Δεν έχει... ”άποψη” η Σοφοκλέους

Στα 34,5 εκατ. ευρώ ανήλθε ο καθαρός τζίρος στη Σοφοκλέους, αποδεικνύοντας με εύγλωττο τρόπο όχι μόνον την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και την αποχή των θεσμικών χαρτοφυλακίων από τη διαμόρφωση της (όποιας) τάσης.

Εδραιώνεται, καθώς φαίνεται, η τάση αντίδρασης Δείκτη και αγοράς το τελευταίο ημίωρο κάθε συνεδρίασης, αφού και σήμερα, κατά το τελευταίο ημίωρο, εμφανής υπήρξε η διάθεση καλλωπισμού σε blue chips και περιφέρεια.

Ομως ο συνολικός τζίρος των 34,5 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των προσυμφωνημένων πακέτων, καταδεικνύει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο τη σχεδόν παντελή και ολοκληρωτική έλλειψη ενδιαφέροντος, και κυρίως αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν εδώ και μέρες τα θεσμικά χαρτοφυλάκια στις προοπτικές της Σοφοκλέους.

Για μια ακόμη φορά οι τράπεζες υποαπέδωσαν του Γενικού Δείκτη καταγράφοντας απώλειες 0,5%, την ίδια στιγμή που ο γενικός δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,1% στις 1.672,58 μονάδες.

Επιχειρώντας κανείς να εξάγει συμπεράσματα για τη σημερινή συνεδρίαση, δύο είναι τα βασικά σημεία αναφοράς. Αφενός καθίσταται προφανές πως η Σοφοκλέους αποφεύγει τις εξάρσεις των διεθνών αγορών αφού το ΧΑΑ την Παρασκευή έκλεισε με κέρδη 1,5%, όταν ο Dax έκλεισε με απώλειες 3,1% χωρίς σήμερα να φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση εξίσωσης.

Από την άλλη η έλλειψη διακυμάνσεων, αυτή καθεαυτή, καθιστά την ελληνική κεφαλαιαγορά μη ελκυστική σε traders και θεσμικούς αφού η ρευστότητα με εξαίρεση 5-6 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης κρίνεται απαγορευτική για τοποθετήσεις.

Συνεπώς το ότι κι σήμερα οι πτωτικές μετοχές υπερκέρασαν τις ανοδικές κατά 50+ δεν δημιουργεί ιδιαίτερη έκπληξη δεδομένου ότι οι ελάχιστοι έστω πωλητές έχουν τη δυνατότητα με λίγα κομμάτια να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Τέλος να εστιαστούμε για πολλοστή φορά στην ”στήριξη” που παρέχουν στο Γενικό Δείκτη επιλεκτικές μετοχές, όπως ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και τηλεπικοινωνίες. Εξέλιξη που κάθε άλλο αποτυπώνει πιστά τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη αγορά.

Τέλος, όσον αφορά την αγορά παραγώγων, ουδέν νεώτερον, με τις υποτιμήσεις οι οποίες παραμένουν σταθερές στην ευρύτερη περιοχή του 1,5% όσον αφορά τα ΣΜΕ επί της υψηλής κεφαλαιοποίησης λήξης Φεβρουαρίου.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μεταξύ άλλων, οι μετοχές της Μουριάδης (απώλειες 7,69%), της Nexans (απώλειες 1,15%), της Καράτζης (απώλειες 1,45%), της Γκάλης (απώλειες 4,48%), της Μicromedia Britania (απώλειες 7,69%), της ΑΕΓΕΚ (απώλειες 4,84%)και της Nexans (απώλειες 1,15%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές της Αλυσίδα προνόμιο, Ρόκκας προνόμιο, της Μουριάδης, της Ιντερσάτ, της Ελλατέξ, της Q & R, της Λανακάμ, της Microland, της ΑΕΓΕΚ προνόμιο και της Εμπορικός Δεσμός.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 38,33% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 1,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 895.273 μετοχών της Microland στα 0,81 ευρώ και ένα πακέτο 383.620 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,42 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v