Αμυντικές... αναδιπλώσεις στο ΧΑ

Συντήρηση δυνάμεων (μετά ελαφρών πιέσεων) παρατηρείται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με αιχμή τον ΟΤΕ, ενώ επιθετικότερες είναι οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές της περιφέρειας για την κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών. Δεν θα πρέπει στη συνέχεια να χαθεί η επαφή με το εύρος των 1.674 – 1.685 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για όσο παραμένει ασταθές το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να αρκούμεθα στις αμυντικές αναδιπλώσεις στη Σοφοκλέους. Ήδη μέχρι χθες ”κατακτήθηκε” το ενδεχόμενο αντίδρασης του Δείκτη προς τις 1.695 μονάδες.

Σήμερα λογικά, και απόλυτα δικαιολογημένα, η αγορά θα κάνει βηματάκια πίσω, καθώς ορισμένοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα και τα όποια μικρά κέρδη αποκόμισαν μέχρι χθες.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.665 μονάδων μέχρι την Παρασκευή ο Δείκτης. Αυτό για να διευκολυνθεί το κλείσιμο των συμβολαίων, ειδικότερα του FTSE 20 σε επίπεδα πέριξ των 825 μονάδων.

Θα πρέπει κατά συνέπεια, να αναμένουμε σήμερα αντίδραση από λίγες μετοχές, σημαντικότερες πιέσεις σε μετοχές της ”περιφέρειας”, με παράλληλη ανάπτυξη μηχανισμών άμυνας, μέσω κυρίως του ΟΤΕ.

Η εμμονή μας στον Οργανισμό τις τελευταίες δυο – τρεις εβδομάδες, αποδίδεται στις εναλλασσόμενες τοποθετήσεις κυρίως ξένων θεσμικών, που λόγω της ”μερισματαπόδοσης” έχουν κίνητρο αγορών και διακράτησης. Τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών.

Από τις μετοχές που κινούνται ανοδικά, πέραν των πέντε συνολικά γνωστών – αγνώστων της κορυφής (Τασόγλου, Ξιφίας, Ιντερσάτ, Μουριάδης, Βιοσώλ), θα πρέπει να προσεχθεί η αντίδραση της Έμπεδος, καθώς δικαιώνονται παλαιότερες θετικές εκτιμήσεις της στήλης.

Δικαιολογημένη η ενίσχυση της τιμής της μετοχής της Ελληνικής Τεχνοδομικής, μετά και την τελευταία έκθεση της Εθνικής χρηματιστηριακής, συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά με τη σταθερότητα της η Spider, αντιδρούν συνολικότερα τα Αστικά Ακίνητα και η Alpha Επενδύσεων, ο Κανάκης (και λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων).

Μετοχές εταιριών με σταθερή ανάπτυξη (Βωβός, Προμότα) ενισχύουν και αυτές τη θέση τους.

Για τη συνέχεια, θα απαιτηθεί, με συναλλαγές περίπου 5 εκατ. ευρώ (για τη δεύτερη ώρα της συνεδρίασης), η ”συντήρηση” του FTSE 20 υψηλότερα των 832 μονάδων.

Με τη μετοχή του ΟΤΕ να σταθεροποιείται στα 11,58 – 11,60 ευρώ, της Vodafone στα 5,20 ευρώ, της Τρία Έψιλον στα 13,34 ευρώ. Θα πρέπει παράλληλα να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 11,2 ευρώ η μετοχή της Alpha, των 13,82 η μετοχή της ΔΕΗ, και των 12 ευρώ η τιμή της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v