Μερίσματα για ... φίλημα!

Πώς μπορούμε να αγνοούμε μετοχικές αξίες που μας δίνουν για μία εταιρική χρήση αποδόσεις ανάλογες με τους τόκους ενός, δύο ή και περισσοτέρων ετών; Πόσο μάλλον αν πρόκειται για εταιρίες που έχουν καλή ”διαγωγή” και ακολουθούν εδώ και χρόνια μία συνεπή πολιτική υπέρ των μετόχων τους.

Μερίσματα για ... φίλημα!
Οι μερισματικές αποδόσεις είναι ένα ζήτημα! Πώς μπορούμε να αγνοούμε μετοχικές αξίες που μας δίνουν για μία εταιρική χρήση αποδόσεις ανάλογες με τους τόκους ενός, δύο ή και περισσοτέρων ετών; Πόσο μάλλον αν πρόκειται για εταιρίες που έχουν καλή ”διαγωγή” και ακολουθούν εδώ και χρόνια μία συνεπή πολιτική υπέρ των μετόχων τους;

Η επένδυση σε μετοχές έχει κινδύνους. Αναμφισβήτητα! Σήμερα τα κέρδη της εταιρίας είναι αυτά και αύριο εκείνα. Αυτό όμως δεν υποβαθμίζει την σημασία των μεγάλων μερισμάτων που αναμένεται να δώσουν αρκετές εισηγμένες εταιρίες για την χρήση του 2002.

Η σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών έχει ανεβάσει τις μερισματικές αποδόσεις. Κι αυτές αποτελούν πλέον ένα δίχτυ προστασίας για τους μετόχους, αλλά και για τις ίδιες τις μετοχές.

Δεν ξέρουμε πόσο μπορεί ακόμη να κρατήσει αυτή η χρηματιστηριακή κρίση. Μπορεί να ελπίζουμε ότι αυτή θα ξεπεραστεί σύντομα, αλλά δεν έχουμε υπογράψει και συμβόλαιο με τον Ύψιστο!

Οι παλαιότεροι επενδυτές έζησαν μία παρατεταμένη περίοδο χρηματιστηριακής ανομβρίας. 1973 – 1987 είναι δεκατέσσερα χρόνια, ενώ σήμερα μετράμε μόλις τέσσερα χρόνια κρίσης! Όσοι, λοιπόν, έζησαν εκείνη την κρίση, θυμούνται ότι οι επενδυτικές τους επιλογές στηριζόντουσαν στο μοναδικό δεδομένο που είχαν: στην μερισματική απόδοση των μετοχών.

Η επιστροφή στις παλαιές ”παραδοσιακές” χρηματιστηριακές αρχές είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Οι επενδυτές που θέλουν να είναι παρόντες και στην επόμενη χρηματιστηριακή Άνοιξη (όποτε και αν αυτή έρθει) είναι υποχρεωμένοι να ξεχάσουν παντελώς τις συνταγές του 1999 και να ακολουθούν μία πιο συνετή επενδυτική πολιτική.

Η μερισματική απόδοση δεν μπορεί να είναι το μοναδικό μας κριτήριο για την επιλογή μετοχών. Είναι όμως ένα από τα πιο σημαντικά. Θα θυμάστε ότι τα μερίσματα δεν αποτελούσαν καν θέμα συζήτησης το 1999. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όχι μόνο γιατί οι υπεραξίες είναι μία μακρινή μουσική, αλλά διότι ο αριθμός των εταιριών που μας δίνουν σήμερα καλές μερισματικές αποδόσεις είναι πραγματικά μεγάλος.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v