Σε χειμερία νάρκη η Σοφοκλέους

Ως η πλέον αποδοτική αποδεικνύεται η κατάσταση... αταραξίας ή χειμερίας νάρκης που ακολουθεί η Σοφοκλέους στη δύσκολη διεθνή (και όχι μόνον) συγκυρία. Ωστόσο, τα εν υπνώσει αντανακλαστικά θα πρέπει να συνεχίσουν να (υπο)λειτουργούν, μέχρι την περίοδο που θα σηματοδοτηθεί το πέρας της κρίσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αταραξία μήτηρ πάσης... σταθερότητας, καθώς μόλις δέκα μονάδες είναι το μέχρι στιγμής εύρος διακύμανσης του Δείκτη. Οριακή κατά συνέπεια η διακύμανση του FTSE 20, μεταξύ 828,5 – 834,6 μονάδων, με τους κλαδικούς των συμμετοχών, κατασκευαστικών, βιομηχανιών και ακίνητης περιουσίας να αντιδρούν.

Καταγράφεται επίσης μια μικρή προς το θετικότερο διαφοροποίηση των FTSE μετοχών, χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Μοιρασμένη η εικόνα μεταξύ ανοδικών / πτωτικών μετοχών, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να ενισχύει τη θέση της.

Από τις μετοχές του FTSE 20, η Εθνική δείχνει πως θα παλέψει και σήμερα τα 12 ευρώ, τη στιγμή που οι συναλλαγές του πρώτου ημιώρου της Alpha (52.700 τεμάχια) θα μπορούσαν να θεωρηθούν, συγκριτικά, αυξημένες.

Παραμένει σε διαδικασία συσσώρευσης η μετοχή της ΔΕΗ οριακά στα 14 ευρώ, ενώ ανάλογες ενδείξεις εμφανίζει και η μετοχή του ΟΤΕ στα 11,5 ευρώ. Δε θα πρέπει κατά συνέπεια, εάν υποθέσουμε ότι θα επαναληφθεί το χθεσινό προηγούμενο, να περιμένουμε περαιτέρω πίεση του FTSE 20, χαμηλότερα των 831 μονάδων.

Ως εκ τούτου, παραμένουμε επικεντρωμένοι σε ό,τι αφορά τη βραχυπρόθεσμη τακτική μας, σε μετοχές εταιριών όπου υπάρχουν ενδείξεις, είτε αναστροφής είτε συντήρησης της φοράς τους.

Χαρακτηριστικότερη των ημερών η περίπτωση της Creta Farm, η μετοχή της οποίας αντιδρά προς τα 4,52 ευρώ, αλλά και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (2,77 ευρώ).

Παραμένει από τις πλέον σταθερές του κλάδου της πληροφορικής η ”μικρή” MLS, με ανάλογη συμπεριφορά από τον Βωβό, αλλά και προσφάτως της Kego και Κανάκη. Στα 0,81 ευρώ η μετοχή της Ιμάκο, μετά από τη σημαντική πίεση των προηγούμενων ημερών, ενώ οι εξελίξεις στον ακτοπλοϊκό κλάδο (και τη Forthnet) ενισχύουν προς τα 1,3 ευρώ τη μετοχή των Μινωικών.

Μετοχές υγιών εταιριών όπως του Πλαισίου, ΑΕΓΕΚ, Betanet, Σιδενόρ, ΜΕΤΚΑ, Άκτωρ, Μαΐλλη, Coca – Cola, Folli Follie και ορισμένων ακόμη, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του, ούτως ή άλλως, ισχνού ενδιαφέροντος.

Θα πρέπει για την επόμενη ώρα να ”κρατήσει” το εύρος διακύμανσης των δέκα μονάδων η αγορά, αδιαφορώντας για τον τζίρο και προστατεύοντας τα ”νώτα” της προς το κλείσιμο. Προφανώς περιμένουμε καλύτερη συμπεριφορά σήμερα, προς το κλείσιμο, από τη μετοχή της Εθνικής Τραπέζης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v