Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Με την Alpha Bank που ανοίγει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, τις εκτιμήσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζά, αλλά και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2002, ασχολείται, κατά κύριο λόγο, ο οικονομικός τύπος της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Με την Alpha Bank που ανοίγει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, τις εκτιμήσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζά, αλλά και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2002, ασχολείται, κατά κύριο λόγο, ο οικονομικός τύπος της Πέμπτης.

Επιτόκια: Σε γενικευμένη άνοδο των επιτοκίων χορηγήσεων οδηγείται η ελληνική τραπεζική αγορά, όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, προσθέτοντας πως η αύξηση στα χορηγήσεων από την Alpha Bank είναι της τάξεως του 1%, ενώ για τα καταναλωτικά φτάνει μέχρι και στο 1,25%.

Σχετικά η εφημερίδα Ναυτεμπορική επισημαίνει πως ήρθε η ώρα οι Έλληνες καταναλωτές να γνωρίσουν την εποχή του ακριβότερου χρήματος, αποτέλεσμα της χθεσινής αιφνιδιαστικής κίνησης της Alpha Bank για αύξηση των επιτοκίων έως μια μονάδα χορηγήσεων. Η Ημερησία συμπληρώνει πως άνοιξε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων με την Alpha Bank και πως ακολουθούν και οι άλλες εμπορικές τράπεζες, ενώ επισημαίνει πως έμειναν αμετάβλητα τα επιτόκια των καταθέσεων.

Το Κέρδος αναφέρει πως τις αμέσως προσεχείς ημέρες θεωρείται βέβαιον πως θα προχωρήσουν κι άλλες τράπεζες σε ανάλογες κινήσεις, με πρώτη την Τράπεζα Πειραιώς. Η εφημερίδα Εξπρές προσθέτει πως εν τω μεταξύ η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων.

Η Καθημερινή τονίζει πως τη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών την πληρώνουν οι δανειολήπτες. Το Βήμα επισημαίνει το οι αποφάσεις των τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια σηματοδοτούν το ξαφνικό τέλος της εποχής μείωση των επιτοκίων που έφερε το ευρώ στην Ελλάδα, ενώ το Χρηματιστήριο προσθέτει πως η έκδοση των λαϊκών ομολόγων είναι αντιπερισπασμός.

Καρατζάς: Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σενάρια περί γενικευμένης αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, δήλωσε χθες ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς όπως αναφέρει η Ημερησία.

Παρά τις αβεβαιότητες που σκιάζουν την έναρξη της νέας χρονιάς σχετικά με τον πόλεμο, οι τράπεζες θα πάνε καλύτερα εκτιμά ο κ. Καρατζάς, σύμφωνα με το Κέρδος. Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα ο κ. Καρατζάς ανέφερε πως για το 2003 θα δώσει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το 2001 αναφέρει η Εξπρές.

ΑΕΠ: Μικρή επίπτωση στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είχε η αρνητική διεθνής συγκυρία, σημειώνει η Καθημερινή, ενώ προσθέτει πως πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΑΕΠ έχει σημειώσει αύξηση 4% το 2002. Η Ημερησία προσθέτει πως σήμερα ανακοινώνονται και επισήμως τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ και πως η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στον ρυθμό ανάπτυξης για το 2002, μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Γκρίνσπαν: Αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θέλει ο πρόεδρος της FED κ. Άλαν Γκρίνσπαν, σύμφωνα με την Εξπρές.

Πετρέλαιο: Τα 36 δολάρια πλησιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου, επισημαίνει το Βήμα, ενώ η εφημερίδα Κέρδος αναφέρει πως το πετρέλαιο σημείωσε νέο ρεκόρ διετίας.

Σοφοκλέους: Στη χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη αναφέρεται η Ναυτεμπορική. Σημαντική αύξηση κερδών ανά μετοχή παρουσιάζουν για το 2002 οι μετοχές του δείκτη MSCI Greece, σύμφωνα με μελέτη της JP Morgan, επισημαίνει η Ημερησία. Η Εξπρές τονίζει πως από τη Σοφοκλέους λείπουν οι θετικές προσδοκίες,

Αναπτυξιακός Νόμος: Περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της αναμόρφωσης του αναπτυξιακού νόμου, ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών οργανώσεων της Β. Ελλάδας, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Συγχωνεύσεις: Αυστηρότερους όρους στις συγχωνεύσεις, βάσει των οποίων θα δοθεί έμφαση στη μεγαλύτερη διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών δίνει η νέα κανονιστική απόφαση που προωθεί το ΧΑ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΦΠΑ: Από τις 25 Φεβρουαρίου ξεκινά η υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων, σημειώνει το Κέρδος.

Πληροφορική: Στα όριά τους φέρονται να έχουν οδηγηθεί οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πληροφορικής, λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των έργων, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

ΔΛΠ: Υπέρ της μετάβασης στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία, πάνα από το 90% των χωρών σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Τηλεοπτικοί σταθμοί: Στον κατάλογο των μετοχών των τηλεοπτικών σταθμών αναφέρεται το Κέρδος, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των μετοχών ανήκει σε αρκετές off shore εταιρίες.

Ναυτιλία: Διορθώνει τη ρότα της η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στο θέμα των προτάσεων για την επίσπευση των μέτρων απόσυρσης δεξαμενόπλοιων μονού τοιχώματος, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Κατασκευαστικές: Θετικά προβλέπεται πως θα εξελιχθεί για ακόμη μια χρονιά η πορεία των οικονομικών μεγεθών των κατασκευαστικών εταιριών της χώρας, αναφέρει η Εξπρές. Εκατομμύρια ευρώ φέρονται να είναι πεταμένα στο δρόμο, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΚΑΕ: Βελτιωμένη προσφορά, στα 8,4 ευρώ ανά μετοχή, υπέβαλε η κοινοπραξία Folli – Follie Γερμανός για την αγορά του 40% των ΚΑΕ, σημειώνει η Ημερησία, ενώ η Εξπρές προσθέτει πως τα ΚΑΕ βρίσκονται ένα βήμα πριν την πώληση.

ΔΕΗ: Αύξηση κερδών 133% προβλέπει η Deutche Bank για τη ΔΕΗ, ενώ θέτει τιμή στόχο τα 16,6 ευρώ, όπως επισημαίνει η Ημερησία.

ΟΛΠ: Κατά 21,56% αυξήθηκε το 2002 η κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά, φέροντας στην ΟΛΠ αύξηση 36% στα κέρδη προ φόρων, αναφέρει η Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v