: Την ύφεση που διανύει η αγορά πληροφορικής επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα 2002 ενός πρώτου δείγματος οκτώ εισηγμένων του κλάδου, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Hilton: Ξεκινά και πάλι τη λειτουργία του το ξενοδοχείο Hilton, ύστερα από την ολοκλήρωση του προγράμματος ανακαίνισης, όπως σημειώνει το Βήμα.

ΟΤΕ: Επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει στα Σκόπια ο ΟΤΕ, σύμφωνα με την Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v