Μια από τα ίδια ...

Δε συντρέχουν λόγοι να διαφοροποιηθεί η εικόνα της αγοράς. Λίγο– πολύ γνωστό το εύρος διακύμανσης του Δείκτη, επιθυμητό κατά την εκτίμησή μας, με ενθαρρυντική ένδειξη την ανάδειξη υγιών επιχειρήσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σαν το... γαλατικό χωριό της παρέας του Αστερίξ, ξεχωρίζει η Σοφοκλέους. Με πολύ περιορισμένα αντανακλαστικά, λόγω της ανυπαρξίας ενδιαφέροντος και της απουσίας συναλλαγών.

Θα επιμείνουμε όμως για ακόμη μια φορά, πως σταδιακά αυτή η πρακτική των χαμηλών τζίρων μετεξελίχθηκε σε τακτική άμυνας, απέναντι στην κρίση.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, επιβεβαιώνεται πως από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος των πολλών έχει αναδειχτεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα των λίγων.

Ξεκαθαρίζουμε, επίσης για πολλοστή φορά, πως δε μας ενδιαφέρει άμεσα τόσο η υπέρβαση των 1.725 μονάδων (θα έρθει η ώρα της), όσο η διασφάλιση συγκεκριμένων περιοχών στήριξης.

Αυτό βοηθά στην επιλεκτική και χωρίς βιασύνη μεσοπρόθεσμη τοποθέτηση λίγων σε ορισμένες μετοχές. Ευτυχώς, που με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διευρύνεται, αργά αλλά σταθερά, η ομάδα εκείνων των μετοχών που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε καταλληλότερους καιρούς.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η ομάδα αυτή δεν περιορίζεται σε μετοχές συγκεκριμένων εταιριών, κλάδων, αλλά διατρέχει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, της οικονομίας.

Δεν πρόκειται κατά ανάγκη, για μεγάλους επεκτατικούς ομίλους, αλλά και για μικρές, δραστήριες, πλην όμως υγιείς, επιχειρήσεις. Λίγο – πολύ οι 40– 50 μετοχές, με ελάχιστη διαφοροποίηση από πλευράς αναλυτών, είναι γνωστές. Ξεχωρίζουν από μόνες τους.

Αυτό που μας καθιστά και πάλι αισιόδοξους είναι ο διαγραμματικός σχηματισμός της Σοφοκλέους που σε συνδυασμό με τον χαμηλό τζίρο, παραπέμπει, μόλις ξεπεραστεί η κρίση, σε καλύτερες συνεδριάσεις. Η αίσθηση ότι η αγορά ”στεγνώνει” στα χαμηλά της, κερδίζει έδαφος.

Για σήμερα, δε θα επιμείνουμε τόσο στη μετοχή του ΟΤΕ, όσο σε αυτήν του ΟΠΑΠ, η τιμή της οποίας υπερέβη και πάλι τα 9 ευρώ. Στη μετοχή της ΔΕΗ είναι εμφανής η συσσώρευση, ενώ στον κλάδο που δικαιολογημένα εστιάζεται το ενδιαφέρον, τον τραπεζικό, ”κλειδί” της τάσης αναμφίβολα θα είναι η Εθνική.

Θεωρούμε όμως πρόσφορο το έδαφος για την υγιώς εννοούμενη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου πέραν των ΚΑΕ, Folli Follie, Πλαισίου, Betanet, Βωβού, ΑΕΓΕΚ, ΕΥΑΘ ξεχωρίζει σταδιακά πλειάδα μετοχών.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v