Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την ”ενεργειακή θωράκιση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πιθανή σύρραξη στο Ιράκ, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το 2002 που αρχίζουν να ανακοινώνονται από σήμερα, είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνει ο οικονομικός τύπος της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την ”ενεργειακή θωράκιση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πιθανή σύρραξη στο Ιράκ, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών για το 2002 που αρχίζουν να ανακοινώνονται από σήμερα, είναι ορισμένα από τα θέματα που επισημαίνει ο οικονομικός τύπος της Τετάρτης.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Συμφωνία επιτευχθεί χθες μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών ότι σε περίπτωση απότομης και μεγάλης ανόδου στις τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών – μελών, αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής αυστηρότητας, παρά τις διεθνείς εξελίξεις και παρά την πιθανότητα πολέμου στο Ιράκ. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία σημειώνει πως στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Ecofin συζητήθηκαν καθ θέματα που μπορεί να προκύψουν από τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

Σύνοδος Κορυφής: Συνυπέγραψαν χθες την απόφαση των ”15” και οι δέκα υπό ένταξη αλλά και οι τρεις υποψήφιες χώρες, σημειώνει η Ημερησία. ”Μια φωνή” απέναντι στην ιρακινή κρίση αποκτά πλέον η Ευρώπη παρά τις διαφορές απόψεων, σύμφωνα με το Κέρδος.

Τράπεζες: Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αναμένονται τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 2002, με εξαίρεση τους μετόχους που θα εισπράξουν ακόμη χαμηλότερα μερίσματα, επισημαίνει η Καθημερινή. Σε θετική κερδοφορία λόγω αύξησης του όγκου εργασιών θα περάσει από φέτος το πιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με την Εξπρές.

Το Κέρδος σημειώνει πως τα κέρδη στη χρήση του 2002 θα είναι μειωμένα κατά περίπου 50% για την Εθνική και 30% για την Alpha, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να έχει αύξηση κερδών κατά 9%. Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο η Γενική Τράπεζα αναμένει premium άνω του 30% από τις προσφορές που θα υποβάλουν οι μνηστήρες, ενώ προσθέτει πως η Εθνική βρίσκεται κοντά σε εξαγορά τράπεζα στη Ρουμανία.

Τιμάριθμος: Καθ’ οδόν προς το 3,5% φέρεται να είναι ο τιμάριθμος σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία επιπλέον αναφέρει πως η Κομισιόν προτείνει ως αντίδοτο στις αυξήσεις τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα.

Σοφοκλέους: Η διοίκηση του ΧΑ ζητά με επιστολές από τις διοικήσεις των εισηγμένων να εκθέσουν τα σχέδιά τους για την εξυγίανση των επιχειρήσεων, αναφέρει η Ημερησία, ενώ προσθέτει πως έφυγαν από το ταμπλό 35 μετοχές μέσω των εξαγορών. Η Εξπρές επισημαίνει πως οι διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων προχωρούν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις σε σταδιακή αύξηση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές με ταυτόχρονη μείωση των θέσεών τους σε μακροπρόθεσμους κρατικούς τίτλους. Όπως αναφέρει το Βήμα, μετοχές εννέα εταιριών βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου.

Βιομηχανική Παραγωγή: Στο κόκκινο πέρασε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το Κέρδος, βουλιάζοντας κατά 1,% τον Δεκέμβριο στις 12 χώρες με το κοινό νόμισμα.

UBS: Μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ζημιές, η αξία των οποίων έφτασε στα 101 εκατ. ελβετικά φράγκα, παρουσίασε για το τελευταίο τρίμηνο του 2002 η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, η UBS, σημειώνει η Καθημερινή.

Ενέργεια: Η ενεργειακή θωράκιση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πιθανή πολεμική σύρραξη στο Ιράκ, θα κυριαρχήσει στο άτυπο συμβούλιο υπουργών ενέργειας το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η Ημερησία προσθέτει πως οι υπουργοί ενέργειας σχεδιάζουν έκτακτα μέτρα, ενώ θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων ασφαλείας από 90 σε 120 ημέρες, ενώ το Βήμα σημειώνει πως οι υπουργεί ενέργειας θα συζητήσουν τα σενάρια ”τρόμου” για τις τιμές του πετρελαίου σε περίπτωση πολέμου.

Φορολογικές Δηλώσεις: Για τη πιλοτική υποβολή δηλώσεων μέσω internet σε 6 εφορίες κάνει λόγο η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Στεγαστικά Δάνεια: Αλλάζουν οι όροι στην αγορά στεγαστικών δανείων, καθώς οι τράπεζες αναπροσαρμόζουν την τιμολογιακή τους πολιτική, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Τηλεπικοινωνίες: Σε αντεπίθεση της Tellas με μειώσεις τιμολογίων αναφέρεται το Χρηματιστήριο, ενώ συμπληρώνει πως υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη Q-Telecom.

Απασχόληση: Συρρικνώνεται η αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα, ενώ ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για μελλοντική αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα με το Βήμα.

ΑΓΝΟ: Μεγαλύτερο ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει στον δεύτερο διαγωνισμό για την ΑΓΝΟ, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ η Εξπρές προσθέτει πως συνολικά 13 είναι οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι παρέλαβαν το σύντομο ενημερωτικό υπόμνημα για την αγορά της γαλακτοβιομηχανίας.

Ιατρικό Αθηνών: Στα 151 εκατ. ευρώ έφτασαν οι πωλήσεις του ομίλου, τονίζει η Καθημερινή.

Πειραιώς Leasing: Μέρισμα ύψους 0,32 ευρώ θα διανείμει για το 2002, η Πειραιώς Leasing σύμφωνα με την Καθημερινή.

Alfa Alfa Holdings: Ρευστοποιήσεων συνέχεια του ομίλου Alfa Alfa Holdings καθώς μεταβιβάστηκε το 60% της Anker, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Επίλεκτος: Σημαντική βελτίωση εμφανίζουν στο εξάμηνο τα οικονομικά αποτελέσματα της Επίλεκτος, σύμφωνα με την Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v