Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα για την ελληνική οικονομία, αλλά και το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα για την ελληνική οικονομία, το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και οι αλλαγές που αποφάσισε το ΧΑ όσον αφορά στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο της Τετάρτης.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Αναφορά στις νέες προσλήψεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται στο προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ όπως επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, συμπληρώνοντας πως αναγνωρίζει την επιτάχυνση αλλά ζητάει σκληρότερα μέτρα. Το Κέρδος σημειώνει πως η έκθεση του ΔΝΤ δημιουργεί τριγμούς στις προσδοκίες της κυβέρνησης για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Σχετικά η Ημερησία αναφέρει πως στην έκθεση του ΔΝΤ υπάρχουν αιχμές για την αγορά εργασίας, το δημόσιο χρέος τις δαπάνες, τον πληθωρισμό, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

Το Βήμα αναφέρει πως το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση του τακτικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας υπέδειξε στην κυβέρνηση τη λήψη 12 σκληρών μέτρων για να αντιμετωπιστεί μεταξύ άλλων το διευρυνόμενο έλλειμμα, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως η έκθεση διαπιστώνει σαφώς μια χαλάρωση των προσπαθειών μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Τέλος, η Καθημερινή αναφέρει πως η έκθεση του ΔΝΤ περιλαμβάνει είκοσι παρατηρήσεις με έντονα κριτική διάθεση.

Γκαργκάνας: Τέσσερις απειλές για την ελληνική οικονομία και τον διαφαινόμενο πόλεμο διαβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία. Την αναγκαιότητα ταχείας απελευθέρωσης των αγορών, επισήμανε χθες ο κ. Νίκος Γκαργκάνας, όπως αναφέρει σχετικά η Ναυτεμπορική.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Χαλαρώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως αναφέρει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως επίκληση σχετικού άρθρου προβλέπουν ελαστική ερμηνεία των όρων, εφόσον υπάρχουν έκτακτες συνθήκες που απειλούν την οικονομική σταθερότητα.

Πληθαίνουν τα επίσημα χείλη τα οποία κάνουν λόγο για την πιθανότητα ή και την ανάγκη χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας αναφέρει η Καθημερινή, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο προσθέτει πως χαλαρώνει για να αποτραπεί η παράταση της ύφεσης.

Γκρίνσπαν: Αμφισβήτησε έμμεσα την πολιτική φοροαπαλλαγών της κυβέρνησης Μπους, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ κ. Άλαν Γκρίνσπαν, αναφέρει η Εξπρές.

Τράπεζες: Για τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου μιλάει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, κ. Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Κέρδος. Η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση εκπροσώπων της ΟΤΕΟ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών γίνεται σήμερα όπως επισημαίνει το Βήμα.

Η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως το 2002 ”έκλεισε” με πτώση της τάξεως του 47% για τα κέρδη της Εθνικής. Η εφημερίδα Εξπρές αναφέρει πως βάσει εκτιμήσεων της UBS το 2003 θα είναι μια ”πέτρινη” χρονιά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

ΕΛ.ΠΕ.: Στις αιχμές του υπουργού ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου κατά του υπουργού οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη αναφορικά με τα ΕΛ.ΠΕ. και το Γ’ ΚΠΣ αναφέρεται το Κέρδος. Η αναζήτηση διεθνούς συμμαχίας είναι ο στόχος των ΕΛ.ΠΕ. όπως αναφέρει η Ημερησία. Τις αιχμές του υπουργούς ανάπτυξης για το ”ναυάγιο” των ΕΛ. ΠΕ. επισημαίνει και η Καθημερινή.

Βιομηχανική Παραγωγή: Αύξηση 4,9% σημείωση η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2002, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Τουρισμός: Μόνο επιχειρήσεις με κερδοφόρα προοπτική θα εντάσσονται στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ανάπτυξης, σύμφωνα με την εφημερίδα Κέρδος, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως ο τουρισμός αναζητεί ”γραμμή αμύνης”.

Λαϊκά Ομόλογα: Από τις 17 έως τις 21 Φεβρουαρίου γίνονται οι εγγραφές των λαϊκών Ομολόγων με επιτόκιο 3,60% σημειώνει το Κέρδος, ενώ το Βήμα προσθέτει πως το ανώτατο όριο επένδυσης ορίστηκε στις 10.000 ευρώ.

Συγχωνεύσεις: Από κόσκινο θα περνούν όλες οι νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις επισημαίνει η Ημερησία. Το Βήμα επισημαίνει πως η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αποφάσισε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές που ενισχύουν τη διαφάνεια και διασφαλίζουν τα δικαιώματα αλλά και την ενημέρωση των μετόχων για περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Chipita: Αύξηση κερδών κατά 18,2% παρουσίασε η Chipita για το 2002 όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Τεχνική Ολυμπιακή: Στην παραθεριστική κατοικία εισέρχεται η Τεχνική Ολυμπιακή, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Πετρόλα: Έργο ύψους 700 εκατ. δολαρίων θα πραγματοποιήσει η Πετρόλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v