Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προθέσεις των τραπεζών για τα επιτόκια (update)

Δύο τάσεις διαμορφώνονται στον τραπεζικό χώρο μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Alpha Bank να αυξήσει τα επιτόκια χορηγήσεων, όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών των ελληνικών τραπεζών στο euro2day.gr. Επιβεβλημένη κρίνει την αναπροσαρμογή των επιτοκίων ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας. Στην υπόθεση παρενέβη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι προθέσεις των τραπεζών για τα επιτόκια (update)
του Γιώργου Μαντέλα

Επιβεβλημένη κρίνει την αναπροσαρμογή των επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας, ύστερα από τις πρόσφατες ρυθμίσεις των εποπτικών αρχών, καθώς και την έμμεση παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των επιτοκίων με την έκδοση λαϊκών ομολόγων, όπως επισημαίνει.

Είναι προφανές ότι οι τράπεζες, μετά τον αιφνιδιασμό της Alpha Bank να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, ”μετρούν” τα αντανακλαστικά τους, ενώ από σήμερα το πρωί διαμορφώνονται δύο τάσεις στο τραπεζικό λόμπι.

Η μία, που υποστηρίζει ότι η αύξηση ήταν αναγκαία και κατά συνέπεια θα ακολουθήσουν κι άλλα πιστωτικά ιδρύματα, κι εκείνη η οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι ακόμα καιρός για τέτοιες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι στην υπόθεση παρενέβη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ζητώντας από την Alpha Bank να αιτιολογήσει για πιούς λόγους προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Στην πρώτη κατηγορία φαίνεται να κατατάσσεται η Τράπεζα Πειραιώς, με τη σημερινή δήλωση του προέδρου της Μιχάλη Σάλλα.

Με αυτή την άποψη συντάσσεται και ο αντιπρόεδρος της Εμπορικής, Γιώργος Μιχελής, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά στο euro2day.gr: ”Σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, όπως για παράδειγμα, στα στεγαστικά, τα επιτόκια έχουν μειωθεί πάρα πολύ και κατά συνέπεια κάποια στιγμή έπρεπε να ξαναδούμε την κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο. Τώρα, μετά την κίνηση της Alpha Bank, θα πρέπει να το κάνουμε νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε. Απλώς είναι πλέον θέμα timing”.

Από την άλλη πλευρά, αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Εθνική. Έτσι, ενώ αρχικά χθες το πρωί κορυφαίο στέλεχός της παραδεχόταν ότι μια αύξηση των επιτοκίων εξεταζόταν ως σενάριο στη διοίκηση της τράπεζας, ήρθε λίγο αργότερα ο ίδιος ο διοικητής της, Θ. Καρατζάς, για να ανατρέψει το κλίμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ”ουδέποτε εξετάσαμε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις”.

Κατηγορηματικά αντίθετη σε αύξηση των επιτοκίων εμφανίζεται η Αγροτική Τράπεζα, όπως τουλάχιστον διαβεβαίωσε στο euro2day.gr κορυφαίο στέλεχός της.

Αν και η διοίκηση της EFG Eurobank Ergasias βρίσκεται από το πρωί στο Βουκουρέστι, ωστόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμα στελέχη της τονίσθηκε ότι για την τράπεζα του ομίλου Λάτση δεν τίθεται σε αυτή τη φάση θέμα αύξησης των επιτοκίων.

”Θα δούμε τι θα κάνουμε με το θέμα αυτό. Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι αν θα αυξήσουμε τελικά τα επιτόκιά μας”, δήλωσε στο euro2day.gr και ο πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, Κώστας Σταμούλης.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε ομαδικές αγωγές κατά των τραπεζών και χαρακτηρίζει τις αυξήσεις των επιτοκίων παράνομες.

Όμως το όλο θέμα έχει προκαλέσει και την έντονη δυσαρέσκεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης έκανε λόγο για πρακτικές ”μαυραγοριτισμού”, ενώ έντονα δυσαρεστημένος με την εξέλιξη αυτή φέρεται να είναι και ο κ. Χριστοδουλάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων αποτελεί ”χτύπημα κάτω από τη ζώνη”, καθώς το υπουργείο Οικονομίας, όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντισε να ενισχύσει τον τραπεζικό κλάδο, μέσω του υπολογισμού της ακίνητης περιουσίας του με τις αντικειμενικές αξίες τους και όχι με βάση την αξία τους κατά την περίοδο αγοράς των ακινήτων τους, ενώ και ο θεσμός του lease back θα ενισχύσει τη θέση τους.

* Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Μιχάλη Σάλλα

Με αφορμή δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις αυξήσεις των επιτοκίων χορηγήσεων, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχ. Σάλλας, διευκρίνισε σήμερα τα εξής:

”Οι γενικότερες συνθήκες που διαμορφώνονται στις χρηματαγορές, σε συνδυασμό με το ανελαστικό θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί στην ελληνική τραπεζική αγορά, επιβάλλουν σήμερα έναν εξορθολογισμό της πολιτικής των επιτοκίων.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις πρόσφατες ρυθμίσεις των εποπτικών αρχών, καθώς και την έμμεση παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των επιτοκίων (έκδοση λαϊκών ομολόγων), επιβάλλεται πράγματι η επανεξέταση και η αναπροσαρμογή των επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο η Τράπεζά μας θα οριστικοποιήσει τη θέση της και θα αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή πολιτική της, συνεκτιμώντας μέσα στις προσεχείς εβδομάδες και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την περαιτέρω μείωση ή διατήρηση του παρεμβατικού επιτοκίου του ευρώ.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v