Τα αποτελέσματα των τραπεζών στο επίκεντρο

Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκαν οι ξένες αγορές τη χρονική μετάθεση (;) της σύρραξης στο Ιράκ, γεγονός που δεν αποκλείεται να επιδράσει θετικά και στη Σοφοκλέους τη νέα εβδομάδα, όπου οι τράπεζες αναμένεται να μονοπωλήσουν και πάλι το ενδιαφέρον, καθώς Εθνική και Alpha ανακοινώνουν τα αποτελέσματα για το 2002.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και το 40% των ΚΑΕ πωλήθηκε, τελικά, στην κοινοπραξία Γερμανού - Folli Follie και ο κλάδος των πετρελαίων θα βρεθεί ούτως ή άλλως στο επίκεντρο, αλλά και οι τράπεζες λόγω των ετήσιων αποτελεσμάτων, η ανακοίνωση των οποίων ξεκινά με την Εθνική στις 20/2.

Σημειώστε, πως ακολουθεί την επόμενη ημέρα η Alpha Bank με συνέντευξη Τύπου του Γ. Κωστόπουλου.

Και η Γερμανία και οι ξένες αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά στην πίστωση χρόνου, που ζήτησαν οι επιθεωρητές για να προχωρήσουν σε περαιτέρω έλεγχο του οπλοστασίου του Σαντάμ.

Τι μας λείπει λοιπόν από την ερχόμενη εβδομάδα;

Η πίστη πως κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Τουλάχιστον για το κομμάτι εκείνο της αγοράς που του αξίζει καλύτερη μεταχείριση.

Εάν η διοίκηση της Εθνικής επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για μείωση των αποτελεσμάτων που δεν θα ξεπερνούν το 55% δεν θα συντρέχουν λόγοι σοβαρότερων πιέσεων στη μετοχή του ομίλου.

Ισχυροποιημένη και από την επέκτασή της στην Ρουμανία βγαίνει η Eurobank, και η μόνη που μας προβληματίζει από τον κλάδο είναι η Alpha. Είναι προφανές πως εάν οι υπόλοιποι συνάδελφοι του Ι. Κωστόπουλου δεν προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση, τότε εκτεθειμένη θα βγει η Alpha, η οποία προφανώς θα κινδυνεύσει να χάσει και νέα μερίδια αγοράς.

Για τον ΟΤΕ, ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει λόγω και της υψηλής μερισματαπόδοσής του. Ομοίως και για τον ΟΠΑΠ, όπου το αρμόδιο υπουργείο πιέζει να προχωρήσει η επόμενη μετοχοποίηση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σκέψη που βρίσκει κάθετα αντίθετη τη διοίκηση του οργανισμού, που σχεδιάζει την εισαγωγή και λειτουργία του ΚΙΝΟ, στα μέσα Απριλίου. Να δούμε ποιος θα κάνει πίσω.

Στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση θα διαπιστωθούν, τα όποια ερείσματα εξακολουθεί να διατηρεί στο επενδυτικό κοινό ο όμιλος Κλωνατέξ. Θα φανεί κατά πόσο η απόφαση για αύξηση της ονομαστικής αξίας, δηλ. το reverse split κατά πόσο θα ενθουσιάσει τους φανατικούς του ομίλου.

Αναμφίβολα η κίνηση αυτή θα μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για μια σειρά εταιριών που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένες είτε να ακολουθήσουν ανάλογη κίνηση, είτε να φροντίσουν να βελτιώσουν την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Πιστεύουμε στην αγορά και ευελπιστούμε ότι η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι η καλύτερη.

* Τα εβδομαδιαία σχόλια των ΑΧΕ δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v