Να ”κρατήσουμε” τις 1.695 μονάδες

Θα πρέπει να ακολουθηθεί η, μέχρι στιγμής, αποτελεσματική αμυντική τακτική, εν όψει μάλιστα της ανακοίνωσης των τραπεζικών αποτελεσμάτων και της λήξης των συμβολαίων μηνός Φεβρουαρίου την ερχόμενη Παρασκευή. Κοντά σε τεχνική ”αντίσταση” ο Mid Cap 40 και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου διαμορφώνονται τάσεις αντίδρασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε κατάσταση ρευστότητας καλείται να ισορροπήσει για μια ακόμη φορά η ”χαμηλών τόνων” Σοφοκλέους.

Γεωπολιτικά τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς για τους Aμερικανούς και Eγγλέζους σημαντικότερη, από κάθε ψήφισμα του ΟΗΕ, είναι η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Αυτή που και τυπικά θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τη γείτονα για ορμητήριο στη σχεδιαζόμενη επέμβαση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δε θεωρούμε σημείο αναφοράς τις αποφάσεις του οργανισμού, αλλά των Tούρκων. Από τη μέρα που θα αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα, ουσιαστικά, οι μέρες για την (ή μη) επέμβαση.

Γι’ αυτό θα θεωρούσαμε ως πλέον ενδεικνυόμενη τακτική μέχρι τότε, την αμυντική, που μέχρι σήμερα ακολουθείται.

Θετικές ενδείξεις σε κλαδικό αλλά και μερικό επίπεδο υπάρχουν και πληθύνονται. Όμως, το ”παιχνίδι” δεν έχει ακόμα κριθεί.

Παρ’ όλ΄ αυτά, λόγω της λήξης των συμβολαίων Φεβρουαρίου μεθαύριο, της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από Πειραιώς, Εθνική και Alpha και τεχνικών προδιαγραφών του Mid Cap 40 θα βλέπαμε μια ήπιων τόνων συντήρηση της τάσης.

Για τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.705 μονάδες, αν και δε θεωρούμε αυτή την αντίδραση αυτοσκοπό. Περισσότερο θα προτιμούσαμε την ”υπέρβαση” του τοπικού ”υψηλού” του Mid Cap 40 στις 170,2 μονάδες, ή δυνατόν, σταθεροποίησης του.

Αναμφίβολα οι τράπεζες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, η αγορά εύλογα περιμένει την επιβεβαίωση των αναλύσεων, εκτιμήσεων, για τα αποτελέσματά τους.

Εάν η διοίκηση της Εθνικής επιβεβαιώσει, στη χειρότερη περίπτωση, το –55% θα πρέπει να αναμένονται επιλεκτικές τοποθετήσεις και πάλι στον κλάδο. Θα πρέπει όμως να εμφανιστούν αγοραστές από τα 11,4 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, να ”κρατήσει” τα 14 ευρώ η ΔΕΗ, όπως και ο ΟΠΑΠ τα 9 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή του Οργανισμού να υπολογιστεί πως το μέρισμα μπορεί να φτάσει στα 0,65 - 0,68 ευρώ, που με το κίνητρο διακράτησης ενισχύει περαιτέρω τη θέση της μετοχής του ΟΠΑΠ.

Ενδιαφέρον όμως έχει η μεσαία κεφαλαιοποίηση, που μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου είχε καταγράψει τις αναλογικά μεγαλύτερες απώλειες. Αντιδρά έκτοτε, με όλο και περισσότερες μετοχές να ακολουθούν.

Παρατηρείται παράλληλα, αύξηση και της συναλλακτικότητας σε τεμάχια, σε τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Τεχνικά, για τη σημερινή συνεδρίαση, θα ήταν ιδανικό ένα κλείσιμο πέριξ των 1.695 μονάδων, του Mid Cap 40 οριακά έστω υψηλότερα των 170,2 μονάδων, με συναλλαγές περίπου 55 - 60 εκατ. ευρώ.

Θεωρούμε ως δεδομένη την ήπιων τόνων συμπεριφορά των ”παικτών” της αγοράς παραγώγων, καθώς επιδιώκεται τα Συμβόλαια να κλείσουν κοντά στις υποκείμενες τιμές.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v