Η αρχή του τέλους της ευδαιμονίας

Μια κίνηση της Alpha Bank στα επιτόκια, είχε σηματοδοτήσει την απαρχή της εποχής της ευφορίας. Τώρα, μια άλλη κίνηση της φέρνει γυμνά στην επιφάνεια, τα προβλήματα της νέας εποχής. Οι καλοί καιροί των τελευταίων ετών πέρασαν, κι όχι μόνο στη Σοφοκλέους.

Η αρχή του τέλους της ευδαιμονίας
Του Γιώργου Παπανικολάου

Έχει ή δεν έχει πρόβλημα η Alpha Bank; Θα ακολουθήσουν οι άλλες τράπεζες; Τι σημαίνει μια άνοδος των επιτοκίων για την κατανάλωση και την αγορά ακινήτων.

Με μια κίνησή της, η διοίκηση της συγκεκριμένης τράπεζας έφερε στο προσκήνιο, ζητήματα τα οποία ως τώρα συζητούντο ...θεωρητικά, καθώς όλοι αναμένουν μέσα στο επόμενο διάστημα μηνών πτώση και όχι άνοδο στα ευρωπαϊκά επιτόκια...

Το πρώτο πράγμα που φάνηκε καθαρά είναι ότι πολλές ακόμη τράπεζες ”θέλουν” να ακολουθήσουν, άσχετα από το αν τελικώς θα το πράξουν ή όχι.

Το δεύτερο πράγμα που φαίνεται καθαρά είναι ότι πάλι ο πολίτης, ο καταναλωτής, καλείται πρώτος να πληρώσει τα σπασμένα, χωρίς βεβαίως να ευθύνεται. Ποιος άλλωστε δεν πρόσεξε ότι η καλή τράπεζα έσπευσε να αυξήσει τις ...τιμές μόνο στα προϊόντα που απευθύνονται σε αυτόν, χωρίς βεβαίως να μεταβάλλει τα επιτόκια καταθέσεων!!!

Το ίδιο το γεγονός όμως, αλλά και η διαφαινόμενη επιθυμία των άλλων τραπεζών να ακολουθήσουν, έφερε γενικότερα στην επιφάνεια ένα βασικό πρόβλημα της οικονομίας. Πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο ότι κάτι πάει στραβά στο ”βασίλειο” των τραπεζών.

Ανελαστικό κόστος, επισφάλειες, ”τρύπες” προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, μεγάλες υποαξίες, αλλά και η απειλή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, σκιάζουν τους σεβαστούς μας τραπεζίτες που άλλα ”έταζαν” και άλλα πράττουν την εποχή του ευρώ.

Η κυβέρνηση ενοχλήθηκε καθώς η κίνηση αυτή της χαλάει τη ...σούπα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ σύντομα θα αρχίσει η ανησυχία στην αγορά ακινήτων αλλά και στις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, αν η τάση αύξησης των επιτοκίων γενικευτεί.

Το πρώτο φαινόμενο που αποκαλύπτει την αναποτελεσματικότητα και τις ανωμαλίες της ελληνικής ”αγοράς”, η οποία λειτουργεί πλέον θελοντας και μη σε πραγματικά διεθνές περιβάλλον, είναι γεγονός. Και είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από το ... ”κανονάκι” της Connection.

Αυτό ήταν το μήνυμα από την κίνηση της Alpha Bank, μια κίνηση που ήταν προφανέστατα ”υποχρεωτική”. Θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα. Μόνο που μαλλον δεν είμαστε ούτε καν ψυχολογικά προετοιμασμένοι για τέτοια φαινόμενα βίαιης προσαρμογής και θα ...πληγωθούμε...

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v