Τεχνική αντίδραση με χαμηλό τζίρο

Η μικρή ενίσχυση του τζίρου σε σχέση με χθες, που παραμένει ωστόσο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, είναι το σημείο αναφοράς στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, της οποίας η αντίδραση κρίνεται ”τεχνικού χαρακτήρα”, αλλά και συνέχεια της εκτόνωσης από την κατάσταση υπερπώλησης.

Από τα 36 στα 46 εκατ. ευρώ ανήλθε σήμερα ο τζίρος στο ΧΑΑ, εξέλιξη που στα καθ’ ημάς αποτελεί μάλλον το σημείο αναφοράς δεδομένου ότι στην ευρύτερη αγορά η τάση παραμένει υποτονική και μάλλον έχουμε να κάνουμε με μια αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα. Δηλ. συνέχεια της εκτόνωσης από την κατάσταση υπερπώλησης στην οποία έχει περιέλθει η Σοφοκλέους.

Θετικό επίσης το γεγονός ότι η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση ακολούθησαν το γενικό δείκτη υψηλότερα, με τις τηλεπικοινωνίες να είναι ουσιαστικά αυτές που έδωσαν τον τόνο καταγράφοντας κέρδη 1,1% ενώ σαφές πιο διστακτικές οι τράπεζες οι οποίες υποαπέδωσαν του γενικού δείκτη καταγράφοντας κέρδη 0,69%, την ίδια στιγμή που ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,97%, διαμορφούμενος στις 1.688,76 μονάδες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη συνεχιζόμενη αντίδραση των λεγόμενων ”προβληματικών” μετοχών, αφού φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα αρκετές επενδυτικές δυνάμεις που είναι πρόθυμες να ποντάρουν σε ενδεχόμενη εξομάλυνση της κατάστασης που έχει προκύψει, με τα υψηλά επίπεδα δανεισμού κάποιων εισηγμένων, ενεργώντας με άλλα λόγια ως speculators.

Στον ίδιο βαθμό όμως, πρέπει μνα παρατηρηθεί πως η ρευστότητα ακόμη και αυτή η περιορισμένη κατευθύνεται σε συντριπτικό βαθμό προς τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αφού σήμερα ΕΛΠΕ, Alpha, Eurobank, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ πραγματοποίησαν ούτε λίγο ούτε πολύ το 75% του τζίρου.

Από την άλλη, υπάρχει και μια σχολή σκέψης, που λέει, ότι όπως η αγορά έπεφτε με τζίρο 50 εκατ. ευρώ, μπορεί και να ανέβει με τους ίδιους ρυθμούς συναλλακτικής δραστηριότητας.

Υπό αυτή την έννοια, η τελική σχέση ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 4 προς 1 υπέρ των πρώτων σίγουρα, εν μέρει, αιτιολογεί και υποστηρίζει την προαναφερθείσα εκτίμηση.

Τέλος όσον αφορά την κίνηση στην αγορά παραγώγων έχουμε να επισημάνουμε αδυναμία και απροθυμία τιμολόγησης περαιτέρω αντίδρασης τις μελλοντικές σειρές συμβολαίων (π.χ. Μαρτίου), ενώ στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου όπως είναι φυσικό ακολουθούν πιο πιστά τα τεκταινόμενα στη spot αγορά, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Micromedia (απώλειες 2,38%).



Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της ΓΕΚΕ, της Micromedia, της Ελληνικής Υφαντουργίας και της Follie Follie.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 24,32% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 2,35 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 500 μετοχών της ΑΛΤΕ στα 0,85 ευρώ, ένα πακέτο 400 μετοχών της Hitech στα 5,2 ευρώ, ένα πακέτο 65.000 μετοχών της Alpha Bank στα 11,12 ευρώ, ένα πακέτο 7.000 μετοχών της 3 Ε στα 13,4 ευρώ και δύο πακέτα 2.900 και 16.200 μετοχών της ΔΕΗ στα 14,12 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 109.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,64 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v