Παραδοχή των προβλημάτων η αύξηση των επιτοκίων

Τα θετικά νέα, δηλαδή η πώληση των ΚΑΕ, οι θετικές εκτιμήσεις για την Τρία Έψιλον, η παραδοχή από τις τράπεζες - έστω και αργά - των προβλημάτων τους, οι χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής, η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ στη Κύπρο, η επόμενη φουρνιά αγοραστών στον ΟΤΕ, συνηγορούν ότι δε θα χαθεί η μάχη στις 1.650 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε σταυροδρόμι πλέον οι αγορές, αντιμέτωπες με ”ιστορικές” τους στηρίξεις. Ολ΄ αυτά τη στιγμή που κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ”εταίρων”, διαφοροποιείται ο κεντρικός Αμερικανός τραπεζίτης από τον πρόεδρό του και, υποχωρεί η τιμή του χρυσού.

Στη Σοφοκλέους έχει ξεκαθαριστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό πως προέχει η στήριξη του Δείκτη στην περιοχή των 1.650 μονάδων και η σταδιακή αντίδραση όσων μετοχών και σχημάτων μπορούν να το πετύχουν.

Καθόλου απρόσμενη η χθεσινή απόφαση της διοίκησης της Alpha να αυξήσει τα επιτόκιά της, καθώς προειδοποιητικές βολές είχαν ρίξει οι Έλληνες τραπεζίτες προς την πλευρά του υπουργού οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, με αφορμή των θεσμό των ”λαϊκών” (;) ομολόγων.

Η ουσία και σε αυτήν την περίπτωση είναι πως, ο ...απατημένος πελάτης το μαθαίνει και το υφίσταται πάντα τελευταίος. Είναι προφανές ότι ένα νέο μέτωπο, κύκλος αντιπαράθεσης, σε ένα τομέα που πονάει την κυβέρνηση, την ”τσέπη του κοσμάκη”, έχει μόλις ανοίξει.

Ψυχρά και χρηματιστηριακά όμως, η κίνηση των τραπεζιτών επιβεβαιώνει αυτά που χθες και ο διοικητής της Εθνικής παραδέχτηκε, αλλά και των εξελίξεων που αναμφίβολα κυοφορούνται στον κλάδο.

Χρηματιστηριακά οι τράπεζες θα κριθούν από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώνουν από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά η ουσία είναι πως αναγνωρίζεται το πρόβλημα και τα πρώτα μέτρα (αν και αντιλαϊκά), λαμβάνονται.

Έχει θετικά στοιχεία η σημερινή συνεδρίαση, αρκεί να αποδεχθεί και τυπικά το τίμημα των 8,4 ευρώ ανά μετοχή η Αγροτική, να εμφανιστούν και πάλι αγοραστές προς τα 9 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ, να κρατήσει τα 12 ευρώ η μετοχή της Εθνικής και να επανατροφοδοτηθεί η άνοδος για τη μετοχή του ΟΤΕ. Της μετοχής, που σχεδόν μόνη της από την αρχή του χρόνου ”συντηρεί” την αγορά, τον Δείκτη, με οριακές μόνο απώλειες.

Θετικές οι εκτιμήσεις δώδεκα ξένων και ελλήνων αναλυτών (βλ. Συνοδευτικό Υλικό) για τα αποτελέσματα της Τρία Έψιλον. Τυπικά, αυτά θα επιβεβαιωθούν την Παρασκευή το πρωί, κάτι που θα εδραιώσει τη φορά της μετοχής προς τα 13,5 ευρώ.

Στον αντίποδα, συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την προβληματικότητά τους εταιρίες που πιέζονταν τελευταία. Ενδεικτική η περίπτωση της Κούμπας, όπου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ελάχιστους θα πρέπει να εξέπληξε.

Βεβαίως και η περίπτωση αυτή δεν είναι η μόνη. Υπάρχει όμως αντίλογος, καθώς αρκετές μικρομεσαίες εταιρίες εκτιμούν, ανακοινώνουν, ικανοποιητικά αποτελέσματα και ρυθμό ανάπτυξης.

Μεγέθη που δικαιολογημένα στηρίζουν τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά μετοχών, όπως για παράδειγμα ο Κανάκης, Betanet, Elmec - και ευτυχώς – αρκετών ακόμη.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v