Στα 831 εκ. ευρώ τα αδιάθετα κεφάλαια από ΑΜΚ

Στα 831 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα αδιάθετα κεφάλαια από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τα περισσότερα κεφάλαια τοποθετήθηκαν στον τομέα των εξαγορών και την ίδρυση νέων εταιριών σε ποσοστό 38,8%.

Στα 831 εκ. ευρώ τα αδιάθετα κεφάλαια από ΑΜΚ
Κεφάλαια ύψους 831 εκατ. ευρώ υπολείπονται προς διάθεση από τις εταιρίες οι οποίες έχουν ολοκληρώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως προκύπτει από ανάλυση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οπως αναφέρεται στην ανάλυση, από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών των οποίων η διάθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ή έχει ολοκληρωθεί στο γ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, προκύπτει ότι επί συνόλου 5.368 εκατ. ευρώ (5.272 εκατ. ευρώ κεφάλαια άντλησης και 96 εκατ. ευρώ έξοδα έκδοσης) έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια 4.537 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 84,5% των αντληθέντων κεφαλαίων, ενώ υπολείπονται προς διάθεση κεφάλαια ύψους 831 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 15,5%.

Επίσης, η ανάλυση αναφέρει ότι από τις 110 εταιρίες που ανακοίνωσαν τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων, οι 59 αφορούσαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήδη εισηγμένων εταιριών και 51 αφορούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και είσοδο των εταιριών στη Σοφοκλέους.

Από το σύνολο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν το 24% αφορούσε άντληση κεφαλαίων μέσω δημοσίων εγγραφών και το υπόλοιπο 75,06% αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ήδη εισηγμένων εταιριών.

Από τους κλάδους με το μεγαλύτερο ποσοστό ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων είναι αυτοί των ειδών ένδυσης (100%), του λιανικού εμπορίου (100%), των τυχερών παιχνιδιών (97%) και των ιχθυοτροφείων (97%).

Αντίθετα, οι κλάδοι που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά προς διάθεση κεφαλαίων (κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη επενδυθεί) είναι αυτοί της ύδρευσης (91,9%), των ξενοδοχείων (67%), του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών (60%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (58%).

Από τους κλάδους που άντλησαν τα υψηλότερα κεφάλαια ξεχωρίζουν αυτοί των τραπεζών, των εταιριών συμμετοχών, των κατασκευών και της πληροφορικής.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων καλύφθηκε για τον τομέα των εξαγορών, συμμετοχών και ίδρυσης νέων εταιριών όπου διοχετεύτηκε το 38,8% των κεφαλαίων, ενώ μικρότερο ποσοστό κάλυψαν η μείωση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων (21,6%) και οι τοποθετήσεις σε πάγια και νέες τεχνολογίες (23,66%).

Τα προς διάθεση κεφάλαια ύψους 831 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε προσωρινές τοποθετήσεις, που σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές αρχές χωρίζονται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες. Πρόκειται για την κατηγορία των κεφαλαίων προσωρινά διατεθειμένα σε άλλες χρήσεις (π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια, ομόλογα-εκτός Δημοσίου και μείωση τραπεζικού δανεισμού), κεφάλαια τοποθετημένα σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου (repos, προθεσμιακές καταθέσεις σε ευρώ κλπ) και σε άλλες χρήσεις.

Η υποκατηγορία των κεφαλαίων τοποθετημένων σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις χαμηλού κινδύνου καλύπτουν το 68,7% των αδιάθετων κεφαλαίων, η κατηγορία των άλλων χρήσεων το 19,5% και τα κεφάλαια προσωρινά τοποθετημένα σε άλλες χρήσεις καλύπτει μόλις το 11,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v