Τα παράγωγα βοηθούν τη Σοφοκλέους

Μπορεί να περάσει (και το δείχνει) τις 1.700 μονάδες ο Δείκτης, ένα ενδεχόμενο, το οποίο, όμως, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Ωστόσο, καθώς θεωρείται ως πιθανότερο σενάριο το ήπιο κλείσιμο των συμβολαίων Φεβρουαρίου στο ΧΠΑ, δικαιολογείται η ενεργότερη συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενισχύεται σταδιακά ο Δείκτης, έχοντας προηγουμένως επιβεβαιώσει τη ”στήριξη” των 1.690 μονάδων. Ετσι, η αντίδραση προς τις 1.700 μονάδες, πέραν του ότι θεωρείται απόλυτα αναμενόμενη, θα μπορούσε να ειπωθεί πως δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την ενεργότερη συμμετοχή επενδυτικών σχημάτων και ”παικτών” στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Small Cap 80 εμφανίζει συγκριτικά την υψηλότερη απόδοση, σε σχέση με τους άλλους τρεις FTSEs.

Η χαμηλών τόνων-συναλλαγών ”μόχλευση” της ελληνικής αγοράς, που κατά την εκτίμησή μας αποτελεί μοχλό αντίδρασης, πραγματοποιείται τη στιγμή που ο Dax υποχωρεί κατά 1,7%.

Εχουμε μια αγορά που αυτονομείται; Σε κάποιο βαθμό ναι, στο βαθμό που αφορά στη ρηχότητά της, αναφερόμαστε σε ένα χρηματιστήριο που κινείται περιφερειακά.

Κι αυτό, όπως σημειώνουν ισχυρές χρηματιστηριακές, αποτελεί το πλεονέκτημά μας. Πηγές της Εθνικής Χρηματιστηριακής θεωρούν απόλυτα αναμενόμενη τη χθεσινο-σημερινή αντίδραση, καθώς με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το ”κλείσιμο” θέσεων, κυρίως στον FTSE-20 και τη μετακύληση ”αγοραστών” στα συμβόλαια Μαρτίου.

Το γεγονός ότι γύρω στις 13.40’ επιχειρήθηκε μια δεύτερη προσέγγιση των 1.700,3 μονάδων, όχι μόνο επιβεβαιώνει την τεχνικότητα της αγοράς μας, αλλά και τη δυνατότητά της να προσεγγίσει χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις τις 1.715–1.725 μονάδες.

Θα προτιμούσαμε βεβαίως αυτό να συμβεί όταν, ή αφότου, οριστικοποιηθεί η απόφαση της τουρκικής συνέλευσης (βλ. προσυνεδριακό σχόλιο).

Ομως το πλαγιοανοδικό ”κύμα” συμβάλλει στην αύξηση των συναλλαγών σε μετοχές μεσαίας χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, από τις οποίες το κοινό έχει κάτι να περιμένει.

Πρακτικά, μια και έχουμε περάσει σε περίοδο μερισμάτων, θα σταθούμε στην ενδεικτική περίπτωση της Kego που και σήμερα ενισχύεται κατά 6%.

Μια ανάλογη περίπτωση θα μπορούσε να είναι η μετοχή της Medicon, όπου με βάση την τιμή των 5,4 ευρώ η μερισματική απόδοση θα μπορούσε να κυμανθεί στο 7%. Στη συγκεκριμένη μετοχή, όπως και σε ορισμένες ακόμη, είναι εμφανής η ανοδική φορά.

Θα σταθούμε όμως και στην Προοδευτική, που υπερβαίνει το επικίνδυνο φράγμα των 0,50 λεπτών, στις αυξημένες συναλλαγές της Σιδενόρ, της Χαλκόρ, ειδικά σήμερα της ΑΕΓΕΚ, αλλά και της ”φτηνής” Alpha Leasing.

Η αγορά έχει ευκαιρίες και αυτές σταδιακά ξεχωρίζουν, αναδεικνύονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v