Διακύμανση 10 μονάδων στο τελευταίο τριήμερο!

Στη διατήρηση των κεκτημένων επιπέδων επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες των ενεργών παικτών στη Σοφοκλέους, με τη βοήθεια και του ΟΤΕ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο τριήμερο η διακύμανση του δείκτη μόλις ξεπερνά τις 10 μονάδες.

Κέρδη άνευ ουσίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,2% διαμορφούμενος στις 1.679,43 μονάδες, εξέλιξη που συνεπάγεται την ολοκληρωτική συσσώρευση του δείκτη κατά το τελευταίο τριήμερο, αφού η συνολική διακύμανση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι και το κλείσιμο σήμερα ανέρχεται μόλις στις 10,7 μονάδες.

Εν τούτοις, αισθητή είναι η βελτίωση στις εσωτερικές αναλογίες της αγοράς το τελευταίο τριήμερο, όπου παρατηρείται σημαντική βελτίωση στη σχέση ανοδικών και πτωτικών μετοχών, απόρροια της εξομάλυνσης των φαινομένων δυνητικής προσφοράς που πλήττουν κατά καιρούς την περιφέρεια και την μεσαία κεφαλαιοποίηση γενικότερα, με ευδιάκριτη την σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας, η οποία δυστυχώς όμως εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά αυτή κάθε αυτή τη συνεδρίαση, το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν έκλεισαν με απώλειες, αντ΄ αυτού έκλεισαν με κέρδη 0,14%, σίγουρα αποτελεί θετικό σημείο αναφοράς, με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και 3 Ε, να παρέχουν σήμερα το σύνηθες υποστηρικτικό ρόλο στην αναχαίτιση των όποιων πωλητών.

Είχαμε διακρίνει από χθες, πως στην αγορά των παραγώγων κάτι αλλάζει και σήμερα πασιφανής υπήρξε η συντηρητική έστω τιμολόγηση του ότι η αγορά ενδεχομένως να τελματώνει, προς το παρόν, την πτωτική της κίνηση, αφού η τιμή των ΣΜΕ επί τον FTSEASE-20 προσέγγισε ουσιαστικά σε μεγαλύτερο βαθμό το fair value βάσει της φθοράς χρόνου, αφού πλησιάζει η λήξη της σειράς Φεβρουαρίου και το discount ουσιαστικά ”τρώγεται” από την έλλειψη κίνησης στην υποκείμενη αγορά.

Για να εμπεδωθεί και να χαρακτηριστεί ορθή η εκτίμηση πως η αγορά τελματώνει και συσσωρεύει με βάση τα όσα έχουμε δει το τελευταίο διήμερο, επιθυμούμε διακαώς να αντιμετωπίσουμε κάποιας μορφής αντίδρασης πάνω από τις 1.700 μονάδες, με παράλληλη και σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας.

Μόνο κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα πειστούμε ότι οι αγοραστές αποκτούν... λέγειν στο ΧΑΑ και πως δεν έχουμε να κάνουμε με την ανακωχή των πωλητών, για τον απλό λόγο ότι αυτή κάθ’ εαυτή η συνεδρίαση δεν προσφέρεται από μόνη της για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τι μέλει γενέσθαι, αλλά πρέπει να εκτιμηθεί συνδυαστικά με την όλη κίνηση της αγοράς την τελευταία εβδομάδα ενισχύοντας υφιστάμενες ενδείξεις.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Unisystems (απώλειες 4,62%), της Plias (απώλειες 2,99%), της Veterin (απώλειες 2,82%), της Πετρόλα (απώλειες 0,7%), της Unibrain (απώλειες 0,41%) και της Ιμάκο (απώλειες 3,41%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Παρνασσός, της Unisystems, της Κτήμα Λαζαρίδη, της Τράπεζας Αττικής, της Μαϊλης, της Μπάρμπα Στάθης προνόμιο, της Plias και της Εθνικής Ακινήτων.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 10,87% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,78 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 285.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,31 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 μετοχών της Datamedia στα 0,42 ευρώ, ένα πακέτο 2.000 μετοχών της CPI στα 1,26 ευρώ και δύο πακέτα 250.000 μετοχών το καθένα της Vodafone-Panafon στα 5,04 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v