Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Είχαμε προβλέψει την κατάσταση της Connection”

”Δεν κτύπησε κανείς συναγερμός” σε ό,τι αφορά στην αύξηση επισφαλειών ή καθυστερήσεων, δήλωσε σήμερα σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Εθνικής, Θ. Καρατζάς. Ο ίδιος ανέφερε ότι το επιτελείο της τράπεζας είχε προβλέψει εδώ και 2,5 χρόνια τις εξελίξεις στην Connection, ενώ ήταν ιδιαίτερα δεικτικός στο θέμα της κεφαλαιοποίησης.

”Είχαμε προβλέψει την κατάσταση της Connection”
Ως εξαιρετική χαρακτήρισε την ποιότητα των κερδών της Εθνικής Τράπεζας ο Θ. Καρατζάς σήμερα, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών.

Ο διοικητής της Εθνικής, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τράπεζας, επισήμανε πως αυξήθηκαν τα οργανικά κέρδη, ενώ μειώθηκαν τα διαπραγματευτικά, τα οποία αυξάνονταν στην εποχή της μείωσης των επιτοκίων, τονίζοντας ότι το δ΄ τρίμηνο του 2002 έδειξε ενίσχυση της τάσης αυτής.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι στη διάρκεια του 2003 τα οργανικά κέρδη θα βελτιωθούν περισσότερο.

Ο κ. Καρατζάς αρνήθηκε να σχολιάσει τη μείωση των επιτοκίων από την Alpha Bank, επισημαίνοντας απλώς ότι θα την κρίνει η αγορά. Παράλληλα, όσον αφορά στην πολιτική της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια, σχολίασε πως ”εμείς δεν κάναμε συζήτηση για μεταβολή των δικών μας επιτοκίων, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που επιβάλλουν οι συνθήκες του ανταγωνισμού και της αγοράς”.

Ο διοικητής της Εθνικής Τραπέζης σχολίασε ακόμη πως ”δουλεύουμε με πάρα πολύ χαμηλό περιθώριο κέρδους σε ό,τι αφορά στα επιτόκια και ότι περί του αντιθέτου υποστηρίζεται, είναι προϊόν άγνοιας”.

Αναφερόμενος στις προβληματικές επιχειρήσεις, ο κ. Καρατζάς δήλωσε πως σε μια ελεύθερη οικονομία πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν, ενώ σχολίασε πως είχε διαγνώσει την κατάσταση της Connection πριν από δυόμισι χρόνια, γι’ αυτό και δεν της έκαναν πιστώσεις.

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στην υπερχρέωση νοικοκυριών, αναφέροντας πως δεν έχουν διαπιστωθεί από τον ίδιο αύξηση επισφαλειών ή καθυστερήσεων, ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά πως ”δεν χτύπησε κανένας συναγερμός”.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι κάποιες επιχειρήσεις είναι πιθανό να έχουν προβλήματα, καθώς, όπως πρόσθεσε, αυτό είναι μέσα στην οικονομική ζωή. ”Οσοι δεν ξέρουν να δουλεύουν καλά, θα υποστούν τη σκληρή τιμωρία των ελεύθερων αγορών. Το τραπεζικό σύστημα πάντως δεν υποφέρει από κακά δάνεια και επισφάλειες. Είναι κατά βάση υγιές”, επισήμανε.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συγκέντρωση τραπεζών, τονίζοντας ότι ”ήδη βρισκόμαστε σε υψηλό ποσοστό, αφού οι μεγαλύτερες ελέγχουν το 80% της αγοράς περίπου”.

Αναφερόμενος στην κεφαλαιοποίηση της Εθνικής, ο κ. Καρατζάς είπε χαρακτηριστικά: ”Κοιτάξτε το ενεργητικό μας, τα μερίδιά μας και την κερδοφορία μας. Υπερέχουμε όλων των τραπεζών. Τώρα, για το τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο, αυτό εξαρτάται: α) από το free float, β) τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, γ) την αγορά ιδίων μετοχών και δ) τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών. Εξετάστε τα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας”.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από το Ιράκ, ο κ. Καρατζάς κατέληξε λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις, τονίζοντας πως ένας κίνδυνος θα είναι από το πετρέλαιο και ένας για τον τουρισμό, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Χρειάζεται ευελιξία, κατέληξε ο κ. Καρατζάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v