Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Ολυμπιακή, είναι ορισμένα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο οικονομικός τύπος της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Ολυμπιακή, είναι ορισμένα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο οικονομικός τύπος της Τρίτης.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής: Στη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής προεδρίας αναφέρεται η Ημερησία η οποία προσθέτει πως κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής επήλθε ιστορική απόφαση των ”15” για την ειρήνη και την Ευρώπη.

Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Στο Σύμφωνο Σταθερότητας ”οχυρώνονται οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, αναφέρει το Βήμα. Η Ημερησία προσθέτει πως η ευρωπαϊκή οικονομία δέχεται σοβαρές και έντονες αρνητικές πιέσεις, από την παρατεταμένη διεθνή κρίση και αβεβαιότητα περί των εξελίξεων στο Ιράκ, ενώ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική δεδομένης της αβεβαιότητας φαίνεται πλέον πολύ πιθανή η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του περασμένου Νοεμβρίου για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Το Κέρδος αναφέρει σχετικά πως ο πόλεμος χαλαρώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και πως το Ecofin αποφασίζει την ελαστικοποίηση στα ελλείμματα των χωρών της ΕΕ. Η εφημερίδα Εξπρές αναφέρεται στους φόβους του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες για τις συνέπειες του πολέμου αλλά και στις σοβαρές επιφυλάξεις της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανία, ενώ το Χρηματιστήριο σημειώνει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας έγινε εξιλαστήριο θύμα πολέμου.

Ολυμπιακή Αεροπορία: Στην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Ολυμπιακή επιμένει η επίτροπος για τις Μεταφορές κυρία Λογιόλα ντε Παλάθιο, σημειώνει το Βήμα. Σχετικά η Ημερησία τονίζει πως ανοίγει και πάλι ο φάκελος καθώς υπάρχει νέα απειλή από την Κομισιόν κατά της Ολυμπιακής όσον αφορά στην επανεξέταση του συνόλου των ενισχύσεων προς την Ολυμπιακή που ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ. Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προσφεύγει πλέον οριστικά η Κομισιόν για την παράνομη επιδότηση της Ολυμπιακής με πόρους 194 εκατ. ευρώ.

Πετρέλαιο: Κατά περίπου 38% έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου από την αρχή της χειμερινής περιόδου, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Λαϊκά Ομόλογα: Θα υπερκαλυφθεί η έκδοση των λαϊκών ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών όπως επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία. Σύμφωνα με το Βήμα την πρώτη μέρα των δημόσιων εγγραφών κατατέθηκαν αιτήσεις ύψους 80 – 100 εκατ. ευρώ, ενώ η Ημερησία αναφέρεται στην αυξημένη προσέλευση των μικροεπενδυτών την πρώτη μέρα των εγγραφών. Η Καθημερινή επισημαίνει πως το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μικρό, ενώ το Κέρδος σημειώνει πως την πρώτη ημέρα η κάλυψη έφτασε το 14%. Τέλος, η Εξπρές επισημαίνει πως σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ανοίχτηκαν 5.900 νέες μερίδες.

Ιδιωτικοποίηση: Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ, ενώ χθες έγινε σύσκεψη των επτά τελικά τραπεζών στις οποίες θα περάσει το 33,4% του ΧΑ, αναφέρει το Βήμα.

Σοφοκλέους: Ποσό 4,537 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 84,51% επί των κεφαλαίου που έχουν αντλήσει οι εισηγμένες από το 1999 έως τις 30/9/2002 έχει αξιοποιηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, όπως αναφέρει το Βήμα, ενώ η Ημερησία προσθέτει πως ο ρυθμός των επενδύσεων από τις εισηγμένες κρίνεται ικανοποιητικός, ενώ η εφημερίδα Εξπρές αναφέρει πως τα κεφάλαια πήγαν σε αμφίβολης αποδοτικότητας επενδύσεις ενώ προσθέτει πως το 38,78% κατευθύνθηκε σε εξαγορές, συμμετοχές και νέες εταιρίες.

Φόρος: Με επιταγή θα πληρώνουν οι εταιρίες υποχρεωτικά το φόρο από τις 7 Απριλίου, όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Τράπεζες: Τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη των τραπεζών, παραθέτει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως την Πέμπτη ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2002 η Εθνική και την Παρασκευή η Alpha Bank. Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο η Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει τη ρευστότητά της, καθώς προχωρά στην έκδοση EuroCom Paper ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός: Στις εναλλακτικές ενισχύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε τουριστικές επενδύσεις είτε πρόκειται περί νέων ή παλαιών φορέων αναφέρεται η Ναυτεμπορική.

Ελληνικά Πετρέλαια: Στρατηγικές συνεργασίες αναζητούνται τώρα για τα Ελληνικά Πετρέλαιο, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ενοίκια: Ενοίκια έκρυψαν 329.000 ιδιοκτήτες όπως αναφέρει το Βήμα, ενώ η Ημερησία σημειώνει πως στο μικροσκόπιο βρίσκονται 330.000 δηλώσεις ιδιοκτητών. Σχετικά η Καθημερινή επισημαίνει πως σε συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα καλούνται 329.500 αμελείς ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΑΓΝΟ: Πέντε εταιρίες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ΑΓΝΟ, όπως αναφέρει η Ημερησία κατά την προθεσμία για την παραλαβή του φακέλου η οποία έληξε χθες.

ΟΤΕ: Ενισχύουν την παρουσία τους οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Intersat: Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκεται η Intersat που με επιστολή της προς το ΧΑ ”υπόσχεται” ότι θα εξοφλήσεις οφειλές 6 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει σχετικά η Καθημερινή.

Off shore: Άρον – άρον φέρονται να μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους οι off shore σύμφωνα με την εφημερίδα Κέρδος.

Frigoglass: Άνοδο κατά 87% κατέγραψαν τα ενοποιημένα προ φόρων μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη της Frigoglass το 2002 όπως αναφέρει η Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v