Πιθανή η διόρθωση με το βλέμμα στην... αντίδραση

Η υψηλή ”μερισματαπόδοση” του ΟΤΕ τον καθιστά ελκυστικό και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τους ξένους. Δικαιολογημένη, τεχνικά, ήταν η διόρθωση της τιμής της μετοχής, περισσότερο πιθανή όμως στη συνέχεια η αντίδρασή της πέραν των 12 ευρώ. Χρήζουν δεύτερης εξέτασης αναφορές για το παρασκήνιο στην υπόθεση της Connection.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πλούσια και πολυσύνθετη η ειδησεογραφία, θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα την αγορά.

Αφήνουμε όμως κατά μέρος τη γνώριμή μας νευρικότητα των αγορών, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, προσπερνάμε τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για την οικονομία μας που παραήταν καυστικές θα λέγαμε, όπως επίσης και τις εγγραφές για τα Λαϊκά Ομόλογα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Επίσης, προσπερνάμε την παραπομπή των ΕΛ.ΠΕ στις... καλένδες των στρατηγικών εταίρων και τα αποτελέσματα- βαρόμετρο των τραπεζών που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από την ερχόμενη εβδομάδα. Λίγο - πολύ ο κλάδος τα έχει ενσωματώσει και εκτός σοβαρών εκπλήξεων, δε θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω σημαντικές πιέσεις.

Θα σταθούμε σε δυο επιμέρους θέματα που κατά την ταπεινή μας εκτίμηση δεν είναι και τόσο ... λεπτομέρειες.

Το πρώτο αφορά στην ευτυχώς – εύστοχη – πρόβλεψη της διοίκησης της Chipita για αύξηση της τάξεως του 20%, που είχε θέσει, για τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας. Ευτυχώς, μετά από μια πρόσκαιρη, όπως αποδεικνύεται πίεση, τόσο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος προσωπικά, όσο και η ίδια η εταιρία, επιβεβαιώνουν την παραδοσιακή σχέση εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας που τους συνδέει με το κοινό.

Το άλλο αφορά στο σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (του φίλου συναδέλφου Βασίλη Γεώργα σελ. 24) που αναφέρεται στο ”κρυφτούλι πίσω από το ταμπλό με Connection”. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, η διοίκηση του χρηματιστηρίου κράτησε δυο μέρες στο συρτάρι της το χαρτί με το οποίο το σώμα των ορκωτών λογιστών ”έκαιγε” την εταιρία Connection, καταγγέλλοντας εκτεταμένες αλλοιώσεις στον ισολογισμό της.

Επειδή τις τελευταίες ημέρες της παράδοσης της Connection στην πυρά, ακούστηκαν πολλά και φημολογήθηκαν περισσότερα, θα ήταν πρέπουσα μια άμεση και συγκεκριμένη απάντηση από την πλευρά των αρχών.

Πόσο μάλλον όταν μέρος των φημών αφορούσε στη σύνθεση των πωλητών, των τελευταίων συνεδριάσεων, που λόγω του συνολικού ενεχυριασμένου της εταιρίας σε συγκεκριμένες τράπεζες – πιστωτές, ”φωτογραφίζονται” καταστάσεις που παραπέμπουν σε εσωτερική πληροφόρηση, παρελκυστική πολιτική και όχι μόνο.

Τεχνικά η αγορά δεν έχει λόγο σήμερα να δοκιμάσει καν το χαμηλό επίπεδο του εύρους των 1.650 – 1.695 μονάδων, καθώς μια διόρθωση προς τις 1.665 μονάδες (το πολύ) προδιαγράφει τεχνικά την επόμενη αντίδραση πέραν των 1.695 – 1.705 μονάδων.

Η υψηλή ”μερισματαπόδοση” του ΟΤΕ στο περίπου 6% τον καθιστά ελκυστικό και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για τους ξένους.

Να προσεχθούν επίσης οι υψηλές ”μερισματαποδόσεις” μετοχών όπως οι ΟΠΑΠ, Intralot, Intracom, οι θετικές εκτιμήσεις της Εθνικής ΑΧΕΠΕΥ για τον κατασκευαστικό κλάδο και ειδικότερα για την Ελληνική Τεχνοδομική και η προσπάθεια αντίδρασης μιας σειράς μετοχών που είχαν πιεστεί τελευταία.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v